Підготовка до вагітності - консультація лікаря-гінеколога

26 жовтня 2018 р. 15:12

Щоб зачати, виносити, народити та виростити здорову дитину, майбутнім батькам потрібно готуватися заздалегідь. Що таке прегравідарна підготовка, коли її варто почати, і які аналізи потрібно здати парі?

Навіщо потрібна підготовка до вагітності

Про це та не тільки розповіла лікар акушер-гінеколог, завідуюча спеціалізованої жіночої консультації перинатального центру м. Києва (колишній пологовий будинок №7 ) - Бандік Тетяна Валентинівна.

Доктор Перинатального центра
Завідуюча ЖК Перинатального центру м. Києва Тетяна Бандик

Що таке прегравідарна підготовка, і для чого потрібна?

Термін «прегравідарна» походить від латинського "gravida" - вагітність, тобто прегравідарна підготовка - це підготовка до вагітності. Ідеально її починати за півроку до бажаного зачаття. Але навіть звернення до лікаря за місяць до передбачуваної вагітності дозволить уникнути можливих ускладнень до, під час та після пологів. Також грамотна прегравідарна підготовка значно знижує ймовірність народження дітей з вродженими вадами розвитку. Вона дозволить усунути наявні захворювання батьків, щоб пара вступила до періоду вагітності в найкращому стані здоров'я.

Що включає в себе обстеження перед планованою вагітністю?

Спочатку визначається стан здоров'я майбутніх батьків і оцінка факторів ризику. Наступний крок пыд час планування вагітності - це здача аналізів. Які саме обстеження потрібно пройти, зможе сказати тільки лікар, виходячи з історії хвороб і стану здоров'я пари в цілому. Але є кілька обов'язкових процедур, наприклад, здача крові на загальний і біохімічний аналіз, визначення резус-фактора майбутніх батьків, аналіз на ВІЛ, гепатит B і С та інші. Також до вагітності важливо визначити гормональний статус майбутньої мами. Якщо у когось з подружжя є хронічні захворювання, то в період підготовки до вагітності ви повинні проконсультуватися у фахівця (ендокринолог, кардіолог, невропатолог, окуліст, нефролог, стоматолог та інші). Щоб оцінити ризики народження в сім'ї дитини з патологією, потрібно звернутися до лікаря-генетика. Саме медико-генетичне консультування допоможе запобігти генетичним захворюванням у малюка. Також обов'язково потрібно пройти обстеження на наявність інфекцій, адже саме вони найчастіше є причиною передчасних пологів.

Важливо!

  • Акушерський і перинатальний ризики мінімальні у жінок від 19 до 35 років.
  • Оптимальна перерва між пологами - не менше двох років (+ 9 міс. вагітності).
  • Найкращий період для настання наступної вагітності після самовільного аборту до 12 тижнів - 3 - 6 міс.
  • Усім майбутнім мамам обов'язковий прийом фолієвої кислоти (дозування дізнавайтеся у лікаря).
  • Дотримання режиму дня, помірні фізичні навантаження, збалансований раціон і відмова від шкідливих звичок - важливі аспекти прегравідарної підготовки.
  • Майбутнім мамам рекомендується встати на облік в жіночій консультації протягом першого триместру, тобто до 12 тижнів. Особливо не варто з цим затягувати жінкам, які минули прегравідарну підготовку. Чим раніше ви прийдете на прийом до лікаря, тим більше буде можливості виявити ймовірні патології або захворювання та впоратися з ними.

Багатьох труднощів можна уникнути, якщо до вагітності пройти необхідні обстеження. Не нехтуйте прегравідарною підготовкою, щоб не відчувати проблем і розчарувань.

Бережіть себе і легкої вам вагітності!