Реєстрація дитини в РАЦСі

26 березня 2018 р. 16:00

У перші ж дні після виписки з пологового будинку у вашій сім'ї має відбутися ще один офіційний захід - реєстрація дитини в РАЦСі та отримання свідоцтва про народження. Яка процедура оформлення першого документа маляти - читай докладно.

Свідоцтво про народження

Перед тим, як отримати свідоцтво про народження дитини, молодим батькам потрібно остаточно обрати їй ім'я, тому що потім процедура зміна імені та отримання нового свідоцтва про народження пов'язана з величезною тяганиною та не гарантує успіху. (Якщо батьки хочуть перейменувати дитину просто з власної примхи, питання буде розглядатися органами опіки до 3-х місяців, і рішення може бути негативним - його доведеться оскаржувати в суді. Отже в нашій країні змінити ім'я може тільки людина старше 16 років за власним бажанням або 14 років - за погодженням з батьками. Виняток становлять лише випадки зміни прізвища та по батькові дитини у зв'язку з усиновленням його новим чоловіком матері).

Коли, де та як отримати свідоцтво про народження

коли:

протягом першого місяця після народження.

де:

в РАЦСі за місцем реєстрації одного з батьків або за місцем народження дитини (по пологовому будинку, в якому народився), якщо обоє батьків іногородні.

як:

  • якщо батьки перебувають у зареєстрованому шлюбі та мають однакові прізвища, для реєстрації достатньо присутності одного з батьків;
  • якщо у батьків різні прізвища, необхідна присутність обох;
  • якщо батьки перебувають у цивільному шлюбі, батько повинен написати заяву про усиновлення дитини, необхідна присутність обох батьків.

документи:

  • довідка-виписка з пологового будинку;
  • паспорти батьків;
  • свідоцтво про шлюб.

Регистрация ребенка после рождения Украина
Свидетельство о рождении государственного образца

Після реєстрації дитини батькам на руки видаються такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка для призначення одноразової допомоги (при втраті відновленню не підлягає).

Як зареєструвати дитину без батька?

Якщо батьки не перебувають у шлюбі, у випадках відсутності заяви батька, спільної заяви батьків або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжения проводитися за прізвищем і громадянством матері. Ім'я та по батькові батька записується за її вказівкою.

Детальна інформація в статті 135 Сімейного кодексу України.

Свідоцтво про народження в пологовому будинку

Однойменний пілотний проект від Міністерства юстиції України запущений в 2015 році та стартував у Києві. Мета проекту - в кожному місті як мінімум в одному пологовому будинку розмістити офіс юстиції, куди можуть звернутися батьки або інші родичі дитини і отримати готове свідоцтво про народження ще до виписки з пологового будинку. Для цього досить паспортів батьків та свідоцтва про їхній шлюб, якщо він зареєстрований.

Як отримати свідоцтво про народження дитини в зоні АТО

Процедура отримання свідоцтва про народження українського державного зразка для дітей, що народилися на території, тимчасово непідконтрольній державній владі, дуже на проста. За законом жоден РАЦС України не може прийняти як документ довідку з пологового будинку, на якій замість печатки України стоїть печатка "ДНР/ЛНР".

Однак, процедура, як це обійти і видати дитині документ, вже розроблена.

Послідовність дій батьків така:

  1. Отримати довідку з пологового будинку з мокрою печаткою ( "ЛНР/ДНР")
  2. Разом зі своїми українськими паспортами відвідати будь-який діючий РАЦС України та надати там цю довідку. РАЦС видасть письмову офіційну відмову, посилаючись на незаконність довідки.
  3. Звернутися в будь-який суд на підконтрольній території України із заявою про встановлення факту народження дитини. До заяви додати довідку з пологового будинку (добре б також додати обмінну карту породіллі, виписки з історії хвороби, медичні документи про стан дитини - при наявності), а також письмову відмову РАЦСу.
  4. Отримавши рішення суду, відправитися в будь-який РАЦС для отримання законного свідоцтва про народження українського держ. зразка (подробиці описані на початку цієї статті).

Документи для реєстрації дитини

Документы для прописки новорожденного ребенка
Какие документы нужны для прописки ребенка

Реєстрація дитини за місцем проживання здійснюється в районному паспортному столі. Ви можете прописати дитину там де вам зручно - або там, де прописана мама, або - де прописаний тато. Треба тільки взяти з місця прописки чоловіка (якщо будете прописувати за адресою мами) довідку, що дитина там не прописана, і навпаки. Під час оформлення прописки вимагають, щоб вся сім'я була присутня (мама, тато) і мала при собі паспорти. Якщо в квартирі, куди прописується дитина, прописаний тільки один з батьків, другий з батьків повинен написати заяву, що він не проти прописки дитини в цій квартирі.