Місячні після зачаття? Думка експерта

27 березня 2018 р. 19:00

Нерідко у перші дні після фактичного зачаття жінки спостерігають у себе скудні кров'янисті виділення, які сприймають за менструацію. А це плутає всю картину. Невже вагітність не настала?

Чи можливи місячні у вагітної
Ти мрієш про дитину. І ось, за твоїми відчуттями, зачаття начебто сталося. Це чудова новина! Але вже за кілька днів після передбачуваного зачаття ти виявила кров на спідній білизні. Що це? Менструація? Викидень? Питань, ясна річ, багато ... Поспішаємо тебе заспокоїти. Скоріш за все, це кровотеча імплантації. Що це таке, пропонуємо тобі дізнатися з нашої статті.

Що таке кровотеча імплантації?

Медики повідомляють, що це - невелика кровотеча, яке виникає в момент імплантації (іншими словами в момент занурення) плідного яйця в стінку матки. До речі, виникає кровотеча імплантації не в усіх. Буває, що цей процес може пройти непоміченим, адже він не є власне кровотечею. За імплантаційної кровотечі виділення бувають рожевого, світло-червоного кольору та тривають кілька годин, а іноді кілька діб. Але вони не такі виражені, як менструація.

Кров після зачаття

Якщо ж кровотеча після зачаття рясна - треба задуматися про інші причини виникнення кровотечі. Так, дійсно, на ранньому терміні вагітності може статися викидень, або іншими словами - дисфункціональна маткова кровотеча.

Ознака вагітності

Кровотеча імплантації вважають одним з ранніх ознак вагітності. Вона настає ще до того, як тест покаже наявність двох смужок, які вказують на вагітність.

Для того, щоб відбулася імплантація плідного яйця, має статися попереднє запліднення дозрілої яйцеклітини. Це все можливо тільки в дні овуляції, а вона, як відомо, настає в середині циклу. Отже, якщо цикл близько 30 днів, в нормі овуляція настане на 14 - 16 день. Для переміщень заплідненої яйцеклітини до порожнини матки по маткових трубах буде потрібно 10 - 14 днів. Таким чином, занурення клітини в стінку матки може відбутися на 24 - 27 день циклу, тобто власне незадовго до планових місячних. Тож невелика кровотеча, як ти зрозуміла, в ці дні реальна навіть при вагітності. І при цьому абсолютно безпечна.

Природна кровотеча

Тому багато жінок просто не звертають увагу на виділення крові до місячних, особливо, якщо вони не переймаються особливо настанням вагітності. Але якщо ти плануєш дитину, тобі головне запам'ятати: кровотеча імплантації - це абсолютно нормальне явище при вагітності, яка тільки зароджується. Головне - зуміти відрізнити його від інших вагінальних кровотеч, які можуть проявитися через різні інфекції та хвороби. Якщо ти все ж сумніваєшся в природі цієї кровотечі - проконсультуйся з фахівцем!

відповідь експерта

Алла Едуардівна Лазаревич

Акушер-гінеколог

"Сіті Клініка", Клініка "Медична Династія", жіноча консультація №3 Святошинського району

Вагітність, хоч і фізіологічний процес, але стан душі й тіла жінки, що потребує підвищеної уваги як до майбутньої мами, так і до майбутньої дитини. Тому кров'янисті виділення зі статевих шляхів найчастіше викликають паніку і страх у вагітної жінки. Але, як це не парадоксально звучить - не завжди кров'янисті виділення є патологічними, існує момент, коли ці виділення є найпершими і самими ранніми ознаками вагітності. Йдеться про імплантаційну кровотечу, докладно описаному автором в статті.

Кровотеча імплантації відбувається в момент прикріплення плодового яйця в порожнину матки, що супроводжується невеликою кількістю вагінальних виділень темно-червоного або коричневого кольору, тривалістю не більше 2 - 3 днів і дуже рідко викликає болісний синдром. Однією з головних ознак є те, що ця кровотеча буває ще до встановлення факту вагітності, тобто визначення заповітних 2-х смужок на тесті, і досить часто збігається з передбачуваною датою черговий менструаціі.Однак після встановлення і підтвердження маткової вагітності кров'янисті виділення зі статевих шляхів, будь-якого відтінку й обсягу, з больовими відчуттями чи без них повинні насторожити майбутню матусю і змусити негайно звернутися за медичною допомогою до акушера-гінеколога, бажано з попередніми проходженням УЗД. Збереження, сприятливий перебіг і завершення вагітності часто залежать від своєчасного вживання лікувальних заходів.