Чи можна потрапити у київський пологовий будинок без прописки

23 серпня 2016 р. 03:29

Питання постановки на облік у Жіночої консультації та прийому в пологовий будинок у Києві для жінок, які не мають столичної реєстрації, хвилює багатьох. Адже на сьогодні, якщо вірити статистиці, кожен другий мешканець Києва приїхав з інших міст.

Чи беруть у пологові будинки Києва приїжджих

Сучасні вітчизняні реалії такі, що часто дівчата з інших регіонів після приїзду до Києва не поспішають реєструватися на новому місці проживання. В першу чергу тому, що отримання горезвісної столичної реєстрації як і раніше пов'язане зі складнощами та тяганиною. Так, наприклад, ті, хто орендує житло, стикаються з небажанням власників квартир оформлювати офіційно договір. Адже для господарів це спричиняє додаткові витрати на податки.

Якщо ж нетутешня жінка оселяється у родичів, друзів або бойфренда (а особливо, якщо вона вагітна), господарі квартири можуть проявляти недовіру до неї і не бажати реєструвати її в своїй оселі.

Всім відомо, що стародавній інститут «прописки» благополучно скасований, замість нього існує поняття реєстрації - на підтвердження права громадян на вільне пересування. Людина не зобов'язана жити за місцем реєстрації, просто його дані внесені до єдиного державного реєстру, і сьогодні всі громадяни України користуються всіма належними їм правами і можливостями в будь-якому населеному пункті країни. Все це так в теорії, а на практиці для того, щоб отримати деякі послуги, доводиться докласти зусиль.

Ось тому mama.ua взялася з'ясувати насправді: чи підпише обмінну карту та чи прийме будь-який столичний пологовий будинок жінку, зареєстровану не у Києві.

Згідно із законом беруть усіх

Функціонування державних медичних установ і надання громадянам медичної допомоги регулюється безліччю законів та нормативів, базовий серед яких - Закон України «Про основи законодавства України про охорону здоров'я». Отже, згідно з цим документом «Медична допомога надається безоплатно за рахунок бюджетних коштів у закладах охорони здоров'я». Далі у законі пояснюється, що це правило поширюється на всі державні поліклініки і лікарні та для всіх громадян - у будь-якій місцевості. У наданні безкоштовних послуг можуть відмовити лише в тому випадку, якщо це послуги (пільги), що фінансуються місцевим бюджетом, витрати на які розраховані відповідно до кількості мешканців у даному населеному пункті - наприклад, стоматологічне протезування.

Все, що потрібно не місцевій майбутній мамі, щоб стати на облік в Жіночу консультацію - заява на ім'я головного лікаря даного медичного закладу та паспорт громадянки України. Бланк заяви пацієнтці дадуть безпосередньо у ЖК. Можуть попросити також надати будь-який документ, що підтверджує фактичне проживання у відповідному районі міста, але це необов'язково.

Якщо пацієнтка вже спостерігалася у зв'язку з вагітністю в іншому місті і має обмінну карту, але хоче поступити в будь-який пологовий будинок Києва - правило те саме. Потрібно написати заяву на ім'я головного лікаря про те, що ти бажаєш отримати належну тобі за законом безкоштовну медичну допомогу в даному пологовому будинку. При собі слід мати паспорт та Обмінну карту, яку і повинен підписати головний лікар.

На практиці: плати благодійний внесок - і «ласкаво просимо». Інакше - «давай до побачення»

За пристрій в пологовий будинок теж треба заплатити
Все вирішує благодійний внесок до фонду медустанови

У реальному житті, як ти розумієш, лише дотримання букви закону не достатньо. Доки наша система охорони здоров'я недосконала і відчуває гострий дефіцит фінансування, медики сподіваються на благодійні внески від пацієнтів. Тобто під час звернення щодо прийняття тебе у ЖК або пологовий будинок тобі одразу запропонують перерахувати грошову суму на рахунок медичного закладу - на його розвиток і підтримку (зазвичай «тариф» чітко визначений, хоча можуть і запропонувати визначити суму самостійно згідно своїм можливостям).

Досвідчені мами на форумах наполегливо радять не ігнорувати прохання про такі внески. І хоча офіційно вони є благодійними, тобто мають бути добровільними, на практиці за відмови платити медики-бюджетники можуть повестися із майбутньою мамою жорстоко і грубо.

Хоча, повторимося, за законом вагітну, що подала заяву, повинні прийняти незалежно від того, платить вона благодійний внесок до фонду пологового будинку, чи ні.

Невідповідність законодавства про безкоштовну медицину і постійних поборів та корумпованість системи охорони здоров'я - постійно стає темою для обговорення. Ось і на нашому форумі мами обговорюють фактичні розцінки на пологи в Києві.

Така практика подвійних стандартів, на жаль, існує у вітчизняній медицині не перший рік. Експерти кажуть, що ситуацію може поліпшити введення страхової медицини, але сьогоднішні вагітні та породіллі не можуть чекати приходу світлого майбутнього.

Якщо відмовляють у прийомі - викликай поліцію

Це не жарт. Адже відмова медичним працівником допомоги людині, що потребує в ній, є злочином, що відображено у статті 139 Кримінального Кодексу України (ст. «Ненадання допомоги хворому медичним працівником»). До речі, за цією статтею передбачається міра покарання від штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів та відсторонення від займаної посади, до позбавлення волі на 3 роки в разі смерті пацієнта або інших тяжких наслідків.

Якщо ж пологи у тебе ще не почалися, ти прийшла підписувати Обмінну карту заздалегідь, а тобі відмовляють, можна вчинити інакше. Попроси у головлікаря видати тобі офіційну довідку, в якій буде вказана причина відмови у прийомі. А потім з цим документом можеш сміливо вирушати до суду - закон на твоєму боці.

Хоча, очевидно, що далеко не кожній майбутній мамі захочеться напередодні пологів домагатися справедливості в органах охорони правопорядку. А тому - плати внесок і сміливо знайомся з персоналом. А на наступних виборах уважніше придивися до кандидатів, які обіцяють введення страхової медицини.