Чи небезпечний коронавірус для вагітних та годуючих мам

11 березня 2020 р. 17:07

UNFPA заспокоює матерів: немає даних про особливу вразливість вагітних, а припиняти годувати грудьми, якщо мама захворіла, не потрібно. Загалом, все не страшніше, ніж при звичайному ГРВІ.

Як коронавірус впливає на вагітність

Фонд ООН з народонаселення UNFPA на своєму офіційному сайті опублікував заяву про коронавірус та його вплив на вагітність і грудне вигодовування. І якщо добре в нього вчитатися, стає зрозуміло, що принципово ситуація з коронавірусом не відрізняється від інших ГРВІ. Рекомендації, як і при інших вірусних захворюваннях, стандартні: симптоматичне лікування. По-перше, тому що від вірусу ефективних препаратів немає. По-друге, тому що молодий здоровий організм мусить перемогти вірус сам, силою власного імунітету. Йому слід лише трохи допомогти, полегшуючи мамі симптоми хвороби.

Профілактичні заходи, щоб не захворіти, такі ж, як і при інших вірусних епідеміях: 

  • часто мій руки з милом, а в дорозі за відсутності такої можливості використовуй дезінфектори;
  • уникай місць скупчення людей, транспорту в години пік;
  • намагайся не підходити до людей, що кашляють і чхають, ближче ніж на 2 метри;
  • вживай тільки м'ясо і яйця, що пройшли термічну обробку.

У заяві UNFPA особливо підкреслюється, що на сьогодні немає жодних відомостей, які вказують на те, що вагітні жінки або їх майбутні діти якось особливо сприйнятливі до коронавірусу. Тому підстав вважати їх групою ризику немає.

Якщо ж мамі, що годує, не пощастило і вона захворіла, припиняти грудне вигодовування не варто. Детальніше про те, чому не потрібно припиняти ГВ при захворюванні мами, ми писали в статті "Як лікувати застуду годуючій мамі" .

Важливо лише на час годування, як і на час інших контактів з малюком, вдягати маску.

якщо мама захворіла, потрібно продовжувати годувати грудьми

Детально усі рекомендації про те, як вести себе хворим, викладені на сайті ВООЗ.

Якщо ж мама почуває себе настільки погано, що не може годувати дитину, молоко слід зцідити та доручити комусь нагодувати ним дитину з пляшечки.

І особливо UNFPA підкреслює, що психологічне здоров'я та підтримка  - обов'язкові і дуже важливі заходи у боротьбі з коронавірусом. Тож не панікуй, якщо ти чекаєш на малюка або вже стала мамою і годуєш його.

І якщо ти не мама  - теж не панікуй.