Насильство в сім'ї або Якщо б'є чоловік - інструкція екстрених дій

13 травня 2019 р. 13:29

Коротку і таку необхідну інструкцію жінкам, які страждають від домашнього насильства, підготувала психолог Юлія Кондратевич - колумніст mama.ua. Розкажи всім, кого це може стосуватися!

домашнє насильство

Цю інформацію важливо знати, не тільки якщо вас б'є чоловік, але й якщо це відбувається з кимось із ваших знайомих, з вашої родичкою, подругою або сусідкою!

Щоб допомогти жінці, яка страждає від насильства в сім'ї, необхідна робота фахівців в тандемі:

Психолог/психотерапевт - Соціальний працівник - Адвокат.

Але первинним все ж є звернення жінки за допомогою, адже в нашій країні сімейне насильство замовчується, й 60% жертв просто терплять приниження, думаючи, що не мають вибору, часто через незнання своїх прав.

Зазвичай до мене звертаються жінки, які не можуть піти від чоловіка-агресора, і ми працюємо з ними над тим, де взяти сили поставити крапку. У кращому випадку це жінки, які пішли від чоловіка-агресора і не розуміють, як жити далі, як не зустріти такого самого чоловіка, як будувати гармонійні стосунки.

Найбільше домашньому насильству піддаються жінки- «жертви». Це жінки зі стабільно заниженою самооцінкою, невпевнені в собі, жінки з великою кількістю страхів та з підвищеним рівнем тривожності. Найчастіше причини такого самосприйняття беруть свої витоки ще з дитинства.

Що робити після побиття?

  • Викликати поліцію (написати заяву, взяти телефон у дільничного).
  • Зафіксувати факт нанесення тілесних ушкоджень (у просторіччі «зняти побої») в медичній установі, зробити фото ран на телефон.
  • Зателефонувати на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства - тел 116123 - з будь-якого куточка України. Там розкажуть про алгоритм дій, які документи зібрати та куди йти до суду.
  • Киянам також рекомендується зателефонувати до Київського центру соціальних служб 0444582767. Жителям інших населених пунктів слід шукати аналогічний центр у своїй області / місті. Там можуть надати юридичну та психологічну допомогу, а також притулок у крайніх випадках, якщо жінці одній або з дітьми нікуди йти на ночівлю.

Пам'ятайте, якщо ви 3 рази фіксували побиття, після 3-го разу заводиться кримінальна справа.

В Україні в лютому 2015 року було скасовано штрафи за вчинення насильства в сім'ї, оскільки в більшості випадків сама жінка й оплачувала їх. Тепер замість штрафу чоловік-агресор повинен відпрацьовувати години на громадських роботах.

Але домашнє насильство буває не тільки над жінками. Зустрічаються агресори-дружини, які б'ють чоловіків, але це поодинокі випадки, і чоловіки вкрай рідко подають заяви в поліцію.

Існує також економічне насильство - це якщо жінка або чоловік відбирає у чоловіка або дружини всю зарплатню - вона / він виступає агресором щодо чоловіка / дружини, завдаючи економічне насильство.

Як піти від чоловіка тирана

Насильство над дітьми

Часто жінка звертається по допомогу, коли батько або вітчим починає бити дітей. Тобто тут логіка така: я буду терпіти, поки б'ють мене, але не дозволю бити дітей. Це говорить про те, що навіть жінка, яка страждає на комплекс «жертви», все ж може знайти в собі сили для боротьби.

Але не варто забувати, що навіть якщо б'ють тільки вас і не чіпають вашої дитини, вона стає свідком насильства, згідно з законом вона визнається жертвою і має право на всі відповідні соціальні, медичні та психологічні послуги нарівні з жертвою. А також отримує психологічну травму, з якої доводиться довгий час працювати з психологом. Так що не думайте, якщо приймаєте вогонь на себе, то це не зашкодить вашій дитині.

Знаходьте в собі сили звертатися по допомогу!

Автор цього матеріалу - Юлія Кондратевич - психолог, психотерапевт, член Київської асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів (КАППП), член Української спілки психотерапевтів (УСП), магістр психології, автор психологічного блогу на mama.ua.

Практикуючий психолог, психотерапевт
Психолог Юлія Кондратевич

Читай інші статті Юлії Кондратевич на mama.ua або на її персональному сайті kondratevich.com.