Хто такий Дід Мороз і навіщо він потрібен?

16 грудня 2014 р. 17:30

До якого віку дитина повинна вірити в Діда Мороза? Чи потрібно зустрічати новий рік за дитячим сценарієм? І як зробити так, щоб свято вдалося?

Зимові чарівники, як виявилося, не такі прості як здаються. Розповімо тобі історію їх появи і розкриємо місця, де вони проживають зараз. Раптом, твоя дитина захоче на Новий рік "ПОБАЧИТИ Діда Мороза!" Так що не потрібно панікувати і повідомляти малюкові, що це неможливо.

Історія Діда Мороза

Цьому чарівникові вже більше 1000 років. Дід Мороз - персонаж слов'янського фольклору. Спочатку він був лютим та суворим і не вселяв довіри, тим самим наганяв страх на місцевих жителів. Наші пращури вірили, що це саме він приносить на землю мороз, снігопади і зимову холоднечу. У давньоруських піснях і казках він фігурує як Тріскун, Морок, Студенець, Карачун, Позвизд, Зимник. Так називали богів морозу та зими.

Де жив Дід Мороз з дня свого народження, точно сказати не може ніхто.

Два роки тому під Києвом в Бучі відкрилася резиденція українського Діда Мороза. Тут чарівник зі своїми помічниками читає листи від дітей і відповідає на них. Крім того, в його обов'язки входить роздавати діткам подарунки.

Адреса для листів українському Дідові Морозу: 08292, м Буча, вул. Інститутська, 22.
Вартість відвідування резиденції: безкоштовно

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Ялинки-2015: огляд новорічних вистав для дітей

Російського Діда Мороза ще в 1998 році вирішили поселити в Великому Устюзі (Вологодська область).

Там в сосновому бору стоїть високий різьблений хатинка. Поруч з ним розташувалися невеликі дерев'яні будиночки для гостей. Так що, якщо є бажання можна навіть пожити кілька днів з чарівником по сусідству.

Що отримує дитина? Крім подарунка і подорожі по "Стежці казок", звичайно зустріч з самим Дідом Морозом, з яким він неодмінно поводить хоровод і поговорить про подарунки.

Інші розваги в резинденції ("маєток" - як називає свій будинок сам Дід Мороз і його PR-помічники), на наш погляд, більше підходить дорослим: сауна, російська лазня, водохресне купання, сафарі на снігоходах...

Адреса: Вологодська обл., Велікоустюгскій р-н, Марденгское з / п, тел. (81738) 5-21-20, 5-21-14, 5-21-10.
Вартість відвідування (триденний тур): $ 257 (для дорослого); 245 (дошкільник). У вартість входить: проживання, харчування по програмі, транспортне та екскурсійне обслуговування, згідно з програмою, послуги групповода.

Цікаво, що...

Новий рік відзначали ще за часів язичництва. Але в березні, як свято весни і врожаю. Після прийняття християнства перейшли на візантійський календар - 1 вересня. До 1700 року все всіх влаштовувало, поки Петро I своїм наказом переніс свято на 1 січня за європейськими традиціями.

Новий рік у Санти

Резиденція Санти розташовується в 8 км від міста Рованіємі в Фінляндії. Село Санта-Клауса включає в себе будинок Санти, офіс, маленькі майстерні, торговий центр, ресторан, ляльковий театр, парк аттракціонів і казковий палац, де є зал з гірського кришталю і ляльковий цирк. Скрізь господарюють гноми - помічники Санти-Клауса.

Нещодавно поштове відділення Санти забезпечили веб-камерами, і тепер тисячі дітей з усього світу можуть спостерігати як чарівник і його помічники в режимі он-лайн в певні години відповідають на листи на сайті emailsanta.com. Побачити таке буде цікаво і батькам.

Санта садить кожного малюка на коліно і починає розпитування: як вчишся, чи слухаєш маму, і наостанок обов'язково з'ясовує, про який подарунок мріє малюк. Батьки уважно слухають, щоб бажаний подарунок опинився під новорічною ялинкою.

Що чекає малюка і батьків? У селі Санти ви зможете покататися на мотосанях, поласувати імбирним печивом в пекарні місіс Санта-Клаус - дружина Санти, навчитеся керувати оленячої запряжкою. Ви матимете змогу відвідати арктичний зоопарк, подивитися виставу в ляльковому театрі і повечеряти в крижаному ресторані (там абсолютно все - зі снігу та льоду!). А ввечері на всіх чекає північне сяйво!

Адреса: Napapiiri, 96930 Rovaniemi, Фінляндія.
Вартість відвідування (семиденний тур): від € 2 000 (на людину). У вартість входить: переліт, готель з триразовим харчуванням, екскурсії, відвідування села.

Цікаво, що...

Існує легенда: у гори, де живе Санта, є три вуха, за допомогою яких він дізнається про всі зміни в житті будь-якої дитини, в тому числі й про те, чи вірить ще він в диво. Якщо вже немає, над резиденцією Санти йде зоряний дощ, а сторінка з розповіддю про вже дорослих хлопчика або дівчинку стає білою.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Як зустріти Новий рік з маленькою дитиною?

До речі, про віру в чудо ...

До якого віку можна вірити в чарівника?

Наші діти дорослішають швидше нас на 3-4 роки. Але при цьому всі етапи і закономірності психічного розвитку зберігаються. Вони просто стиснуті. Психіку дитини не обдуриш. Дитина до 9-10 років відчуває природну потребу у вірі в чудеса. А це важливий етап в пізнанні навколишнього світу. Йому потрібно пояснення картини світу: в повному обсязі можна дохідливо пояснити фізичними і хімічними законами. Малюк з нормально розвиненою психікою відчуває потребу в фантазіях, розвиваючих його уяву. Так що підтримувати віру в чарівника до 10 років нормально. Буває, коли діти старше цього віку «заграють» і продовжують вірити в казку. Але це скоріше вже говорить про інфантильність дитини, про проблеми в його емоційному розвитку. Якщо ж в родині все нормально, якщо він благополучно розвивається, то зазвичай до середньої школи він сам приходить до розуміння того, що Діда Мороза чи Миколи, як чарівника не існує. Дитина, що застрягла в дитинстві, загралась в казку - причина для занепокоєння.

Складні ситуації

Що робити якщо до вас прийшов нетверезий Дід Мороз чи малюк дізнався в Дідусеві вашого родича?

Скажи дитині, що Дід Мороз затримався в дорозі, подзвонив своєму помічникові і попросив замінити його, а той не впорався. Правда, враження буде зіпсовано в будь-якому випадку. До сих пір багато хто з нас пам'ятають туфлі, які визирають з-під «дідової» шуби, або з'їхавшу бороду. Якщо акторська майстерність і талант перевтілення під питанням, краще обійтися без Діда Мороза.

Викликати Діда Мороза варто за декілька тижнів, оскільки ближче до свята замовлень стає дуже багато. Вибирайте агентство, де працюють професійні актори і педагоги. Або скористайтеся рекомендаціями друзів.

Чи варто заохочувати подарунками?

Кожна з нас хоч раз, та сказала щось на кшталт: «Поводься добре, інакше Дід Мороз дізнається і не прийде». Нам так хочеться перекласти свої обов'язки на чиїсь плечі! Бажання зрозуміле. Але тут важливо знати міру і не перетворювати це в шантаж.

Йому сказали, що Діда Мороза не існує

У дітей, які рано розчаровуються в своїх ілюзіях і фантазіях, потім виникають проблеми з комунікацією. Якщо таке «відкриття» сильно засмутило малюка, реагуй відповідно до його віку:

В 3 роки - спокійно. Дитина сама допоможе тобі вирішити цю проблему: буде багато питань. Але в принципі, відповіді для нього не так вже й важливі. Зараз його віру дуже складно підірвати.

4-5 років - креативно. «Напевно, Петі (Васі, Полі - тим, хто «відкрив очі» малюкові) Дід Мороз нічого не приніс, ось він так і сказав. Ти ж пам'ятаєш, який подарунок чекав тебе під ялинкою в минулому році?!». Дуже важливо зараз відновити віру в чудо, зробивши акцент на особистому досвіді дитини.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: ТОП-20 бажаних новорічних подарунків

Якщо ж дитина питає в лоб: «Є Дід Мороз чи ні ???», постарайся дати йому можливість відповісти самому. Або запитай, як він думає сам, або так: «Якщо ти хочеш в це вірити, значить для тебе він існує, якщо немає, то немає».