Вітрянка під час вагітності

3 листопада 2017 р. 17:00

Вітрянка завжди викликає чимало переживань і турбот, а під час вагітності - тим більше. Якщо ти при надії та шукаєш інформацію щодо даного захворювання, уважно прочитай цю статтю.

Ветряннка у вагітної

Ознаки вітрянки у дорослих

Інкубаційний період вітрянки становить приблизно 10 - 20 днів. Наприкінці цього терміну у дітей та у дорослих відзначаються аналогічні симптоми:

  • з'являється головний біль та загальна слабкість;
  • погіршується або повністю зникає апетит;
  • підвищується температура, спостерігається відчуття жару;
  • іноді виникають нудота та блювота;
  • тіло вкривається численними пухирями з прозорою рідиною всередині.

Під час вітряної віспи утворення нових висипань розтягується на термін від двох до семи днів. Перші прищики найчастіше з'являються на животі та стегнах, на грудях і плечах, далі вони вражають обличчя, вискакують на волосистій частині голови та у ділянці вушних раковин.

У деяких випадках висипання вражають не лише шкіру - вони можуть атакувати і слизові. Водянисті прищі можуть виникнути на твердому піднебінні, на внутрішній стороні щік, на яснах, під язиком тощо.

Чим загрожує вітрянка для вагітних

Звичайно, найкраще перехворіти вітрянкою у дитинстві - побігав тиждень весь вимазаний зеленкою, і все минуло. Дорослі, а тим більше вагітні, переносять захворювання набагато важче, ніж дошкільнята та школярі. Найбільші ризики для здоров'я жінки та майбутньої дитини існують при вітрянці у першому або третьому триместрі вагітності.

Вплив вітрянки на вагітність

З настанням вагітності організм жінки починає тотальну перебудову, через це імунітет трохи слабшає, захисні сили падають. У цей період будь-яка інфекція небезпечна, і вітрянка - не виняток. У перші місяці виношування малюка захворювання може спровокувати викидень або патології розвитку плода. Однак все не так страшно. Лікарі не розглядають вітряну віспу в першому триместрі як привід негайно перервати вагітність: на терміні до 14 тижнів небезпека для дитини не перевищує 0,4%.

Якщо вагітна захворіла на вітряну віспу у другому триместрі, приводів для хвилювання немає. До цього часу плацента завершує своє формування і може повноцінно захищати малюка від різних інфекцій. Після 20 тижнів ризики для дитини практично нульові, зараження вітрянкою майже на 100% виключено, навіть якщо жінка переносить хворобу у тяжкій формі. До того ж на цьому терміні прописується імуноглобулін, який допомагає впоратися з хворобою швидше та без особливих наслідків.

Вітрянка у дорослих: лікування
Вагітність та вітрянка - звичайно, не найкраще поєднання, але якщо вже так сталося, панікувати не варто

Найбільшу небезпеку несе вітрянка, яка проявилася на пізніх термінах вагітності, зокрема, за кілька днів до пологів. У такому випадку великий ризик зараження дитини під час проходження родовими шляхами. Щоб уникнути вродженої віспи, лікарі можуть вдатися до штучного продовження вагітності хоча б на кілька днів - це робиться для того, щоб організм матері виробив імунітет до хвороби, і небезпека інфікування дитини знизилися до мінімальних показників.

Лікування вітрянки у дорослих

Лікування вітрянки не варто підбирати методом спроб і помилок, покладаючись на поради з Інтернету або препарати, які допомогли подрузі, її сестрі або колезі по роботі. Кожен організм - унікальна система без аналогів. Щоб підібрати відповідну та дієву терапію, потрібно звернутися до лікаря - він призначить лікарський курс, виходячи не лише з тяжкості захворювання, але і з урахуванням індивідуальних особливостей хворого.

У будь-якому випадку для швидкого одужання від вітрянки рекомендується:

  • рясне пиття звичайної мінеральної води, компотів та соків;
  • прийом антигістамінних препаратів;
  • дотримання постільного режиму та дієти з виключенням солоної, гострої, смаженої та жирної їжі.

Кімнату, в якій знаходиться хворий, потрібно якомога частіше провітрювати. Постільну білизну краще обирати з натуральних тканин та міняти щодня.

Щоб висипання минули якомога швидше, їх потрібно мазати зеленкою та постаратися не розчісувати. Якщо дотримуватися цих рекомендацій, незабаром прищики покриються підсохлою скоринкою і не залишать по собі жодного сліду.

Профілактика вітрянки у дорослих

Тим, хто не хворів на вітрянку, важливо дотримуватися кількох принципів профілактики захворювання. Основні з них:

  1. Ізоляція. Таблеток, які захистять від вітряної віспи, немає. У зв'язку з цим, якщо хтось із родини «підхопив» це вірусне захворювання, його потрібно ізолювати від інших домочадців, а особливо - від майбутньої матері. Ідеальний варіант - надати хворому на весь період лікування окрему кімнату.
  2. Хворому потрібно виділити персональну чашку, тарілку, ложки та виделки. Індивідуалізація посуду зменшить ризик зараження членів сім'ї через предмети побуту.
  3. Привіт, марлеві пов'язки! Головний шлях зараження вітрянкою - повітряно-крапельний. Носіння марлевих пов'язок, звичайно, повністю не виключить захворювання, але точно не завадить і зменшить поширення інфекції.
  4. Персональне прання. Одяг хворого та його постільну білизну потрібно прати окремо - це запобіжить міграції бактерій на речі інших членів сім'ї.

Для профілактики вітряної віспи потрібно частіше перебувати на свіжому повітрі, забути про шкідливі звички та приймати вітаміни. Здоровий спосіб життя, зміцнення імунітету та своєчасне звернення до лікаря захистять від захворювань і від їх ускладнень.