Що відбувається після зачаття

6 лютого 2018 р. 14:40

Ти ще нічого не підозрюєш, а всередині твого тіла відбувається найважливіша інтенсивна і невпинна робота - зароджується нове життя. Що ж відбувається в перші дні після фактичного зачаття, з чого починається диво, втілене в твою майбутню дитину? Дізнайся прямо зараз.

Перші дні після зачаття

В акушерській практиці термін вагітності розраховується з першого дня останньої менструації. Тому що точну дату зачаття визначити дуже складно - воно відбувається десь протягом 24 годин після овуляції (саме стільки складає термін життя яйцеклітини), навіть якщо в цей день не було статевого акту (сперматозоїди живуть кілька днів і можуть «дочекатися» зустрічі з дозрілою яйцеклітиною).

На який день після зачаття можна визначити вагітність?

При злитті найбільш життєстійкого сперматозоїда з яйцеклітиною в порожнині фаллопієвої труби утворюється плодове яйце, що поєднує в собі чоловічі та жіночі хромосоми. Але це ще не ембріон. Після запліднення починається процес поділу - спочатку на 2 клітини, потім на 4 тощо (1 розподіл відбувається кожні 10 годин). Тим часом плодове яйце рухається фаллопієвою трубою у напрямку матки. Внутрішня поверхня маткових труб вистелена спеціальним ворсистим епітелієм, по якому яйце перекочується, як кулька. Приблизно на 4 день ембріон складається з 64 клітин. А на 5 або 6 день він звільняється від мембрани, яка весь цей час вкривала його. На 7 - 10 дні відбувається закріплення ембріона в матці. Через це може виникнути невелика кровотеча (кровотеча імплантації).

До завершення імплантації майбутня вагітність найбільш вразлива, тому що ембріон сприймається материнським імунітетом як чужорідне тіло, яке необхідно відкинути. Після того, як закріплення відбулося, починає формуватися плацента й пуповина. З цього часу можна говорити про настання вагітності. Зараз в організмі матері відбувається гормональна перебудова, й ембріон вже сприймається як одне ціле з ним. Плацента починає виділяти ХГЛ - гормон, відповідальний за збереження вагітності. Ось чому раніше жоден з домашніх тестів не міг нічого показати: всі експрес-тести працюють за принципом виявлення ХГЛ у сечі.

Коли робити тест на вагітність після зачаття?

Отже, результат тестів може бути достовірним коли в організмі буде наявний гормон ХГЛ, який, у свою чергу, з'являється тоді, коли утворюється плацента, що виділяє його. А це відбувається приблизно через 2 - 3 тижні після фактичного зачаття, що дорівнює терміну затримки менструації у жінки приблизно в 1 тиждень. Таким чином, стає зрозуміло, що означає позначка «ранній» на упаковці тесту на вагітність, і чому найчутливіші з них показові не раніше ніж при затримці в 1 тиждень. Тепер ти знаєш, на який день після зачаття можна робити тест на вагітність, і розумієш, що тестом з позначкою «термін 1 тиждень» слід скористатися після 1-тижневої затримки місячних, а не через 1 тиждень після сексу, в результаті якого ти чекаєш настання вагітності. Не випадково ми вирішили це підкреслити, тому що на форумах на питання "коли можна робити тест на вагітність після зачаття", зустріли найрізноманітніші відгуки.

Як дізнатися про вагітність в перші дні після зачаття? Які нові відчуття чекають на майбутню мати?

Звичайно ж, головною і найбільш достовірною ознакою вагітності у жінки є ненастання менструації у визначений термін, тобто затримка. Але виявити та переконатись в тому, що вагітність дійсно настала, ти зможеш через 3 тижні. Взагалі в перші тижні після зачаття є досить достовірні ознаки, що вказують на настання вагітності, в тому числі й об'єктивні дослідження - це аналіз ХГЛ та ультразвукова діагностика. Детальніше про ранні ознаки вагітності ми говорили в окремій статті. З цим все зрозуміло. Але ж як «запідозрити», що все сталося, саме в перші дні після зачаття?

Багато жінок, особливо молоді дівчата, часто питають: "через скільки днів після зачаття можна дізнатися про вагітність?" Виявляється «відчути», що завагітніла, жінка може набагато раніше, ніж про це скажуть тести та аналізи.

Кров'янисті виділення

Вже на 7 - 10-й день після зачаття, як вже було зазначено, відбувається імплантація плодового яйця в матку, що може послужити причиною імплантаціонної кровотечі (кровотеча в рази менша порівнянно з менструацією). Тобто нехарактерні кров'янисті виділення після зачаття можуть служити ранньою ознакою вагітності. А ось після того, як факт вагітності встановлений за допомогою тестів, аналізу крові та УЗД, поява подібних виділень - привід насторожитися та терміново звернутися до лікаря, адже вказує на загрозу втрати плода.

Базальна температура: спад і подальше підвищення

Жінки, які звикли стежити за своєю базальною температурою і скрупульозно вести її графік, раніше за інших можуть встановити факт запліднення. Про це говорить одноденний спад і подальше підвищення на графіку. Все тому, що в момент зачаття трапляється викид естрогену, який знижує базальну температуру, а потім на наступний день буде сильніше виділятись прогестерон, який цю температуру підвищує.

Таким чином, якщо на графіку БТ утворився зубець, спрямований вниз, це може означати, що ти вагітна.

Надалі базальна температура буде підвищена ще кілька тижнів.

Слабкість, млявість

Багато жінок дізнавшись про свою вагітність і вирахувавши приблизну дату її настання, згадують, що незабаром після цього вони відзначали занепад сил і «розбитий» стан. Це дійсно характерно для перших днів вагітності. Причому, проявляється ця ознака ще до закріплення ембріона в матці - на стадії боротьби імунітету мами з ембріоном.

А ще до слабкості призводить підвищений рівень прогестерону, характерний для раннього терміну вагітності. Іноді підвищена стомлюваність зберігається у вагітних жінок до 10 тижнів, коли зросте рівень естрогену.

Підвищена чутливість грудей

Під впливом гормональної перебудови в перші дні і тижні вагітності жіночі груди стають дуже чутливими і збільшуються в об'ємі. Найменший дотик може спричинити дискомфорт, а якщо натиснути на шкіру навколо соска (ареолу), може з'явитися крапелька молозива.

Тяжкість внизу живота

Ці відчуття можна сплутати з першими днями місячних, ось тільки вони ніяк не настають. Іноді після закріплення ембріона в матці жінка відчуває тяжкість, хоча ця ознака залежить від організму індивідуально. Крім відчуття тяжкості може з'явитися легке поколювання. Тим не менш, краще при виявленні у себе цих симптомів звернутися до лікаря.

Ранній токсикоз і зміна настрою

Підвищена чутливість до запахів, смакові примхи (яких раніше не було), ранкова нудота може проявитися ще до того, як тест на вагітність покаже позитивний результат. А ще жінка може стати одночасно сентиментальною й дратівливою, переходити від сліз до сміху, як це буває у дітей. Наука каже, що причиною цього є гормональна перебудова, яка готує організм до вагітності.

А старі люди іноді кажуть, що здатні за зовнішнім виглядом відрізнити жінку, яка «понесла» - щось є в її погляді поставі. Так чи інакше, в перші дні після зачаття в організмі жінки відбувається одразу стільки важливих подій планетарного масштабу, що всі дрібні збої і дивацтва в поведінці тьмяніють у порівнянні з ними.