Як отримати допомогу при народженні дитини, не виходячи з дому

11 грудня 2018 р. 14:15

З люб'язного дозволу автора mama.ua публікує детальну інструкцію з онлайн-оформлення виплат при народженні дитини. Тут описаний шлях реального користувача, що він його нещодавно пройшов на диво легко й приємно.

Оформлення допомоги при народженні дитини в онлайні

У 2018 році вже немає сенсу стояти в чергах та оббивати пороги державних установ для отримання соціальних виплат при народженні дитини. Ось проста детальна інструкція, що потрібно зробити. Знадобиться лише один візит до Приватбанку (але в будь-якому відділенні Привату буде комфортніше, ніж у будь-якому відділенні соцзабезу). Зазвичай карта Привата є в кожного. Якщо немає - її варто завести хоча б заради соціальних виплат і Приват24 (як сайту, так і додатку). Щоб жити в 21 столітті та користуватися всіма його перевагами, потрібно просто починати ними користуватися. Банківська картка для оплати та додаток - перший крок до цього (потім звикнете й не розумітимете, як жили без цього, особливо без безконтактних платежів смартфоном, але це тема для окремої розмови).

Вам знадобляться ЕЦП і карта Приватбанку для соціальних виплат

Крок 1. Карта для соціальних виплат

Потрібен паспорт і кілька хвилин часу (якщо ви клієнт Привату, то все відбувається швидше)

Карта для соціальних виплат необхідна для того, щоб банк міг прийняти виплату соціальної допомоги. На звичайний рахунок цільові кошти прийняти неможливо - їх не відправлять, а банк не зможе прийняти. Заходимо сюди: https://privatbank.ua/ru/cpa/socialnaya-karta . Вводимо своє ім'я та номер телефону. Чекаємо на дзвінок з банку (в моєму випадку минуло кілька годин, розраховувати на миттєвий передзвін не варто). Після відповідей на питання оператора вам потрібно буде зайти до будь-якого (це важливо й зручно) відділення Приватбанку в зручний вам (а не, наприклад, соцзабезу) час. Знадобиться паспорт - це обов'язкова умова НБУ, навіть якщо у вас вже є карта Приватбанку і вас успішно авторизують у відділенні банку без неї. Все одно потрібно. Процедура видачі карти триває кілька хвилин, звісно, якщо вам не потрібна іменна карта або карта з фото, або ще якісь витребеньки (у мене просто все це вже було).

Карка для отримання виплат при народженні дитини
Тиснемо на кнопку Заказать — вона направить вас у кінець сторінки до заповнення форми з іменем та телефоном

Крок 2. Отримання ЕЦП

Знадобиться кілька хвилин і сайт Приват24

Електронно-цифровий підпис або ЕЦП необхідний для того, щоб підписати заяву на отримання допомоги без візиту до соцзабезу й підписання паперових документів. Взагалі зараз є й інші законні засоби авторизації в онлайні (BankID, MobileID), але для отримання цієї допомоги необхідна саме ЕЦП. На щастя, її отримати нескладно, і для цього не потрібно нікуди ходити - все можна зробити, не встаючи з-за комп'ютера. Заходимо в Приват24 (якщо у вас немає облікового запису на сайті privat24.ua, його потрібно завести - це БЕЗПЕЧНО, тому що використовується двофакторна авторизація за допомогою другого одноразового пароля, який приходить в SMS або пуш-повідомлення додатку Приват24, іноді банк може передзвонити в автоматичному режимі, потрібно просто зняти слухавку й натиснути цифру 1. Але НІКОЛИ й НІКОМУ не передавайте жодних паролів, хоч співробітнику банку, хоч президенту країни). В меню (колонка зліва) Приват24 вибираємо БІЗНЕС, потім посилання Завантажити сертифікат під написом «Електронний цифровий підпис»

Як оформити електронно-цифровий підпис
Меню сайту Приват24, де слід реєструвати ЕЦП

У цьому місці користувачам браузера Chrome запропонують встановити плагін BankID CryptoPlugin . Потрібно перейти за посиланням і встановити його.

Плагін BankID CryptoPlugin для Chrome
Магазин плагінів Chrome, у якому треба встановити BankID CryptoPlugin

Наступний крок - натиснути кнопку «Дані вірні» в даних користувача. Змінити ви їх не можете. У мене не було апострофа в по батькові В'ячеславович через що першу заявку на виплату відхилили. До речі, виправив всі один дзвінок в банк і приблизно 30 хвилин.

Перевірка даних при оформленні ЕПЦ
Тиснемо кнопку «Данные верны»

Потім вам запропонують вибрати папку на комп'ютері для зберігання ЕЦП. Вибираєте папку, в якій з'явиться файл виду pb_номер_вашего_ідентіфікаціонного_кода.jks. Це й є власне ваш цифровий підпис. Потрібно ще придумати пароль. Я користуюся паролями, які генерує Google. Потім пароль, якщо ви раптом його забудете, можна буде підгледіти тут: https://passwords.google.com

Крок 3. Заповнюємо заявку на отримання виплат

Знадобиться трохи терпіння і хвилин 20 - 30, а ще потрібні будуть документи: свідоцтво про народження дитини, паспорт матері та паспорт батька

Вирушаємо на сайт https://e-services.msp.gov.ua/

Онлайн оформлення виплат при народженні дитини
Сайт Міністерства соціальної політики, на якому подаються заявки на отримання виплат при народженні дитини

Оскільки ви вже маєте ЕЦП, потрібно клацнути на ліву частину списку.

Реєстарція на сайті Мінсоцполітики
Важливо обрати у списку, що випадає, орган, який видав ЕПЦ, у нашому випадку це АЦСК АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

Особистий ключ - це ваш файл з розширенням .jsk у обраній вами папці. Пароль - той, що ви ввели (якщо використовували підстановку Google, його можна знайти на https://passwords.google.com - потрібно авторизуватися у свому обліковому записі Google, знайти в списку паролів privatbank.ua (НЕ Приват24) і натиснути на іконку з оком, щоб побачити пароль. Запам'ятовувати його не потрібно - просто скопіюйте та вставте у потрібне поле. Тиснемо кнопку «Зчитати» й чекаємо. З'являється сторінка з підтвердженням адреси електронної пошти та номера телефону. Тиснемо «Продовжити». Якщо все зроблено правильно - ви на сторінці заповнення заявки:

Онлайн заява на отримання допомоги при народженні дитини
Бланк електронної заяви на виплату допомоги при народженні дитини

Тут має бути найнудніше - вводити всі ці ПІБ дитини, потім адресу реєстрації та адресу проживання (якщо збігаються - просто натисніть відповідну кнопочку перед заповненням адреси проживання) батька. Потім повторюєте дані другого з батьків. Якщо ви одинока мати/батько, натискаєте відповідну кнопку.

У пункті «Оберіть структурний підрозділ з питань соціального захисту населення» у мене була лише одтн запис з соцзабезом району за місцем реєстрації. Вибираємо його. Це соцзабез, який буде безпосередньо обробляти заявку і проводити виплати. Після заповнення всіх форм натискаємо «Продовжити» й перевіряємо всі дані в створеному документі. Потім тиснемо ще раз на кнопку в кінці заявки. Все - чекайте на лист з адреси noreply@e-services.msp.gov.ua з темою «Мінсоцполітики. Вашу заяву прийнято для розгляду». Лист не видаляйте - в ньому буде унікальний номер вашої заявки, він може стати в нагоді.

автоматично сгенерований текст листа з Міністерства соціальної політики

У мене між відправкою форми й отриманням листа пройшло десь близько години. Протягом робочого дня прийшло підтвердження заявки з текстом «Ваші документи пройшли процедуру попередньої реєстрації, та прийняті до розгляду».

Наступного робочого дня прийшов лист з текстом «Шановний Сергію Вячеславовичу! Ваша заява для призначення допомоги при народженні дитини опрацьована, матеріали особової справи відправлені до Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат для контролю за призначенням та відповідним нарахуванням (повідомлення № 4431 від 07.12.2018).»