Кесарів розтин: показання, операція, дитина

24 грудня 2014 р. 11:09

Чи можна уникнути операції та, навпаки, чи варто її просити? Як вона відбувається? І чи відрізняється дитина після неї від однолітка, що з'явився на світ фізіологічним шляхом? На запитання відповідає акушер-гінеколог.

Історія операції

Давньогрецький бог Діоніс (він же Вакх і Бахус) - наймолодший з плеяди олімпійських вершителів, з'явився на світ саме шляхом кесаревого розтину, щоправда на давньогрецький манер.

Бог медицини і лікування - Ескулап (або Асклепій), також побачив світ несподівано для себе, не докладаючи для цього зусиль.

Міфи про народження цих богів свідчать про те, що історія кесаревого розтину, нехай і в ітерпретованій формі, але налічує вже не одну тисячу років. У Римській імперії ця операція вперше була введена на законодавчому рівні. Щоправда, лише в 19 столітті операція з вилучення дитини технологічно наблизилася до сучасної. І призначали її за медичними показаннями з метою порятунку життя матері і дитини. А з появою антибіотиків вона перестала носити екстраординарний характер.

Консультує експерт - лікар акушер-гінеколог, к.м.н. Кирило Венцковський

Плановий кесарів розтин

Показання до планової операції діляться на дві основні групи: показання з боку плоду і з боку матері. Простіше кажучи, кесарів розтин робиться в тих випадках, коли пологи через природні родові шляхи або неможливі, або ж становлять пряму загрозу для життя чи здоров'я мами або дитини.

Плановий кесарів розтин робиться в заздалегідь встановлені терміни - 38 - 39 тижнів за наявності показань і відсутності ознак родової діяльності.

Якщо ж родова діяльність почалася, води відійшли: жінка починає народжувати сама, але з'являються ускладнення, лікарі діють за екстреного плану. Екстрений кесарів робиться під час пологів за життєвими показаннями з боку мами або дитини.

Показання для кесаревого розтину. Вузький таз і вік жінки - приводи для операції?

Існують абсолютні та відносні показання до кесаревого розтину, як з боку матері, так і з боку дитини.

Абсолютні з боку мами

  • Анатомічно вузький таз
    Це може бути як клінічно вузький таз, так і анатомічне звуження або аномальні форми кісткового тазу. У першому випадку - це діагноз, що має на увазі невідповідність розмірів голівки плоду тазу матері. Такий діагноз може бути поставлений доктором тільки під час пологів. Звуження або аномальна форма тазу виявляється під час допологового обстеження вагітної спеціальним приладом - тазомером.
    Анатомічно вузький таз - це абсолютне показання до операції. А клінічно вузький таз - відносне. Але уточнимо, що подібний діагноз може бути поставлений тільки лікарем акушером-гінекологом.
  • Повне і неповне (з кровотечею) передлежання плаценти.
  • Важка форма гестозу (ускладнення при вагітності, характерне для пізніх термінів, яке зачіпає багато органів і систем організму).
  • Варикозне розширення вен піхви, яке може призвести до сильної кровотечі при проходженні плоду родовими шляхами.
  • Післяопераційний рубець (з загрозою розходження) на матці.
  • Порок серця та інші важкі захворювання серцево-судинної системи.
  • Міопія високого ступеня.
  • Органічні новоутіорення (пухлини) малого тазу.

Абсолютні з боку дитини

  • Гостра гіпоксія плоду.
  • Аномальне положення голівки (лобиком або обличчям вперед, тоді як в нормі голова плода повинна бути опущена) у вході або в порожнині малого тазу.

  • Поперечне положення плоду після злиття навколоплідних вод.

  • Неправильне положення пуповини - її передлежання або випадіння.  

Відносні зі строни мами і плоду

  • Вік породіллі (більше 30 років) не може бути прямим показанням до операції, але в поєднанні з іншими відносними показаннями і фактом перших пологів, зазвичай впливає на рішення лікарів.
  • Клінічно вузький таз (діагноз, що має на увазі невідповідність розмірів голівки плоду тазу матері. Такий діагноз може бути поставлений доктором тільки під час пологів.)
  • Тазове передлежання при масі плоду більше 3500 г.
  • Переношена вагітність при одночасному погіршенні стану плоду.
  • Багатоплідна вагітність при тазовому передлежанні.

Побажання майбутньої мами з приводу проведення їй кесарева розтину враховується тільки в тих випадках, коли плід знаходиться в тазовому передлежанні або якщо попередня вагітність закінчилася кесаревим розтином. В усіх інших випадках операцыя проводиться виключно за показаннями.

Як проходить операція?

Майбутній мамі, якій призначений планове кесарів розтин, рекомендують госпіталізацію заздалегідь. У стаціонарі вона проходить всі необхідні обстеження, оглядається акушером-гінекологом і анестезіологом, які будуть проводити кесарів. Після цього призначається день операції.

Хід операції

  • Проводиться анестезія.
    "Золотим" стандартом знеболення при оперативному розродженні сьогодні є спінальна анестезія. Ця методика дозволяє якісно і досить тривало знеболити жінку, яка в той же час перебуває при тямі і може побачити новонародженого одразу після вилучення, що, звісно, дуже важливо в емоційному аспекті. Також препарати, які використовуються за цієї методики, дозволяють здійснити перше прикладання новонародженого до грудей одразу ж після народження.
  • Передня черевна стінка і передня стінка матки розсікаються.
  • Акушер-гінеколог витягує новонародженого і передає його неонатологу (педіатру), який оглядає малюка, після чого акушерка вдягає його та прикладає до грудей матері (якщо використовувалася спінальна анестезія).
  • В цей час акушер-гінеколог витягує плаценту, ушиває розріз на матці та передній черевній стінці. Після закінчення операції новонароджений з мамою переводяться до післяпологового відділення або відділення інтенсивної терапії.

Що безпечніше: кесарів розтин або фізіологічні пологи?

Розтиражований в інтернеті термін "природні пологи" не зовсім коректний і вкрай неоднозначний. Найчастіше він має на увазі пологи, що протікають без адекватного лікарського спостереження і підтримки, а іноді і зовсім поза спеціалізованого стаціонару. Само собою, це вкрай небезпечно. Якщо ж ми говоримо про неускладнені пологи, то лікарі використовує терміни "фізіологічні пологи", "нормальні пологи" або "пологи через природні родові шляхи". Звісно ж, пологи через природні родові шляхи більш фізіологічні та безпечні, у першу чергу, для жінки. Кількість та частота ускладнень, які можуть виникнути за оперативного розродження, значно вища. Саме тому в останні роки був розроблений чіткий перелік показань до оперативного розродження, а зниження кількості необґрунтованих кесаревих розтинів на сьогоднішній день є однією з основних тенденцій у роботі гінекологів в усіх цивілізованих країнах.

Якщо говорити про те, що краще для дитини, то пологи через природні родові шляхи є оптимальним вибором розродження для здорових дітей.

Останнім часом активно розвивається перинатальна психологія - розділ психології, цілком присвячений впливу перебігу вагітності, пологів та післяпологового періоду на подальший психічний розвиток дитини. Згідно з даними психологів, діти, народжені через природні шляхи, краще адаптуються до умов навколишнього середовища не тільки в ранньому післяпологовому періоді, а й далі, в процесі розвитку і дорослішання.

Чи можливі природні пологи після операції? Звичайно! В цьому випадку є низка особливостей, але вони можливі, підтвердженням чому є значне збільшення кількості таких пологів в останні роки.