Роль матері у встановленні контакту між батьком і дитиною

11 січня 2019 р. 15:52

Про те, як плекати у своєму чоловікові батьківські почуття та забезпечити гармонійні стосунки між батьком та дитиною, розповідає колумніст mama.ua психолог Юлія Кондратевич.

Як налаштувати чоловіка на батьківство

Часто чую про те, що «тато допомагав мамі». Чому - допомагав? А які його обов'язки? Що дають тата дітям?

Якщо материнська роль закладена природою, то чоловікам грамотному батьківству необхідно вчитися, й найпростіше це зробити через жінку.

Так, саме від мами залежить, чи матиме батько контакт з дитиною. Якщо у жінки добрі, пронизані взаєморозумінням та підтримкою, стосунки з чоловіком, це зробити не складно.

Давайте розберемо детально.

Дуже бажана присутність чоловіка на пологах. Вчені помітили, що у чоловіків, які були присутні при народженні своїх дітей, спостерігався викид гормону окситоцину, що породжує батьківські почуття. Чоловік бачить, який складний шлях проходить жінка та дитя у пологах. Це більш цінне, ніж отримати «готову» дитину під час виписки. Але присутність на пологах - це, звісно, перш за все, вибір чоловіка.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Партнерські пологи: чому не всім подружжям рекомендується народжувати разом.

Контакт батька та дитини
Надзвичайно важливе занурення тата у життя дитини на всіх рівнях

Що робити жінці для пробудження у чоловіка батьківських почуттів:

  • У пологовому будинку
    Довіряй своєму чоловікові. Розвій його побоювання щодо того, ніби він і його допомога в пологовому будинку зайві. Знайом з татом малюка одразу ж після його народження, роби це легко й невимушено. «Малюй» в голові чоловіка картинки майбутнього і дякуй за допомогу. Поясни, що його допомога зараз - це вклад в його контакт з малюком у майбутньому. І цей контакт складно буде налагодити після 3х років, коли з дитиною можна буде говорити та грати.
  • Вдома
    Конкретизуй, яку саме допомогу ти хочеш? Домовтеся про години, коли з дитиною перебуває чоловік. Це може бути купання, прогулянка, гра, коли малюк підросте, тато може сам водити його на заняття. Вони матимуть свій світ спілкування, а ти - час для себе.
  • Скрізь та завжди
    Що б не трапилося, не забувай, що тато - це ще й чоловік. Знаходьте пару годин на тиждень тільки для вас з чоловіком, не забувайте, що ви не лише батьки, а й пара. У такий спосіб ви не тільки приділяєте час собі, але й показуєте приклад гармонійних стосунків у сім'ї вашим дітям. ⠀

Не бійся передавати відповідальність за дитину! На одному з прийомів сімейної пари я задала питання чоловікові: «Чому ви не берете участі в турботі про дитину?». Чоловік: «У моїй родині мама завжди дбала про нас сама, і якщо батько намагався допомогти, говорила, що це не чоловіча справа». У родині дружини батько, навпаки, брав активну участь у вихованні дітей. Так батьківські установки впливають на формування конфліктів у новій сім'ї. І моє завдання як психотерапевта - донести подружжю, що тепер вони встановлюють свої закони у своїй родині, і що важливо шукати компроміс.

Роль мами - любити, піклуватися, підтримувати, дбати. Роль тата втілює соціум всередині сім'ї, адже саме він переважно встановлює закони та правила.

Очима дитини тато та мама - це команда. Вони розподіляють обов'язки, підтримують, приймають рішення, радячись, цінують одне одного. Таким чином, у дитини формується поняття сімейних цінностей і гармонійної сім'ї.

Автор цього матеріалу - Юлія Кондратевич - психолог, психотерапевт, член Київської асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів (КАППП), член Української спілки психотерапевтів (УСП), магістр психології, автор психологічного блогу на mama.ua.

Практикуючий психолог, психотерапевт
Психолог Юлія Кондратевич

Читай інші статті Юлії Кондратевич на її персональному сайті kondratevich.com.