Ендометріоз: причини, симптоми, лікування і профілактика

1 березня 2018 р. 16:00

Що таке ендометріоз, як його діагностують і лікують? Які перспективи для жінки, якій поставлено цей діагноз? Чи можна завагітніти при ендометріозі? Ми постаралися відповісти на всі ці питання.

Що таке ендометріоз

Зміст статті

Що таке ендометріоз

симптоми ендометріозу

причини ендометріозу

діагностика ендометріозу

лікування ендометріозу

Ендометріоз і безпліддя

профілактика ендометріозу

Як же часто ми навіть не здогадуємося про те, що хворі! До тих пір, поки не підемо на профілактичний огляд і не почуємо діагноз від лікаря. Але ж є хвороби, які практично не проявляють себе? і тобі в голову не приходить думка, що в твоєму тілі щось працює не так. Одним з таких підступних прихованих ворогів жінок є ендометріоз. Підступний - тому що в більшості випадків він ніяк себе не проявляє. Здогадатися про його наявність можна тільки по регулярним болів. Прихований - тому як виявити його в організмі дуже важко. Як правило, знаходять його випадково при огляді або навіть операції як супутнє захворювання. І це при тому, що за статистикою на ендометріоз хворіють близько 15 - 20% жінок репродуктивного віку, т. Е. Кожна п'ята з нас в зоні ризику.

Про те, що таке ендометріоз, чому він небезпечний, за якими ознаками можна здогадатися про його наявності, і чи варто тобі побоюватися даної хвороби, мова і піде в цій статті.

Що таке ендометріоз

Ендометріоз - це суто жіноче захворювання, яким страждають пацієнтки репродуктивного віку. Як правило, хворіють жінки від 20 до 45 років (частіше - після 40), але зустрічаються випадки ендометріозу у дівчаток-підлітків і жінок в постменопаузі.

Ендометріоз - це хвороба, пов'язана з розростанням тканини, схожої по структурі і функціонуванню з маточним ендометрієм, за межі порожнини матки. Ендометрій може розростатися як в м'язову тканину матки, так і закріплюватися далеко за межами репродуктивних органів, наприклад, в легенях або нирках.

У зв'язку з цим виділяють наступні типи ендометріозу:

  • Внутрішній генітальний (його ще називають ендометріоз матки) - вростання ендометрія в стінки матки. При цьому порушується її еластичність.
  • Зовнішній генітальний - прикріплення ендометрія до маткових труб, яєчників, шийки матки, піхви, промежини.
  • Екстрагенітальний - ендометріоз вражає інші органи, наприклад, легені, нирки, кишечник, сечовий міхур і т.д.
  • Змішаний - коли порушуються різні структури і системи організму.

Можливо, в інтернеті ти зустрінеш іншу класифікацію захворювання, але принцип поділу залишається той же - за місцем прикріплення ендометрія.

Виды эндометриоза

За ступенем ураження органів виділяють чотири типи ендометріозу. Так, при захворюванні I ступеня зустрічаються поодинокі невеликі ділянки ендометрія, а при IV - широке поширення ендометрія по одному органу або навіть поразка кількох, не пов'язаних між собою ділянок.

На перший погляд здається, що нічого небезпечного в тому, що ендометрій «оселився» в іншому місці, немає. Але це помилкова думка. Вся справа в тому, що де б не перебував ендометрій, він веде себе так само, як і матковий ендометрій. Т. е. Кожен місяць відторгається організмом. При цьому, якщо з матки він виводиться під час місячних назовні, то з інших порожнин це зробити неможливо. І виникає внутрішня кровотеча, скупчення відірваної тканини, яке призводить до запального процесу, утворення рубців і спайок. Це призводить до того, що жінку мучать страшні болі. Вони тим сильніше, чим більше поширився ендометрій в організмі. До речі, дуже часто сильні болі до початку місячних і під час них є мало не єдиним зовнішнім проявом захворювання. Чи не виявлений і не вилікуваний вчасно ендометріоз призводить до серйозних порушень роботи уражених органів і систем. Аж до виникнення незворотних процесів, що вимагають видалення цілих органів.

симптоми ендометріозу

Основний симптом ендометріозу, який змушує жінок піти до лікаря - це сильні регулярні болі, пов'язані з жіночим циклом. Як ми вже відзначали, пов'язане це з однаковим поведінкою ендометрія в будь-якій частині організму. Саме тому, якщо кожен місяць ти страждаєш від сильних болів, це привід звернутися до гінеколога. Хворобливі місячні не є нормою. Пам'ятай про це. Також варто звернути увагу на будь-які повторюються болі, не тільки в тазової області. Адже ендометрій міг прикріпитися і в іншій частині тіла.

Эндометриоз: симптомы

Що ще може вказати на наявність ендометріозу?

  • рясні виділення під час місячних;
  • твій цикл складає менше 27 днів;
  • кров'янисті виділення в середині циклу;
  • безпліддя;
  • біль під час сексу;
  • біль під час сечовипускання або дефекації.

Як бачиш, характерних для цієї хвороби симптомів не існує, всі вони можуть бути присутніми і при інших захворюваннях, наприклад, при міомі матки. Тому не обов'язково при наявності даних симптомів у тебе діагностують ендометріоз. Але з'ясувати і усунути причину виникнення відхилень обов'язково, щоб не запустити хворобу, а встигнути її знайти і перемогти на самому початку.

Ендометріоз: причини

На сьогоднішній день серед фахівців не існує єдиної думки щодо причини появи ендометріозу. Одні схильні звинувачувати в усьому генетику і мутації під час внутрішньоутробного розвитку. Все в нашому тілі утворюється з одних і тих же клітин, які в певний момент диференціюються і в процесі подальшого поділу утворюють різні органи і системи організму. У цьому механізмі можливі збої, які призводять до заміщення одних тканин іншими. Наприклад, сполучна тканина може заміщатися ендометрієм.

Інші вчені дотримуються ретроградної теорії, згідно з якою частина крові під час місячних потрапляє в маткові труби і може переносити ендометрій в черевну порожнину. А там вже він прикріплюється до органів і проростає в них.

При цьому, якою б теорії не дотримувалися лікарі, факти вказують на вплив спадковості в розвитку захворювання. Так якщо твоя мама страждала на ендометріоз, ймовірність появи у тебе вогнищ ендометрію істотно зростає.

Почему женщина болеет эндометриозом, доподлинно сказать нельзя

Ще одна причина ендометріозу, яка майже не викликає сумнівів - операції, в тому числі аборти . Пов'язано це з тим, що під час відкритих операцій збільшується ймовірність перенесення ендометрію, який може «прижитися» на новому місці.

Також фахівці сходяться на думці, що запускають факторами, що призводить до виникнення хвороби, є гормональні порушення і зниження імунітету. Останнє позначається на здатності організму самостійно впоратися з хворобою, т. Е. Вивести ендометрій, не давши йому закріпитися в інших тканинах. А гормони впливають на поведінку ендометрія, посилюючи або послаблюючи регулярні болі.

діагностика ендометріозу

На жаль, діагностувати ендометріоз досить складно. Хоча генітальний ендометріоз часто виявляється в кабінеті гінеколога під час огляду або проведення УЗД. Так, прикріпляється до яєчників, ендометрій на УЗД буде відображатися як кісти. Уражена стінка матки теж буде виглядати на знімках по-іншому. Але тільки фахівець може запідозрити і визначити ендометріоз.

Діагностика екстрагенітальної ендометріозу ще складніше. Як правило, він виявляється випадково під час проведення планових або діагностичних операцій на уражених органах.

Отже, для діагностики ендометріозу можуть використовуватися:

  • Огляд гінеколога - дозволяє виявити зовнішній генітальний ендометріоз.
  • УЗД - особливе значення має правильна «розшифровка» результатів дослідження.
  • МРТ - магнітно-резонансна томографія дозволяє більш точно визначити наявність ендометріозу і позначити ступінь його поширення.
  • Лапароскопія - спеціальна малоінвазивна операція, яка проводиться з метою діагностики і, при необхідності, хірургічного лікування як ендометріозу, так і інших гінекологічних (і не тільки) захворювань.
  • Гістероскопія - використання спеціальної оптичної системи для обстеження і проведення операцій в порожнині матки.
  • Аналіз крові на онкомаркер СА-125 (маркер ендометріозу).

лікування ендометріозу

Насамперед проводять симптоматичне лікування ендометріозу, що полягає в знятті больового симптому. Для цього призначають анальгетики та нестероїдні протизапальні препарати. Паралельно використовуються гормональні препарати, покликані регулювати жіночий цикл, і, отже, впливати на поведінку ендометрія. При першій стадії захворювання буває достатньо на півроку припинити місячні за допомогою гормональних контрацептивів. При цьому «заблукав» ендометрій відмирає і виводиться організмом. Але подібна терапія не завжди буває виправданою, оскільки може привести до серйозних гормональних порушень в подальшому і тривалого відновного періоду.

Наступний етап лікування - це хірургічне лікування. Тут все залежить від типу ендометріозу і ступеня його поширення. Іноді буває досить проведення лапароскопії для видалення невеликої ділянки ендометрія. В інших ситуаціях (наприклад, при великому ураженні стінок матки) показано повне видалення ображеної органу. У кожному разі рішення приймається індивідуально, виходячи з даних діагностики, віку жінки і можливості / бажання мати дітей, супутніх захворювань та інших факторів.

Чем лечится эндометриоз

І медикаментозне, і хірургічне лікування закінчується відновлювальної терапією, що включає підвищення імунітету і здатності організму до саморегулювання.

Ендометріоз і безпліддя

За статистикою, ендометріоз є однією з трьох основних причин жіночого безпліддя . При цьому наявність захворювання не обов'язково ставить хрест на можливості зачати, виносити і народити здорову дитину. Чи можна завагітніти при ендометріозі, залежить від типу захворювання та ступеня його поширення. Так, ендометріоз нирки ніяк не впливає на репродуктивну систему жінки і можливість зачаття. Але можливі проблеми з боку сечовидільної системи під час виношування дитини. Ендометріоз матки не обов'язково ставить хрест на мрії про малюка. Навіть з таким діагнозом бувають випадки, коли жінці вдається завагітніти і народити. Але при цьому ендометрій вражав лише невелику частину стінок матки, що дозволило заплідненої яйцеклітини прикріпитися до здорового ділянці.

Як бачиш, безпліддя при ендометріозі буває не завжди. Рання діагностика і своєчасне лікування ендометріозу під керівництвом досвідченого лікаря дозволяють знизити ризик його виникнення. Звичайно, в тому випадку, якщо не потрібно хірургічне втручання, і репродуктивні органи можна зберегти.

профілактика ендометріозу

Що ж потрібно робити, щоб запобігти появі ендометріозу і убезпечити себе від настільки підступного захворювання?

  • По-перше, регулярно відвідувати гінеколога.
  • Своєчасно лікувати всі запальні захворювання органів малого таза.
  • Обов'язково стежити за гормональним фоном і вчасно регулювати його відхилення.
  • По можливості виключити аборти. Пам'ятай про численні засоби контрацепції.
  • Піклуватися про загальний стан організму, підтримуючи свій імунітет.

Ендометріоз - поширене жіноче захворювання, але сучасні методи діагностики та лікування дозволяють справитися з ним і повернути колишнє здоров'я.