10 музеїв Києва для дітей, де цікаво

21 жовтня 2019 р. 14:38

Діти від природи дуже допитливі натури. І захопити новими знаннями їх дуже просто! Потрібно знати місця, де їм буде цікаво і пізнавально одночасно. А головне, куди вони захочуть прийти ще раз. Отже, музеї!.. Насправді цікаві музеї, куди можна піти в Києві з дітьми.

Вчитися може бути цікаво! Ось вони - інтерактивні енциклопедії - кращі музеї Києва та області!

Музей "Хутір Савки"

"Музей живої історії та в печі приготованого борщу" - так називають експозицію етнічної культури організатори та екскурсоводи. Цей комплекс хороший тим, що всі експонати тут інтерактивні. У хатах можна розписувати писанки, освоювати ткацький верстат, готувати їжу, а на пташиному дворі - годувати гусей! 

Дитячі екскурсії подаються у форматі "живої історії", метою яких створити картинку, яка і дасть поняття малюкам про життя і побут XVII століття. Екскурсоводи - молоді етнографи в історичних костюмах, розповідають казки, співають колядки та веснянки, вишивають та вчать гончарної справи, а заразом і викладають історичні факти. 

Організатори - молодці! Вони продумали формат екскурсій "від" і "до". Територія музею - не шкільний клас, а історія - не нудна, марудна наука, тому подавати її потрібно цікаво, як для себе!

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Дитина не хоче вчитися

Циганське ковадло - це не експонат, а справжній коваль, який разом з дітьми викує підкову. А заразом розповість, що саме таке ковадло служило нашим прабатькам джерелом доходу 3-4 століття назад. 

Як то кажуть, переходимо до наступної зали... А тут дівчина працює за ткацьким верстатом. І тепер вона розповість про те, як ткали тканини на Поліссі в 1786 році.

Де: Київська обл., С. Нові Петрівці, вул. Кірова, 50, тел. 067 593 11 00.
Коли: музей працює за попереднім замовленням екскурсій
Скільки: вартість уточнюйте за телефоном та дивіться інформацію на сайті музею.

«Магніт», галерея цікавих наук, інтерактивний музей

Галерея Цікавих Наук - це перший в Україні освітньо-розважальний центр для дітей, створений для вивчення законів науки та явищ навколишнього світу в інтерактивній ігровій формі. Все дуже по-європейськи: можна крутити, мацати, проводити тест-драйви, приміряти на себе і на собі.

Організатори все так розумно продумали і цікаво влаштували, що дитина, лише змахнувши рукою, вже бере участь в науковому експерименті. Кожен експонат супроводжується пояснювальним текстом та компетентною розповіддю екскурсовода.

Де: вул. Борщагівська, д. 154 (ТЦ "Мармелад"), тел. (099) 089-00-60
Коли: розклад і вартість уточнюйте за телефоном.

Етнографічний музей Пирогово

Музей народної архітектури та побуту України під відкритим небом розташувався в межах Києва. На сьогодні це найвідоміший етнографічний музейний комплекс-парк України. Експозицію було відкрито в 1976 році, і вона представляє всі історико-етнографічні регіони України (XVIII - початок XX століть). Тут і хати, і дерев'яні храми, млини, управа і школа, а також численна колекція побуту та творчості наших предків.

З усім цим багатством діти знайомляться не під зауваження суворих бабусь-адміністраторів музейних залів, а під спів птахів та шелест листя. Музей під відкритим небом - найкращий спосіб познайомити дітей з історією, не нехтуючи їхньою свободою.

 

Все, починаючи з мапи комплексу, закінчуючи внутрішнім оздобленням будинків, за словами етнографів представлено точно так же, як у XVI-XVII ст. Як вітряні млини, так і посуд були зібрані та привезені сюди з усієї України.

Селянська хата, втім, як і наш сучасний будинок, була візитівкою господаря. Етнограф з першого погляду визначить сімейний бюджет родини, яка мешкала в хаті. Оцінить зручність розташування будинку та підходів до нього, чи міцні стіни та надійний дах. Про хазяйновитість "господині" свідчить наявність намальованих знаків на стінах та вікнах. А от деякі з них, наприклад, червоні квіти, птахи на хвіртці, вказують на те, що у будинку на виданні дочка або син.

Впевнені, що після екскурсії ви і самі зможете розбиратися в історичному минулому не гірше за етнографів.

Де: Київ, вул. Академіка Тронько (Пирогово), тел. (044) 526-57-65.
Коли: з 10-17 кожен день, по середах - санітарний день.
Скільки: для дорослих - 50 грн, діти до 7 років - безкоштовно, 7-10 років - 15 грн, від 10 
років та студенти - 30 грн.

Океанаріум "Морська казка"

Не в Атлантичному, не в Тихому, а в океані дитячих розваг сховався наш власний океанаріум! Знайдете його на нульовому поверсі "Дитячого світу", що на м. Дарниця. Спускайтеся та готуйтеся дивитися по сторонах, вгору, вниз та знову на всі боки, коротше кажучи, вам доведеться крутити головою на 360°, адже опинитеся ви у скляному тунелі, а за склом - вода, а у воді тисячі екзотичних риб! 

Так і хочеться запитати: "Як все це працює? Хто годує риб? А акул? Хто чистить цей величезний акваріум?.."
Але спершу сюди потрібно потрапити, а потім і питати. І питань у вас виникне безліч, і не лише господарських. 

Наприклад, тут вам розкажуть, що риба-фугу, та сама смертельно небезпечна рибина, зовсім не риба-фугу, а справжня риба-собака.

Тобто, так вона називається по-науковому: лат. Takifugu rubripes або скалозуб. Вона насправді просякнута отрутою! І простіше сказати, в якій частині її 50-сантиметрового тільця її немає. Смертельна отрута присутня практично скрізь! Але, ми замовкаємо, даючи можливість дослухати лекцію дітям вже безпосередньо на місці.

Де: вул. Малишка, 3, "Дитячий світ", тел. (044)500-70-22
Коли: графік роботи та вартість дивіться тут.

Етнографічний музей-парк "Українське село"

Це новіший і не такий великий за територією комплекс, ніж Пирогово. Але дуже затишний, цікавий та не менш автентичний.

Основна тема композиції - українське село XIX століття. Тут представлені 6 історико-культурних регіонів України: Середня Наддніпрянщина, Поділ, Полісся, Слобожанщина, Південь та Карпати. Основні визначні пам'ятки - хати з цих місць, які можна оглянути всередині та зовні. Також є гуральня (винокурня), дровник, курник, шопа для зберігання сіна, хлібопекарня, кузня, гончарня. На території комплексу розташовується храм св. Дмитра, є дзвіниця.

Де: Київська область, Києво-Святошинський р-н, с. Бузова, вул. Поляна Лісова, 60. Тел. (099) 333-0770.
Коли: щодня з 10-20.00
Скільки: вхід вільний, парковка безкоштовна, відвідування хат - від 5 грн.

Київський музей залізничного транспорту

Музей історії залізничного транспорту знаходиться на центральному вокзалі "Київ-Пасажирський". У ньому представлені старовинні вагони та паровози, в які можна заходити, все там натискати, крутити і перевіряти. Думаємо, особливо цікаво буде вивчити вантажні паровози, електровози, локомотиви, а також пасажирські вагони. Останні, звичайно, вже знайомі, однак побути господарем цілого вагона здорово! Радимо все ж гуляти вагонами з екскурсоводом. Так цікавіше.

На виставці особливою пошаною користуються вагони відомих особистостей, таких як, Столипін, Ворошилов, Троцький, а також вагон, в якому був підписаний попередній текст договору про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки. Це малюкові поки що зарано знати. Але для вас інформація дуже цікава. Не пропустіть! А діткам рекомендуємо проїхатися на ретро-поїзді! Буде така можливість.

Де: пл. Вокзальна, буд. 1
Коли: з 8:00-20:00 (перерва з 13:00 до 14:00), без вихідних
Скільки: дорослий квиток - 43 грн., Дитячий - 34 грн., До 7 років - безкоштовно.

Національний науково-природничий музей Національної академії наук України

Не бійтеся! Це лише назва у нього така нудне і довга. Всередині - величезний світ природи, давньої природи. Більше 30 000 експонатів розкажуть вам про виникнення життя на Землі, процес еволюції; племена та народи, що заселяли територію України у давнину.

Історія цього музею налічує майже 100 років. Під час другої світової війни будівля сильно постраждала, тому довелося її зводити та реставрувати буквально по цеглинці. Чимало експонатів теж були знищені. Але багато, а точніше, близько 30 000 експонатів, вціліли. І майже всі вони справжні, а не копії-муляжі! Більш того, спадщина музею примножується.

Музей ділиться на секції або окремі композиції:

  • геологічна;
  • зоологічна;
  • ботанічна;
  • палеонтологічна;
  • археологічна.

Знаменитий скелет мамонта, хатина кроманьйонців, складена з кісток, гордість палеонтологічного комплексу музею - велика колекція скелетів палеозойських риб та неогенових (2 період кайнозонской ери) ссавців, - ми впевнені, що дитина будь-якого віку все це з цікавістю розгляне та послухає історії їхнього життя та причини вимирання.

Наприклад, кит фінвал, прадід найбільшої тварини з розряду китоподібних у світі - сучасного блакитного кита! За словами вчених, це найбільша з усіх тварин, що коли-небудь жили на Землі. Фінвал досягає у довжину 27 м, довжина музейного справжнього(!) скелета - близько 25. 

А на фотографії нижче знаєте хто? Вірніше, що?.. Череп шаблезубого кота - смілодона, який жив 2,5 млн.-10 000 років тому! Ця тварина була розміром з великого лева, важила майже тонну. А довжина іклів становила 28 см.

mama.ua рекомендує зупинитися біля хатини кроманьйонців. Цій землянці (не саме їй, а її праматері) 15-20 000 років. І стояла вона в Мізині на території сучасної Чернігівщини. Всередину вам зайти не вдасться, але уявити побут наших предків ви зможете сповна.

Як сама назва - Національний науково-природничий музей Національної академії наук України, так і правила тут суворі: не бігати, не шуміти, експонати руками не чіпати, доглядачку залів від читання та в'язання не відволікати. Але це не завадило нашим дітям ходити під враженням від побаченого ще кілька годин. Тож замовляйте екскурсію та вперед - залами минулого!

Де: вул. Богдана Хмельницького, 15. Науково-природознавчий музейний комплекс. Тел. (044) 235 01 85.
Скільки: 35 грн. для дорослих, 20 грн. для дітей без екскурсії.
Можна скористатися послугами аудіо-гіда. Вартість 30-100 грн.

Експозиція "Едемський сад" у Національному ботанічному саду ім. Гришко 

Хочете погладити хамелеона або променисту черепаху? А сховатися під листом гігантської монстери?..
Кілька років тому у Києві відкрилася виставка екзотичних рослин, птахів та рептилій. І живуть вони прямо у купольній оранжереї, куди можна зайти та бродити там, скільки забажаєте! Хамелеони, промениста черепаха, тропічні метелики, папуги та гігантські рослини: фікуси, монстери (їх розмір настільки вражає, що можна припустити, від якого слова походить назва :)

Блукаючи в цьому тропічному лісі, складно повірити, що знаходишся у центрі столиці. Вдихаєш аромат квітучої стреліції, слухаєш спів тропічних птахів, які люблять займати найвищі яруси величезного фікуса, краса! Ніби потрапив на Балі або у Сінгапур.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: ТОП-10 фотографій, що надихають на подорож

От би уроки ботаніки та біології відбувалися саме тут, серед південно-азійських метеликів сімейств Папіліонід, Німфолід, Данаид, Морфид. Адже як цікаво самим спостерігати таїнство виходу живого тропічного метелика з лялечки. Тільки в цьому тропічному лісі можна почути ніжну пісню перлинних горлиць...

Де: ул.Тимирязівська 1. "Національний ботанічний сад ім. М.М.Гришка НАН України" (На Печерську) павільйон "Мініатюрна оранжерея"
Коли: понеділок-п'ятниця з 10.00 до 18.00; субота-неділя з 10.00 до 19.00
Скільки: пільговий квиток - 30 грн.; дитячий, студентський - 40 грн.; дорослий - 50 грн.

Музей метрополітену

Йому більше 15 років. І ми, наприклад, досі не підозрювали про його існування. Тож час надолужувати втрачені знання і вирушати вивчати метрополітен. Адже, впевнені, що діти задають вам безліч питань на цю тему! А чому поїзд в метро рухається так швидко і голосно? А чи довго машиністи вчаться своїй справі? А що робити, якщо поїзд, раптом, зупиниться?..

Експозиція складається з трьох частин - трьох залів, один з яких представляє історичну частину - факти про будівництво станцій метрополітену, другий - про служби та сучасний підземний транспорт, а зайдете у третій, і побачите інтерактивний макет (практично, справжній, але в мініатюрі) діючої станції "Дніпро".

Де: пр. Перемоги, д. 35, тел. (044) 238-44-94, +380 (050) 444-74-27
Коли: понеділок, середа: з 15-17.00; вівторок, четвер: з 09-12.00; п'ятниця-неділя: вихідні. Екскурсії проводяться за попередніми заявками для груп 5-20 чоловік.
Скільки: безкоштовно.

Київський планетарій, Астрошкола, астростудія

Планетарій України не такий вже старовинний. Він відкрив свої двері у 1952 році. Спершу центр знаходився у будівлі Олександрівського костелу - першого великого католицького костелу Києва.

Але потім для музею зірок збудували окрему будівлю, в яку ми заходимо і зараз. У новій будівлі встановлений апарат "Великий Цейс IV". Він дозволяє побачити близько 7 000 зірок Північної та Південної півкуль.

У планетарії є астростудія (студія космічного малювання) для дітей від 4 до 11 років та астрономічна школа для дітей від 6 до 11 років. А також культурно-розважальний центр "ATMASFERA 360 градусів". У планетарії відбуваються лекції з астрономії, географії, природознавства. Також у планетарії є космічне кафе, ігрова зона, сферичний кінотеатр (в ньому проходить демонстрація зоряного неба, лекції з показом цифрових слайдів, відеофрагментів та спеціальних сферичних фільмів).

Де: вул. Велика Васильківська, д. 57/3, тел. (044) 287-75-08; (044) 287-01-82
Коли: афіша тут
Скільки: в залежності від показу.