Кесарів розтин

23 січня 2015 р. 13:50

Тобі призначили плановий кесарів розтин? Звісно, ти подумки вже готова до операції. Ця стаття допоможе тобі легко впоратися з усіма труднощами, які можуть виникнути після кесаревого розтину.

Операція кесарів розтин

Кесарів розтин: наслідки

Операція кесаревого розтину, втім як і звичайні пологи, це безсумнівний стрес як для дитини, так і для молодої мами. Існує ціла низка рекомендацій лікарів акушерів-гінекологів та неонатологів для компенсації можливих небажаних наслідків.

З боку дитини:

  • Малорухливість під час пологів може стати причиною малорухомості у дитинстві. Щоб цього уникнути педіатри рекомендують стимулювати активний рух дитини: з перших місяців частіше викладай малюка на животик, не використовуй туге сповивання, запишіться на плавання для немвлят (туди приймають спортсменів старше 1,5 місяців), роби маляті масаж і гімнастику , особливо радять робити це на фітболі - великому надувному м'ячі.
  • Дітки, які пройшли через КР, часто занадто залежні від мами. Тому, особливо в перші місяці життя, організуй побут таким чином, щоб практично не розлучатися з малюком: спіть разом, по квартирі носи дитину в слінгу, годуй грудьми на кожну вимогу, не відмовляючи малюкові в насолоді мамою. Достатня кількість материнської уваги в перші 3 - 4 місяці життя забезпечить йому спокій і зробить самостійним згодом.
  • Перше тактильне відчуття такої дитини - нефізіологічне (гумові рукавички лікаря, різкий спад тиску навколишнього середовища на момент покидання порожнини матки тощо). Щоб побороти первинні страхи, частіше забезпечуй малюкові контакт шкіра до шкіри (викладай голеньке маля собі на оголений живіт), роби йому масаж. Так ви швидше і легше переживете «первородний страх» і неприйняття дотиків у новонародженого.
  • У перші миті свого життя дитина пережила ароматичний стрес - запах гумових рукавичок і дезінфікуючих засобів, запах сторонніх людей - медиків. Щоб «заспокоїти» нюх малюка дозволь йому з перших же днів «купатися» в маминому запаху: нехай перші дні в пологовому будинку малюк поспить в твоєму ліжку, не користуйся ароматизованою косметикою перші кілька місяців його життя, годуй малюка грудьми при першому ж пищанні.

последствия кесарева сечения

З боку матері

  • Можливі післяопераційні ускладнення: кровотечі або інфекції. Вибирай заздалегідь клініку і лікарів, які викликають довіру. Високопрофесійні медики зможуть ефективно впоратися з такими ситуаціями. Твоя задача тільки дотримуватись їхніх рекомендацій.
  • У перші дні після проведення операції у тебе може бути ослаблена кишкова моторика. Тому допоможи собі: попроси рідних принести тобі в пологовий будинок компот з яблук і слив (чорносливу), кефір, овочевий суп. Харчування має бути легким і помірним, щоб організм «запустив» систему його перетравлення.
  • Будь готова до того, що відновлення твого організму триватиме довше, ніж при звичайних пологах. Операція кесарів розтин - порожнинна, а значить, відновлюватися після неї доведеться довше. Заручися підтримкою рідних, які в перші дні життя малюка візьмуть на себе турботу про нього (підмивання, переодягання, зміна памперсів). Та й тобі самій в перші дні знадобитися допомога - дійти до туалету, душа тощо. Ідеально, якщо є така можливість, заздалегідь замовити собі у пологовому будинку окрему палату з правом перебування в ній когось із родичів. Якщо в обраному медзакладі рідних до післяпологового відділення не пускають, проси про допомогу чергову дитячу сестру. Пообіцяй і надай їй грошову винагороду (такі вже наші реалії, без матеріальної мотивації персонал часом не сильно прагне виконувати свою роботу, а тим паче працювати більше належного).
  • Болючість шва може зберігатися до декількох тижнів - просто будь готова до цього. До того ж приймати знеболюючі тобі не можна через годування грудьми. Постарайся рухатися в цей період максимально обережно, щоб не завдавати собі додаткових неприємних відчуттів. Також не допускай закрепів, адже тужитися в туалеті тобі не можна. Харчуйся послаблювальною їжею і частіше прикладай малюка до грудей - під час годування в організмі мами виробляються гормони, які мають природну анестезуючу дію.
  • В усіх інших випадках за виникнення неприємних відчуттів обов'язково негайно повідом про них лікарям, щоб вони могли допомогти тобі. І не хвилюйся: мільйони здорових жінок народили мільйони здорових дітей шляхом кесаревого розтину. Позитивний настрій майбутньої мами - найважливіша передумова того, що все буде добре.

Кесарів розтин: мінуси та плюси

Отже, давай з «холодною головою» проаналізуємо твоє становище.

До безумовних мінусів кесаревого розтину відноситься те, що це все ж-таки операція, причому, порожнинна, тобто на маму чекає більш тривалий період відновлення, ніж після фізіологічних пологів. Однак, мінус цей є умовним, бо кесарів розтин лікарі через дрібниці не призначають, а лише в разі, коли існує загроза здоров'ю і життю матері або дитини.

При народженні природним шляхом, проходячи через родові шляхи, малюк відчуває сильний стрес - свого роду «загартування» для переходу в життя поза мами. Діти, народжені шляхом кесаревого розтину, такий «профпідготовки» не проходять. Однак, як показує життя, з часом «кесаренята» не поступаються у здоров'ї, витривалості і здібностях своїм «природно народженим» одноліткам.

кесарево сечение плюсы

До безумовних плюсів подібного планового КР відноситься можливість уникнути ризиків для здоров'я і життя мами і малюка. Тому що заздалегідь такий спосіб пологів призначають саме коли фізіологічні пологи загрожують дитині або матері.

Плановий характер операції дає тобі можливість заздалегідь знати дату народження твоєї дитини і позбавляє від стресу внаслідок несподіванки. Тому що, як не крути, початок звичайних пологів у переважної більшості жінок трапляється несподівано і змушує сильно хвилюватися. Натомість ти у призначений час прийдеш до пологової палати, цілком готова до того, що там станеться.

Незаперечний плюс: ти не будеш відчувати болю в пологах. Хто сказав, що цей біль - цінні переживання для жінки? Ми ж поважаємо прогрес і, наприклад, лікуємо зуби під місцевою анестезією. Так само і знеболені пологи - цивілізований шлях. Але ти можеш сказати, що звичайні пологи із застосуванням епідуральної анестезії - теж безболісні. Однак, така заява досить умовна. У вітчизняних пологових будинках здоровим породіллям дають знеболення не надто охоче, та й після того, як ти вже неабияк змучилася переймами.

Пологи шляхом кесаревого розтину відбуваються набагато швидше. Як правило, операція триває не довше 40 хвилин, з урахуванням анестезії та ушивання розрізу. Народжуючи ж фізеологічним шляхом, ти чекала б на появу малюка від декількох годин до доби.

В ході операції кесаревого розтину відповідальність за благополучний результат повністю лежить на медиках-професіоналах, до неї залучених. Мамі ж залишається тільки «розслабитися і отримувати задоволення». Ти не боїшся зробити щось «не так», а це, як каже статистика, досить часта психологічна проблема у породіль - майбутні мами побоюються, що не зможуть у відповідальний момент виконати всі вказівки медперсоналу і правильно тужитися-розслаблятися й дихати. Страх нашкодити малюкові заважає зосередитися і дійсно може призвести до ускладнень під час пологів.

Цілком ймовірно, лікарі порекомендують тобі не народжувати твоєму малюкові братиків і сестричок протягом найближчих 2 років. Але не обов'язково такі пологи пройдуть також за допомогою кесарева. Все залежить від причин, за якими тобі його призначили зараз. І якщо це - не особливості твого організму, а, наприклад, передлежання дитини або стан плаценти, то цілком ймовірно, що наступного разу лікарі не заперечуватимуть проти пологів природним шляхом.

Кесарів розтин: фото

Багато майбутніх мам, яким лікарі рекомендують плановий кесарів розтин, переживають з приводу свого вигляду після операції, як буде виглядати шов після кесаревого розтину. Але ж минули часи радянської «кострубатої медицини». Нині всі шви після КР робляться косметичними, багато жінок вже через півроку сміливо хизуються на пляжі у відкритих купальниках. На підтвердження своїх слів пропонуємо фото жінки, яка перенесла КР:

кесарево сечение фото шва

У світі є мільйони жінок, які пізнали щастя материнства за допомогою операції кесаревого розтину, і мільйони дітей, народжених у такий спосіб. Як показує життя, як першим, так і другим наслідки операції не заважають радіти життю, чого ми щиро бажаємо і тобі, читаючої зараз цю статтю.

Кесарів розтин: відео

Для того, щоб вгамувати хвилювання перед кесаревим розтином, подивися це навчальне відео. Тут ясно і лаконічно показано кесарів розтин: хід операції, можливі наслідки, думки медиків і мам "кесаренят".