Топ-8 міфів про контрацепцію

2 квітня 2020 р. 01:58

У наш освічений вік іноді дивуєшся, наскільки наївними бувають дорослі люди щодо сексуального виховання - досить почитати на форумах розділи про стосунки та інтим. Давайте повторимо прописні істини та спростуємо небезпечні міфи про планування сім'ї. Тому що mama.ua за те, щоб діти були бажаними!

Неефективні способи контрацепції

Скарбниця народних порад різноманітна та невичерпна. Але, як сказав колись геніальний М. Жванецький, «крім народної мудрості є ще й народна дурість». Перераховані нижче 8 методів контрацепції являють собою приклади тієї самої народної дурості, але, на жаль, часто передаються з покоління в покоління, а також від нібито досвідчених подруг, які прогуляли у школі уроки анатомії. Отже, якщо в твої найближчі плани дитина не входить, не роби так.

Міф 1: Під час годування грудьми не можна завагітніти

Ті, хто тебе цьому вчать, можуть навіть розумним терміном похизуватися - лактазна аменорея. Це, простіше кажучи, відсутність менструацій протягом грудного вигодовування - у перші півроку, коли дитина харчується виключно грудним молоком. Логіка тут нібито проста: немає місячних, тобто, немає овуляції, отже, зачаття неможливе. Все б нічого, але тоді звідки в світі стільки родин, які виховують дітей з різницею у віці менше року?

А вся річ у тім, що так, дійсно, в період активної лактації, фертильність жінки знижена - тобто ймовірність завагітніти трохи нижча, ніж в інші часи, але далека від нуля. І відсутність регулярних менструальних кровотеч геть не означає повну відсутність овуляції. Тому запобігати небажаній вагітності під час годування грудьми потрібно - інша справа, що протягом цього періоду не всі види контрацепції прийнятні для молодої мами - про це докладніше прочитай у статті про контрацепцію після пологів.

І запам'ятай: в житті жінки фертильного віку є лише один період, коли вона абсолютно не здатна до зачаття - коли вона вже вагітна. В усі інші дні ймовірність запліднення є - коли вища, коли нижча - але ніколи не нульова.

Міф 2: 2 презервативи - подвійний захист

Це як міркування про те, що добрий жарт, два рази повторений, удвічи смішніший. Тому що надіті один на одного два презервативи в процесі експлуатації пошкоджуватимуться через тертя один об одного і можуть порватися. А індекс Перля у порваного презерватива (двох порвиних), здогадуєшся, який? Тому, якщо ваша пара зупинила свій вибір на презервативах, використовуйте вироби потрібного розміру перевіреної марки з ще невичерпаним термін придатності та дотриманням умов зберігання. По два і більше за вечір, але по одному - на кожен статевий акт.

Міф 3: Календарний метод

Можливо, цей метод варто винести на першу позицію нашого антічарту - такий популярний він в народі досі. Так само як і, на жаль, популярні аборти, шлюби «по зальоту» і небажані діти. Ми зараз говоримо про метод розрахунку «небезпечних днів» за ​​овуляцією. Нібито в дні після початку циклу (коли до овуляції ще далеко) і перед його кінцем (коли овуляція вже давно минулася) вагітність настати не може. Так-то воно теоретично й схоже на правду, але наші досконалі тіла - не машини. Й не всі цикли у жінки ідеально точні, і безпомилково спрогнозувати дату овуляції могла лише покійна Ванга, і часом яєчники працюють не абсолютно синхронно, до того ж всередині жіночого тіла сперматозоїди можуть жити до 5 днів. Все це вкупі й дає широко популярному календарному методу похибку (за різними даними) від 20 до 30%.

Методи контрацепції і міфи
Календарним методом користувалися наші батьки, бо ефективна контрацепція їм була недоступна

А ось якщо використовувати цей метод навпаки - для розрахунку найбільш сприятливих днів для зачаття, коли ви з партнером хочете дитину - ось тут на вас, скоріш за все, чекає успіх.

Отже, метод розрахунку найбільш фертильних днів за овуляцією - мало надійний за використання лише його. Але в поєднанні з іншими способами контрацепції може дійсно дещо підвищувати твій захист від небажаної вагітності. Наприклад, у поєднанні з використанням сперміцидних місцевих препаратів (типу Еротексу, Фарматексу тощо), чия ефективність теж не дуже велика, і перерваного статевого акту календарний метод стане у пригоді.

Міф 4: Спринцювання після сексу захистить від небажаної вагітності та ЗПСШ

Не має значення, що використовувати для спринцювання: чисту воду, підкислену лимоном, розчин марганцівки, святу воду - спринцювання ні від чого не захищає! Ба більше, воно може завдати шкоди твоєму здоров'ю, адже, вторгнення у закриту саморегулюючу систему твоєї піхви порушує баланс мікрофлори та може спровокувати запалення. А щодо вагітності та інфекцій - так, спринцювання на ці речі впливає - напір води допоможе скоріше доставити до матки як сперматозоїди, так і збудників захворювань. Сучасні гінекологи не втомлюються вчити своїх пацієнток: спринцювання за власною ініціативою, якщо вам його не призначив лікар в якихось особливих випадках, робити не варто!

Міф 5: Секс під час менструації безпечний

Деякі жінки та чоловіки думають, що займаючись сексом під час місячних, ніхто не завагітніє. Але ж ні - тут ситуація схожа з календарним методом, і причини похибки такого способу контрацепції ті самі. Це асинхронність вироблення яйцеклітин (наприклад, коли протягом одного циклу вийшла не одна, а дві яйцеклітини, і, поки матковий ендометрій та не потрібна перша яйцеклітина активно евакуюються з твого організму, друга саме готова до зустрічі зі сперматозоїдом). А ще згадуємо, скільки днів сперматозоїд готовий чекати в твоєму тілі на доленосну зустріч - і стає зрозуміло, що під час менструації секс не може вважатися безпечним. Та й для збереження здоров'я обох партнерів лікарі настійно радять використовувати під час близькості у дні місячних презерватив, адже кров - відмінне живильне середовище для всіляких бактерій, які розмножуються у ній з космічною швидкістю.

Міф 6: Перерваний статевий акт

Це ще одна помилка разом з календарним методом, яку дуже важко викорінити зі свідомості людей. Здавалося б, якщо чоловік еякулював не в піхву жінки, сперматозоїди не потрапили до її статевих шляхіі, і зачаття неможливе. Проте є одна річ, яку потрібно донести кожному хлопчикові ще у шкільному віці: в процесі сексу, ще задовго до кульмінації, у чоловіка виділяється змазка, яка теж містить певну кількість сперматозоїдів. І для зачаття цього буває достатньо - навіть, якщо основна порція сперми в кінці статевого акту не потрапить всередину тіла жінки.

За ефективністю контрацепції переривання статевого акту порівняно з календарним методом. У поєднанні вони кілька підсилюють одне одного, але теж не дають суттєвого захисту. А от, якщо їх підкріпити сперміциднимі свічками, про які ми згадували вище - можна говорити про якесь плануванні сім'ї. Якщо, звичайно, у твого чоловіка необхідність не втрачати над собою контролю не викликає дискомфорту...

Міф 7: Гаряча ванна в процесі або одразу після сексу перешкоджає настанню вагітності

Ванна після акту
Гаряча ванна - це прекрасно, але на небажану вагітність не впливає аніяк

Пояснення ті, хто вірить в цю нісенітницю, наводять різні: чи то тепло пригнічує сперматозоїди, чи то хлор у водопровідній воді заважає таїнству зачаття. Усі ці доводи не мають жодних наукових підтверджень. Гаряча ванна може бути прекрасним місцем вашої прелюдії або твого посткоітального релаксу (якщо тобі релаксу не вистачило, чи маєш час та натхнення на щось більше, аніж просто душ). Але ось жодним чином на зачаття ванна впливати не може: хоч гаряча, хоч холодна, хоч скипидарна.

Міф 8: Алкоголь проти вагітності

Це давня традиція наших людей - вважати напої міцніше панацеєю від усіх хвороб і невдач. Але у випадку з незапланованою вагітністю це працює тільки, якщо жінка давно і без міри п'є гірку - так, тоді її здоров'я, швидше за все, підірвано, і зачати дитину їй буде складно. Але тут, як ти розумієш, келихом просекко перед близькістю не обійтися - потрібні роки наполегливих тренувань. Незапланована вагітність «по-п'яні» - справа в наших краях, на жаль, звичайне. Тому як засіб контрацепції алкоголь ефективний тільки, якщо пити його в компанії подружок, а після їхати спати. Однією.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: про екстреної контрацепції і способах переривання вагітності

Про радах після сексу пострибати, вибирати пози, де жінка зверху, а також палити в ліжку не в затяжку ми і говорити не будемо. Тому нарахували поки тільки 8 найбільш живучих міфів про контрацепцію. Все, що згадається ще, допиши в коментарях.