Партнерські пологи: чому не всім подружжям рекомендується народжувати разом

20 вересня 2015 р. 16:00

Тобі хочеться, аби твій коханий був поруч в один з найважливіших моментів для вашої родини - момент народження вашого малюка. Крім того, тобі потрібна його підтримка, адже процес пологів - це боляче. Однак не завжди присутність чоловіка у пологовій палаті є слушною ідеєю.

Акушер-гінеколог Максим Возняк вважає, що не всім подружжям підходять партнерські пологи, пише Gazeta.ua.

"Партнерські пологи сьогодні обирає кожне друге подружжя, - каже Максим Возняк. - Коли готую вагітну жінку до пологів, прошу добре подумати, чи варто брати з собою чоловіка. Адже не від усіх чоловіків можна отримати однакову підтримку. Анекдоти про те, як людина знепритомніла на пологах у дружини, дуже часто перетворюються на реальність ".

Тож, якщо твій чоловік не хоче бути свідком пологів, краще його не примушувати. "На моїй практиці одна жінка вмовила чоловіка бути присутнім на пологах й досі про це шкодує. Чоловік пережив і побачив те, до чого абсолютно не був готовий. Його дружина народжувала 16 годин. Перейми були слабкими. Шийка матки розкривалася повільно, довелося колоти окситоцин, тому що серцебиття дитини щоразу прослуховувалося все слабше. Після крапельниці від болю жінка почала стогнати. Після пологів їй наклали кілька швів. І все це на очах у переляканого чоловіка".

Крім того, партнерські пологи можуть негативно позначитися на подальшому сексуальному житті пари.

"Навіть через 6 тижнів після пологів, коли можна було відновлювати сексуальне життя між партнерами, вищезгаданий чоловік боявся наблизитися до жінки. Спочатку говорив, що боїться заподіяти їй біль. Потім - що вона його перестала вабити. Відновити колишні стосунки їм не допомогли навіть заняття з психологом. Коли бачу, що чоловік не готовий до пологів, прошу його вийти з палати, коли починаються потуги ".

Також протипоказана присутність у пологовій палаті чоловіка, який зловживає алкоголем: "Якщо чоловік любить випити, то в 90% випадків він нап'ється ще до того, як у дружини відійдуть води. Одна пацієнтка народжувала всю ніч. Чоловік вранці відпросився додому, щоб старшого сина зібрати в школу. Повернувся за годину такий п'яний, що в палату його не пустили".

Ще одна категорія чоловіків, неготових до спільних пологів - це докучливі та нетерплячі.

"Як показує досвід, такі чоловіки панікують ще більше від жінок. Один грав на мобільному в ігри. Коли батарея сіла, почав просити лікаря прискорити пологи. Пропонував 500 доларів, щоб дружині зробили кесарів, тому що замучився чекати. Але зараз ніхто не буде робити кесарів розтин вагітній, якщо до цього немає медичних показань. Пам'ятаю, як у минулому році чергував у нічну зміну. Чоловік ліг на ліжку для породіль і заснув. Я будив його кілька разів, щоб дав дружині прилягти й відпочити, а вона просила не турбувати його, а дати виспатися. Як правило, такі чоловіки просплять і пологи, і перші роки життя дитини. Від такого батька не дочекаєшся, що він буде вставати вночі й підгодовувати дитину або міняти підгузки".

Якщо незважаючи ані на що ти не готова народжувати без присутності близької людини, запроси маму, сестру або близьку подругу.

"Не буду заперечувати, є чоловіки, які підтримують жінок краще за мам і подруг: водять у душ та в туалет, масажують спину під час переймів, допомагають виконувати вправи на шведській стінці та фітболі. Але таких дуже мало", - підсумував Возняк.

Його колега, Олена Михайлівна Челпан, лікар вищої категорії з 25-річним стажем в інтерв'ю YouTube-каналу mama.ua висловила свою позицію щодо присутності чоловіків у пологовій залі.

Отже, тепер ти можеш виважено прийняти рішення, чи допустити свого коханого до таїнства пологів. Передусім в цьому питанні важливі твої погляди, адже твій психологічний комфорт під час пологів важливий для їх успішного та щасливого завершення.