Тест на овуляцію: Що це таке і навіщо він потрібен?

26 березня 2018 р. 17:05

Звісно, можна обійтися і без нього, але з ним шанси завагітніти найближчим часом зростають у багато разів. Що ж це за тести та як ними користуватися, дізнайся просто зараз.

Що таке тести на овуляцію

Тест на овуляцію здатний визначити найбільш сприятливий час для зачаття дитини. Такі тести бувають різних видів: ті, що працюють за сечею, кров'ю, слиною, а також струменеві. Але зараз ми поговоримо лише про тих, які працюють за сечею. Цей тест дуже схожий з тестом на вагітність, принцип роботи такий самий.

Як відбувається визначення овуляції

Будь-який тест на овуляцію здатний визначити відсоток так званого гормону фертильності в сечі - лютеїнізуючого гормону (ЛГ). Напередодні овуляції (за 24 - 36 годин) відбувається його різкий вкид. Це говорить про те, що настав найсприятливіший час для зачаття малюка. А за допомогою тесту на овуляцію ти одразу відзначиш зростання лютеїнізуючого гормону. Єдине, що слід запам'ятати: для таких тестів найкраще використовувати не ранкову сечу.

Час тестування індивідуальний, залежить від тривалості менструального циклу жінки. Щоб обчислити день циклу, пропонуємо формулу "ривалість циклу мінус 17", за допомогою якої ти зможеш його визначити. Як це зробити? Для цього тобі необхідно від тривалості свого менструального циклу відняти 17. Отже те число, яке у тебе вийде, і буде тим днем, з якого і варто починати тестування. У разі, якщо цикл нерегулярний, радимо взяти найкоротший цикл за 6 місяців. Тест на овуляцію варто проводити в один і той же час. Просто вибери для себе дуже вдалий, наприклад, в проміжку між 10 і 20 годинами вечора.

Радимо зменшити споживання рідини приблизно за 1 - 4 години до початку моменту тестування, це може скоротити кількість LH і, як наслідок, негативно позначиться на результатах твого тесту.

Відзначимо, що однієї упаковки тобі вистачить на кілька днів. Цього цілком достатньо для визначення моменту овуляції. Упаковка містить 5 смужок - це або 5 тест-смужок, або 5 струменевих. Вимірюючи рівень гормону фертильності протягом декількох днів, ти зможеш визначити найбільш вдалий час для того, щоб завагітніти.

Якими можуть бути результати тестування

Варіантів результатів тестування може бути три, аналогічно, як і для тестів на вагітність:

  1. Результат негативний тоді, коли тестова лінія світліше контрольної, або вона взагалі одна.
  2. Позитивний - коли тестова лінія виразна.
  3. Відсутність контрольної лінії - тест хибний.

Скільки ж коштує таке задоволення

Ціни на тести для визначення овуляції різні, це залежить від виробника і його наповнення. Давай-но розглянемо найпопулярніші.

  1. Тест-смужки SOLO mini - на упаковку таких диво-смужок тобі доведеться витратити приблизно 95 грн., А за струменеві - 120-150 грн. Виробляються тести SOLO mini в Україні компанією "Фармаско". До речі, це єдині тести на овуляцію, які рекомендовані Асоціацією акушерів-гінекологів України. Кажуть, що тест SOLO mini - економ варіант з бонусним тестом на вагітність.
  2. Далі тест на овуляцію fortel Ovulation test - містить 5 тестових касет, вартість яких дорівнює 165 грн. Виробляються в Америці, компанія "Biomerica". Можна купити одну касету Midstream цієї ж марки. Обійдеться тобі це в 45 грн.
  3. Тест FRAUTEST виробляє німецька компанія "Human Gesellschaft fur Biochemica und Diagnostica". Розрізняють його двох видів: тест на овуляцію №5 - містить 5 тест-смужок, вартість 73 грн .; тест на овуляцію №7 - містить 5 тест-смужок і 2 тести на вагітність, вартість його, звичайно ж, дорожче - 162 грн. Переваги FRAUTESTА: відмінно підійде для тих жінок, чий менструальний цикл нерегулярний, відрізняється високим ступенем точності (99%), зручний і гігієнічний.
  4. Тест-смужка Ovu Pulse - вартість невелика, всього 12 грн., Очевидно, що таке задоволення зможе дозволити будь-яка жінка. Виробляється американською компанією "LEB-International LLC".

Право на помилку

Так, різке підвищення рівня ЛГ зазвичай буває перед овуляцією. Однак це не може з абсолютною достовірністю показувати на те, що овуляція відбудеться протягом найближчої доби - двох. За деяких негараздів зі здоров'ям також може підвищуватися рівень лютеїнізуючого гормону, наприклад: за гормональної дисфункції, синдрома виснаження яєчників, постменопаузи, ниркової недостатності тощо. Тобто за об'єктивного підвищення ЛГ, що спричинений зовсім не овуляцією, тести дають хибнопозитивний результат. Будь-які гормональні коливання впливають на результат такого тесту, навіть нововведення з харчуванням (в результаті споживання фітогормонів). Тому гінекологи все ж рекомендують або використовувати більш надійну діагностику (УЗД), або поєднувати тести на овуляцію з регулярним моніторингом базальної температури .

Отже, сподіваємося, що заручившись цією інформацією, ти зумієш легше запланувати свою вагітність, виносити і народити здорового малюка.