Базальна температура

13 березня 2018 р. 17:17

Ти багато чула про вимірювання базальної температури, але не знаєш, навіщо це роблять? Читай статтю, тут все пояснено!

Як вимірювати базальну температуру

Отже, для початку розберемося, що таке базальна температура. Базальною температурою (скорочено БТ) називається температура тіла в стані спокою, яка вимірюється ректально. Ці виміри проводяться для аналізу гормонального фону за допомогою змін тканинних реакцій внутрішніх статевих органів. Коливання температури через гормональні причин відбуваються тільки місцево, отже, вимірювати температуру під пахвою або в роті не показово.

Але на тлі загального підвищення температури тіла через хворобу або перегрів, звісно, спотворюються й дані, отримані шляхом вимірювання БТ.

Як вимірювати базальну температуру

Власне просто вимірювання базальної температури нічого не дає. Має сенс вивчати тенденцію її зміни мінімум протягом декількох місяців і складати графік.

При прийомі оральних контрацептивів вимір базальної температури втрачає сенс, тому що її рівень регулюється прийнятими тобою гормонами, а не твоїми власними. БТ буде приблизно однаковою протягом усього циклу.

Переходимо до техніки: як виміряти базальну температуру? Для достовірності базальну температуру потрібно вимірювати щодня в один і той самий час, одразу ж після пробудження, не встаючи з ліжка і мінімізувавши рухи до вимірювання (адже мета - вимірювання базальної температури в стані повного спокою). Тому краще термометр приготувати з вечора, поклавши його біля ліжка, щоб вранці досить було простягнути до нього руку. Для цього однаково підійдуть як і класичний ртутний термометр, так і цифровий. Гострий кінець термометра слід ввести в задній прохід і лежати нерухомо при використанні ртутного термометра - 5 хвилин, якщо термометр цифровий - до звукового сигналу. Результати вимірювання, щоб не забути, одразу перенеси на графік базальної температури. Отже тепер, знаючи, як правильно вимірювати базальну температуру, переходимо до аналізу отриманих даних.

Графік базальної температури

Його слід будувати протягом декількох місячних циклів, інакше такі вимірювання не будуть показові. Це дає можливість вирахувати в циклі жінки день овуляції і визначити період найбільшої фертильності. Ця інформація потрібна як для пар, що планують зачаття дитини, так і для контрацепції. Хоча в останньому випадку покладатися тільки на дані, отримані внаслідок вивчення базальної температури, не дуже надійно. Гінекологи радять такий «календарний» метод підкріплювати іншими способами запобігання небажаної вагітності.

А ось якщо ви з партнером хочете зачати дитину, то для вас буде корисним визначити дні, коли це можна зробити найбільш ймовірно.

Для побудови графіка можна використовувати звичайний аркуш із зошита в клітинку або міліметровий папір. На горизонтальній осі відкладається № дня циклу (1-й день - день початку менструації), а по вертикалі відкладаються точні дані вимірювання температури (з точністю до 0,1 0).

Графік базальної температури дозволяє:

  • визначити час овуляції, відтак розрахувати дні, найбільш сприятливі для зачаття (або «небезпечні» дні, як їх називають прихильники календарного методу контрацепції);
  • встановити причини безпліддя (так проаналізувати твої дані зможе тільки лікар);
  • з'ясувати, чи настала вагітність при затримці або нехарактерному вигляді нібито менструальних виділень;
  • діагностувати проблеми зі здоров'ям жінки, зокрема ендометрит.

базальная температура график

Коливання базальної температури у здорової жінки виглядають так:

З першого дня менструації й до її закінчення БТ знижується від 37,0 0 до 36,3 0 - 36,5 0 (звісно, цифри приблизні).

Коли яйцеклітина дозріває і виходить (овуляція) посеред циклу протягом 3 - 4 днів БТ підвищується до 37,1 0 - 37,3 0. Згодом рівень БТ залишається умовно стабільним протягом усієї другої половини циклу базальна температура 37,0 0 - 37,4 0. За 2 - 3 дні до початку менструації базальна температура починає знижуватися до цифри, аналогічної початку циклу (в нашому прикладі 37,0 0).

Наразі в Інтернеті існує безліч сервісів, що дозволяють будувати графік базальної температури онлайн.

график базальной температуры онлайн

Базальна температура під час овуляції

На початок овуляції вказує стрибок базальної температури. Відстежуючи її протягом декількох циклів, ти можеш орієнтуватися, коли (на який день) у тебе відбувається овуляція, відтак визначивши час, коли шанси на зачаття для тебе найбільш високі. Базальна температура після овуляції тримається на стабільно підвищеному рівні до настання місячних, тобто завершення циклу.

Якщо в середині циклу підйом БТ триває довше 3 днів, це вказує на те, що яйцеклітина або не дозріла або нежиттєздатна, тобто вагітність в цьому циклі навряд чи настане.

Якщо в середині циклу зафіксований подвійний підйом: тобто БТ спочатку виросла, потім на 1 - 2 дні впала, а потім знову зросла і вже тримається на цьому рівні всю другу половину циклу, це говорить про те, що перший стрибок викликаний не овуляцією, а сторонніми подіями (захворювання, пронос тощо).

Якщо ж у середині циклу був подвійний підйом, але в другій половині базальна температура не стійка, це говорить про те, що яйцеклітина загинула одразу ж після дозрівання.

Базальна температура перед місячними

Як видно з прикладу вище, на наближення менструації вказує зниження базальної температури. Але, якщо перед настанням місячних температура знижувалася протягом більш ніж трьох днів, це вказує на те, що яйцеклітина була слабка, можливо тому в цьому циклі не сталося зачаття. У таких випадках потрібно відстежити тривалість зниження БТ перед менструацією в декількох циклах поспіль. Якщо це регулярно відбувається протягом більш ніж 3 днів, вкажи на це свому гінекологу, можливо тут криється причина того, що ти впродовж тривалого часу не можеш завагітніти.

Дуже важливим є аналіз тенденції базальної температури під час самих місячних. Якщо базальна температура під час місячних не знижується, а навпаки зростає, це вказує на ендометрит (запалення слизової оболонки матки). З огляду на те, що багато жіночих захворювань протікають безсимптомно, зміна БТ може бути єдиним тривожним сигналом аби терміново звернутися до лікаря.

Одна з причин високої (вище 36,6 0) температури в першій половині циклу (до настання овуляції) - знижений рівень естрогенів, що призводить до недозрівання яйцеклітини в цьому циклі. Якщо така картина спостерігається регулярно, це також може вказувати на причину безпліддя.

Базальна температура при вагітності

Якщо в звичайний час місячні не почалися, природньо, ти поспішаєш дізнатися, чи настала вагітність. Для того, щоб за характером змін БТ встановити факт зачаття, потрібно знати, яка базальна температура при вагітності. Відповідь така: якщо зниження БТ, характерного перед настанням менструації, не відбувається, скоріш за все, ти дійсно завагітніла.

график базальной температуры при беременности

У наведеному вище прикладі (за БТ в перші дні циклу 37,00), якщо після закінчення другої половини циклу базальна температура 37,20, можемо говорити про настання вагітності. Базальна температура при вагітності на ранніх термінах тримається на тому ж підвищеному рівні, що і в другій половині циклу. Взагалі-то базальна температура у вагітних залишається на підвищеному рівні протягом усіх 9 місяців, просто жінки, котрі відстежували її на етапі планування дитини, припиняють це робити, завагітнівши.

сколько базальная температура при беременности

Якщо ж місячні не почалися, але базальна температура опустилася нижче 370 (як це зазвичай буває при менструації), це говорить не про вагітність, а про дисфункції яєчників.

А ось якщо кров'янисті виділення є, але відрізняються за характером від звичайних твоїх місячних, мізерні, при цьому БТ не знижується, можливо, ти вагітна, але існує загроза твоєї вагітності, слід терміново звернутися до гінеколога.

Як виміряти температуру. Відео

Отже вимір і побудова графіку базальної температури дозволяє жінці не тільки визначити найбільш сприятливі для зачаття дні, встановити вагітність на ранніх термінах, але і виявити вади свого здоров'я та допомогти лікарям встановити причину, з якої досі не вдавалося завагітніти.