Кашель під час вагітності: що робити, чим лікувати

5 грудня 2017 р. 18:36

У житті все буває, і дещо - дуже недоречно. Трапляється й таке, що майбутні мами можуть занедужати, проте багато ліків для них в цей період вживати забороно. Чим лікувати кашель під час вагітності без шкоди для малюка - зараз дізнаємося.

Лікування кашлю під час вагітності

Жінки - тендітні та ніжні створіння, їх організм чутливий до всіх змін у природі. Особливо це характерно для майбутніх мам. Зміни гормонального фону та низький імунітет під час вагітності роблять організм більш сприйнятливим до різних вірусів та інфекцій. Тому в цей період жінки частіше страждають від захворювань, що супроводжуються кашлем. Але чим лікувати кашель при вагітності, щоб не нашкодити малюкові? Це питання блискавично виникає у майбутньої мами при перших першіннях в горлі. Щоб відповісти на нього, варто детально розібратися в причинах виникнення кашлю і його наслідках.

Чому виникає кашель?

Кашель - не хвороба, а лише симптом розвитку недуги. Хвороби верхніх дихальних шляхів, такі як синусит і риніт, супроводжуються стіканням слизу з носоглотки по задній стінці глотки, що викликає напади рефлекторного кашлю. При фарингіті та трахеїті кашель є наслідком розвитку інфекції в слизовій оболонці. Для захворювань нижніх дихальних шляхів (пневмонія, бронхіт, запалення легенів) характерне скупчення великої кількості слизу з подальшим розвитком мокрого кашлю.

Кашель у вагітних також може виникати як алергічна реакція. У весняно-літній період квітне багато рослин, які не завжди позитивно сприймаються рецепторами майбутньої мами і викликають кашель. Алергічний кашель під час вагітності часто розвивається від пилу, шерстяного покрову тварин та інших алергенів. Навіть якщо вагітна жінка раніше ніколи не страждала на алергію, то зміна гормонального фону може змінити реакцію організму на різні речі.

Якою б не була причина кашлю, її варто негайно усунути. Жодне з відхилень у здоров'ї вагітної не є сприятливим для майбутнього малюка. Тому важливо своєчасно почати лікування.

Чим небезпечний кашель під час вагітності

Навантаження на імунну систему виникає через будь-яку хворобу. Антитіла, що виробляються для боротьби з інфекцією, можуть проникати через плаценту. Але у випадку застуди або грипу, що не лікувалися, за умови плацентарної недостатності разом з антитілами через плаценту можуть проникати й віруси. Це може мати неприємні наслідки для здоров'я дитини.

Особливу небезпеку становить тривалий сухий кашель при вагітності. Він може спровокувати небажану реакцію організму:

  1. Перенапруження черевної стінки та підвищений тонус матки. У першому триместрі це загрожує перериванням вагітності, на останніх місяцях - передчасними пологами;
  2. Постійний тонус матки уповільнює надходження крові до плаценти, що розвиває гіпоксію плода. Внаслідок цього до майбутньої дитини потрапляє недостатня кількість кисню та поживних речовин;
  3. На останніх термінах вагітності, коли плід розташований низько, різкий напад кашлю може стати причиною кровотечі.

Лікування кашлю під час вагітності

За першого першіння в горлі та нездужання організму в цілому варто негайно звернутися до лікаря. Самолікування неприпустиме, особливо у перший триместр вагітності, коли органи малюка тільки починають формуватися. У цьому випадку тільки лікар зможе призначити лікування правильно. Адже навіть методи народної медицини не завжди безпечні, а за серйозних захворювань вони можуть бути просто не ефективними.

Дуже часто причиною кашлю стає грип. Майбутня мама повинна повністю озброїтися інформацією про ГРВІ та грип, щоб запобігти захворюванню.

Підхід до лікування кашлю у вагітних в першому триместрі та лікування кашлю у 2-му чи 3-му триместрах повинні відрізнятися з урахуванням процесів, що протікають в тілі майбутньої матері та її дитини. Перший триместр характеризується тим, що плід тільки формується й є особливо чутливим. У цей період допускається лікування тільки методами народної медицини.

від кашлю вагітним
От кашля беременным обычно назначают не лекарства, а обильное теплое питье

Ефективні засоби народної медицини:

  1. Інгаляції. Можна придбати в аптеці готовий набір для інгаляцій або ж окремо заварювати липу, ромашку, подорожник при сухому кашлі, а при вологому - череду, деревій. Трави заварюють і дихають ними протягом 5 - 7 хвилин. Для цього використовують чайник для заварювання і вдихають пари через носик або для зручності роблять конус з картону. Ідеальним приладом для інгаляції став небулайзер. Його можна застосовувати для лікування травами, ефірними оліями, він зручний у використанні та дозволяє парам проникати навіть до нижніх дихальних шляхів.
  2. Рясне пиття лікарських настоїв. Заварювати і пити можна ті ж трави, що використовуються для інгаляції: 1 ст ложка на 200 мл окропу, приймають 3 рази на день. Але обов'язково проконсультуйся перед цим з лікарем, який спостерігає твою вагітність.
  3. Компреси. Листок капусти, намазаний медом, покласти на груди, вкутатися ковдрою та лишити на ніч. Так само зону грудей намащують сумішшю цибулі з медом - метод для найзавзятіших майбутніх мам.
  4. Суміші з медом. Для сумішей можна використовувати сік редьки, цибулі, хрону. Приймати по 2 - 3 ст. ложки по 3 - 6 разів на день.
  5. Полоскання горла. Для полоскання використовують трав'яні збори, сіль, соду. Полоскання проводити після їжі, не менше 5 - 6 разів на добу.
  6. Вживання великої кількості молока. Воно пом'якшує горло. Необхідно пити підігрітим. Добре допомагає від кашлю заварена шавлія на молоці (1 ст ложка на 300 мл молока). Пити перед сном.

У другому і третьому триместрі допускається застосування як вищеперелічених засобів, так і медикаментозне лікування (тільки після попереднього узгодження з лікарем). Допустимі препарати для лікування кашлю:

  • таблетки рослинного походження: «Мукалтин», «Бронхипрет»;
  • сиропи від кашлю: «Синекод», «Геделікс», «Гербіон», «Доктор Мом», «Стодаль».

Категорично забороняється вагітним жінкам:

  • парити ноги;
  • ставити гірчичники;
  • приймати гарячу ванну;
  • проходити УВЧ-терапію.

Вагітність і хвороби - несумісні явища. Будь-які зміни у стані мами впливають на майбутнє малюка. Щоб твоя дитина народилася на світ абсолютно здоровою, варто дуже дбайливо ставитися до свого самопочуття і лікувати кашель та інші недуги з першого дня.