Закони та нормативно-правові акти України про пільги для багатодітних сімей

26 березня 2018 р. 11:32

Дізнайся, якими законами забезпечуються пільги для багатодітних сімей в Україні, та яки саме пільги та особливі права мають такі родини в нашій країні.

Пільги для багатодітних родин

Закони та нормативно-правові акти України передбачають цілу низку пільг для багатодітних сімей:

  1. Згідно зі статтею 5 Закону України від 01.06.2000, № 1768-III "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" багатодітні сім'ї мають право на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї нижче прожиткового мінімуму для сім'ї. Розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, але цей розмір не може бути більше ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї.
  2. Громадяни, які виховують трьох і більше дітей, звільняються від сплати земельного податку на земельні ділянки (Закон України від 03.07.92 р "Про плату за землю" ст. 12).
  3. Жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховують їх до восьмирічного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і за умовм стажу роботи не менше 15 років (Закон України від 05.11.91 р "Про пенсійне забезпечення" ст. 17 ).
  4. Багатодітним сім'ям незалежно від розміру загальної площі безоплатно передаються у власність займані ними квартири (будинку) (Закон України від 19.06.92 р "Про приватизацію житлового державного фонду" ст. 15).
  5. Багатодітним сім'ям надаються в першу чергу житлові приміщення. Зазначені сім'ї не втрачають права першочергового одержання жилих приміщень і у випадку, коли після постановки на квартирний облік діти досягнуть повноліття (Правила обліку громадян, яким необхідне покращення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР від 11.12.84 р № 470 п .44).
  6. Згідно зі статтею 5 Закону України "Про охорону дитинства" органи місцевої влади зобов'язані забезпечити дітей з багатодітних сімей: безкоштовним харчуванням в професійно-технічних навчальних закладах і організацію безкоштовного харчування учнів 1 - 4 класів загальноосвітніх навчальних закладів; пільговим проїздом у міському пасажирському транспорті (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) в сільській місцевості.
  7. Жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, мають право на пенсію за віком: незалежно від віку та трудового стажу, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (Закон України від 05.11.91 р "Про пенсійне забезпечення" ст . 13). Жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей до 14-річного віку, в тому числі усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.
    Право на пенсію на вказаних пільгових умовах мають жінки, які зайняті на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також в селянських (фермерських) господарствах незалежно від форм власності і господарювання (Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.92 р № 244 "Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше д тей "п.1-2).
  8. Сім'ям, які мають чотирьох і більше дітей, плата за утримання дітей в дошкільних установах знижується на 50% (Постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.92 р №143 "Про невідкладні питання діяльності дитячих навчально-виховних закладів" ст. 5) .
  9. Діти з багатодітних сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", забезпечуються безоплатними обідами в загальноосвітніх навчальних закладах.
  10. Багатодітним сім'ям, які виховують 3-х і більше дітей, за перебування та харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах встановлено знижку в розмірі 50%, а сім'ї, середньомісячний сукупний дохід яких нижче гарантованого мінімуму в розрахунку на одну людину, взагалі звільняються від плати за перебування та харчування дітей в цих закладах (Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів").
  11. Відповідно до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" платнику податків, який має троє чи більше дітей віком до 18 років (в розрахунку на кожну дитину), надається податкова соціальна пільга. При цьому, багатодітним батькам, які мають право на отримання податкових соціальних пільг з двох і більше підстав, надано право отримувати такі пільги за їх сукупністю.
  12. Період догляду трьох і більше дітей до 16 років зараховується непрацюючим матерям (батькам, опікунам) до безперервного стажу роботи при обчисленні допомоги з тимчасової непрацездатності (Постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.1992 № 521 "Про додаткові заходи щодо соціального захисту багатодітних сімей ").
  13. Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 19 Закону України "Про відпустки").
  14. Держава гарантує надання в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України, безкоштовних та пільгових фізкультурно-оздоровчих послуг дітям з багатодітних та малозабезпечених сімей (Закон України, від 24.12.1993, № 3808-XII ст. 4 "Про фізичну культуру і спорт").
  15. Діти з багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей здобувають позашкільну освіту безоплатно (Закон України, від 22.06.2000, № 1841 III ст. 26 "Про позашкільну освіту").
  16. Батьки дітей віком до чотирьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років звільняються від проходження навчальних зборів (Закон України від 25.03.92 р "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" ст. 30).
  17. Згідно зі ст. 18 Закону України "Про дошкільну освіту" діти з багатодітних сімей мають право на позачергове зарахування до дошкільних навчальних закладів.

Всі перелічені вище пільги можуть бути реалізовані тільки після безпосереднього звернення до відповідних установ (дошкільні, шкільні навчальні заклади, комунальні підприємства) та органів влади з наданням всіх необхідних документів.

У разі отримання відмови в реалізації пільг необхідно повторне письмове звернення з відповідною його реєстрацією як вхідної кореспонденції. Оскарженню до вищестоящих органів влади підлягає тільки письмова відмова!