Вагітність за однакової групи крові

26 березня 2018 р. 11:43

Під час планування вагітності у майбутніх батьків виникає безліч питань, у тому числі про сумісніть їх груп крові. Знання допомагають уникнути ускладнень, тож розберемося.

Вагітність та групи крові

Якою буде кров дитини?

Дитина може мати будь-яку групу крові, адже під час зачаття в ній утворюються одразу чотири групи, але в різних процентних співвідношеннях. Найбільший відсоток становить кров батьків. Тому і найімовірніше, що у малюка буде група крові або батька, або матері. Якщо у батьків однакова група крові, в більшості випадків, у малюка буде та ж група крові (95 - 98%). Хоча є і маленька ймовірність того, що у малюка буде інша група крові (2 - 5%). Якщо у тата і мами різні групи крові, то шанси успадкувати одну з цих груп по 25% на кожну групу крові. Тобто, дитина може народитися і з I групою, і з II, і з III або IV групою. Так само вважається, що здоровіше буде та дитина, батько у якої має групу крові вищу, ніж мати. Чим вище у майбутнього тата група крові, тим краще для дитини. У всякому разі, вагітність за однакової групі крові батьків безпечна.

Значення резус-фактору

Для безпечного зачаття важливо не те, яка група крові у батьків, а який їх резус-фактор. Бажано, щоб він збігався. Тобто, у батьків повинна бути не однакова група крові, а однаковий резус-фактор. Резус-фактор крові - це білок, який знаходиться на верхньому шарі червоних кров'яних тілець (еритроцитів). Якщо такий білок є на їх поверхні, то це означає, що значення резус-фактору позитивне. Якщо ж його немає, то значення резус-фактору негативне. Для успішного зачаття бажано, щоб у жінки і чоловіки були позитивні резус-фактори. Або, навпаки, у обох були негативні. Проблеми із зачаттям і протіканням вагітності виникають, коли резус-фактор матері не збігається з резус-фактором крові батька.

Дослідження показали, що в 99% випадків малюк успадкує мамину групу крові та її резус-фактор. Але трапляється, що кров дитини відрізняється від крові матері за всіма характеристиками: не збігається ні за групою, ні за резус-фактором. Тоді у малюка є ризик виникнення проблем зі здоров'ям.

Якщо резус-фактори не збігаються

Плануючи дитину, потрібно обов'язково здати аналізи крові й чоловікові, й жінці. Лікар повинен знати, які у них групи крові та які резус-фактори. У тому випадку, коли значення резус-фактору крові майбутніх батьків не збігається, перед зачаттям слід провести терапію. Вона потрібна для того, щоб після зачаття організм матері не зміг відкинути плід. З усього можна зробити висновок, що однакова група крові у батьків - не перешкода здорової вагітності. Перш ніж зважитися на зачаття дитини, бажано перевірити не тільки свої почуття на міцність, але й стан здоров'я. Сумісність повинна бути не тільки на духовному, але й на фізичному рівні.