Як ви можете допомогти захистити дітей в Інтернеті: проєкт #Stop_sexтинг

10 декабря 2020 г. 12:23

Пам’ятка для батьків щодо Інтернет-безпеки дітей

Про проєкт #Stop_sexтинг

Інформаційно-освітній проєкт #Stop_sexтинг був створений у 2018 році з метою захисту українських дітей від сексуального насильства в Інтернеті.

Ми прагнемо, аби кожна дитина була захищена в Інтернеті не лише надійним паролем, але й знала, як правильно спілкуватись та поводитись в мережі. Для цього ми розробляємо освітні уроки, семінари, ігри та вправи, відеоролики, анімації та інші навчальні ресурси.

За цей час #Stop_sexтинг провів навчання про безпеку в Інтернеті для 100 000 дітей, 30 000 батьків та 15 000 фахівців. Щомісяця ми охоплюємо близько 100 000 небайдужих людей корисною інформацією у Facebook, Instagram, TikTok та YouTube.

#Stop_sexтинг розробляє навчальні матеріали для вчителів, за якими вони можуть провести уроки щодо безпеки в Інтернеті у школі, і довідники для батьків.

Для підтримки батьків та дітей щодо питань безпеки в Інтернеті створена урядова консультаційна лінія 1545 (далі обрати “3”). Фахівці лінії надають кваліфіковані консультації, а також підвищують рівень обізнаності дітей, батьків, фахівців, що працюють в контакті з дітьми. Здійснювати дзвінки на лінію можна цілодобово, безкоштовно і анонімно.

Цього року #Stop_sexтинг став єдиним переможцем у категорії «Мир» світового конкурсу «Партнерство заради сталого розвитку-2020», що був започаткований Мережею Глобального договору ООН.

Як ви можете допомогти захистити дітей в Інтернеті:

  • Проведіть час разом із своєю дитиною за читанням казки, спільною грою та складанням пазлу. Нехай основною темою вашого вечора стане онлайн безпека з Хаппі.
  • Будемо вдячні, якщо ви зможете поділитися історією черепашки Хаппі із іншими батьками та допоможете їм вберегти власних дітей від небезпек в Інтернеті з відміткою @Stopsexting.ua у соціальних мережах

Долучайтеся та розкажіть іншим батькам про вебінар щодо безпеки дітей в Інтернеті, який відбудеться  14 грудня о 19.00 у прямій трансляції на YouTube-каналі.

Пам’ятка для батьків щодо Інтернет-безпеки дітей

  • Використовуйте батьківський контроль і дитячі версії додатків, наприклад, YouTube Kids або Safe Search Kids.
  • Перевіряйте налаштування конфіденційності в додатках, якими користується дитина: доступ до геолокації, дозвіл на отримання особистих даних (номеру телефону, e-mail та інше).
  • Обговоріть з дитиною час, який він/вона може проводити в онлайні, сайти для відвідування і інформацію, якою можна ділитися. Визначте вдома зони, де дитина не повинна використовувати гаджет: наприклад, у ванній кімнаті або в спальні перед сном.
  • Цікавтеся іграми і додатками, якими користується дитина. Звертайте увагу на вікові рекомендації.
  • Будьте відкриті до розмови, якщо дитина вирішила поділитися з вами чимось, що засмутило її/його в Інтернеті, спокійно вислухайте та дайте поради.
  • Спілкуйтеся із батьками однокласників або ровесників своєї дитини про безпеку в Інтернеті. Діліться інструментами та порадами, які використовуєте для своїх дітей.
  • Не забувайте про самоосвіту: наприклад, на сайті проєкту та у соцмережах #Stop_sexтинг є багато порад для батьків, довідник з безпечного користування Інтернетом та актуальна інформація щодо захисту дітей.

Про що казка «Хаппі та її суперсила»

Це історія про черепашку на ім’я Хаппі. Вона вчиться у молодшій школі і як більшість дітей полюбляє користуватися гаджетами. Одного дня в соціальній мережі Хаппі отримує запит на дружбу. Черепашка його приймає і спілкується з тритоном. Куди саме приведе Хаппі ця дружба?

Книга «Хаппі та її суперсила» - це ідеальний початок для обговорення з дітьми 5-10 років безпечного використання Інтернету.

Авторка Іра Бова про історію книги

Коли Іра була ще дитиною, то вперше стикнулася із ризиком сексуального насильства. На щастя, все обійшлося, але Іра назавжди запам’ятала, що ходити увечері парками одній - не найкраща ідея. Уже в дорослому віці в соцмережі авторка натрапила на кіберзлочинця. Тоді, будучи мамою, вона усвідомила, наскільки небезпечним може бути віртуальний світ не тільки для дорослих, але і для дітей.

Іра почала вивчати тему, відвідувати тематичні події, щоб зрозуміти, як захистити свою дитину. І тоді у неї з’явилася ідея написати казку. Саме тоді Іра потрапила на курс від фонду Олени Пінчук, на якому радниця з питань захищеності людини в Інтернеті при Віце-прем'єр-міністрі – Міністрі цифрової трансформації та засновниця освітнього проєкту #Stop_sexтинг Анастасія Дьякова проводила заняття для батьків «Про що потрібно говорити з дитиною за сніданком, або новинки Інтернет-безпеки». Під час розповіді вона згадала, що команда проєкту #Stop_sexтинг мріє видати для українських дітей книгу про безпеку в Інтернеті. Тож “карти зійшлися”. Після виступу Іра познайомилася з Анастасією і поділилася ідеєю написати казку на цю тему.

Невдовзі Іра створила дитячу казку про черепашку «Хаппі та її суперсила», а ілюстраторка Лєна Барді допомогла з неймовірними малюнками. Книгу надрукувало видавництво “Талант” у партнерстві з проєктом #Stop_sexтинг за підтримки компанії “Київстар” та уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

З кожним днем все більше сімей стають шанувальниками черепашки Хаппі. А це означає, що наша місія – захистити дітей від кіберзлочинців – здійснюється!

Сайт: https://stop-sexting.in.ua/
Facebook: facebook.com/stopsextingua/
Instagram: instagram.com/stopsexting.ua/