Епідуральна анестезія під час пологів

27 квітня 2016 р. 15:04

Наразі це найпрогресивніший та найпопулярніший метод знеболення перейм, що практикується в усьому світі та набув поширення у вітчизняних пологових будинках. Отже, що ж таке епідуральна анестезія?

Епідуральна анестезія пологів

У сучасній акушерській практиці епідуральна анестезія грає провідну роль. Мета цієї процедури - позбавлення породіллі від больових відчуттів протягом всього періоду пологів. Цей метод анестезії здобув широку популярність завдяки безпеці для здоров'я матері та новонародженого. Ключову роль тут відіграє те, що на відміну від усіх інших видів знеболення, за епідуральної анестезії препарати не потрапляють до кровотоку матері, отже не дістаються дитині.

Як робиться епідуральна анестезія

Як випливає з назви, суть цього методу полягає у введенні анестетика (знеболюючого препарату) до епідурального простору - області навколо твердої мозкової оболонки в хребті. Слід розуміти, що спинальні нерви та спинномозкова рідина містяться всередині цієї оболонки. Таким чином, твердження про те, що за епідуральної анестезії пошкоджується спинний мозок, не витримують жодної критики. Звісно, якщо знеболення виконує професійний компетентний лікар-анестезіолог.

Епідуральна область розташована від голови до куприка, тобто вздовж усього хребетного стовпа. Але підчас пологів, коли потрібно знизити чутливість у нижній половині тіла, знеболюючі препарати вводяться на рівні поперекового відділу хребта, на рівні 3 - 4 хребця. У цьому місці через прокол до епідурального простору вводиться катетер, через який надходять ліки. Доведено, що, потрапляючи до епідуральної області, анестетики блокують передачу больових відчуттів розташованими тут нервами.

Як роблять епідуральну анестезію
Схема виконання епідуральної анестезії

Успішність епідуральної анестезії та відсутність можливих негативних наслідків для материнського організму безпосередньо залежить від кваліфікації анестезіолога.

Для епідуральної анестезії зазвичай застосовуються місцеві анестетики та наркотичні анальгетики. Діючи локально (тобто на рівні спинного мозку), препарати не потрапляють до кровотоку матері, і це робить подібну анестезію безпечною для дитини.

Залежно від дози препаратів можна домогтися часткової втрати чутливості, за якої жінка все ж відчуває маткові скорочення, або повного знеболення. У процесі пологів катетер дає можливість за необхідності додавати знеболюючі препарати, адже дія їх не триває довше кількох годин.

Зазвичай намагаються за допомогою анестезії полегшити майбутній мамі перейми, дати можливість відпочити і набратися сил перед другим етапом пологів. А вже за потуг знеболення не додають (в ідеалі його дія вже має припинитися), щоб жінка відчувала все фізіологічні підказки свого організму (інстинктивне бажання тужитися) та активно напружувала необхідні м'язи для виштовхування дитини. Адже за ступенем болючості потуги ніщо порівняно з переймами, а участь жінки в даному етапі дуже важлива. Однак після початку потуг епідуральний катетер не виймають - знеболення ще може стати у нагоді після пологів під час зашивання можливих розривів. Тоді його знову додадуть через катетер, який лікар-анестезіолог видалить зі спини пацієнтки після завершення пологів та всіх лікарських маніпуляцій.

Епідуральна анестезія у пологах. Відео

Епідуральна анестезія: показання

Коли застосовують епідуральне знеболення пологів
Прокол у спині

У багатьох цивілізованих країнах сьогодні пологи - вже показання до застосування епідуральної анестезії (однак все одно потрібна згода породіллі). Але у нас на батьківщині, особливо в провінції, де невеликі досвід застосування цього методу та віртуозність анестезіологів, говорять про використання епідуральної анестезії лише «за показаннями». Це не означає, що знеболення застосовують тільки тоді, коли жінка майже помирає від болю.

Але, якщо у пацієнтки знижений больовий поріг, або лікар бачить, що вона може занадто змучитися до потуг, він приймає рішення про анестезію (звісно, за згодою жінки). Адже краще на етапі перейм перепочити та поберегти сили для потуг, щоб ефективно допомогти своїй дитині з'явитися на світ.

Ще одним з показань до застосування епідуральної анестезії вважається затяжний період перейм - помічено, що після знеболення в результаті розслаблення майбутньої мами темп розкриття шийки матки значно прискорюється.

На можливість застосування епідуральної анестезії впливає ступінь розкриття шийки матки. Зазвичай її не роблять на початковій стадії перейм, коли вони ще не надто часті, й біль терпимий. Але при розкритті в 3 - 5 см, коли інтенсивність болю наростає, настає час для анестезії.

Епідуральна анестезія: протипоказання

Проте бувають випадки, коли застосування такого методу знеболення не рекомендоване.

Епідуральну анестезію не можна застосовувати, якщо є:

  • проблеми зі згортанням крові, брак тромбоцитів,
  • інфекційні ураження шкіри в передбачуваній області проколу,
  • татуювання в передбачуваній області проколу,
  • акушерські специфічні протипоказання (вузький таз у матері, великий плід, слабка пологова діяльність тощо)

Епідуральна анестезія: наслідки

Як і будь-яке втручання, епідуральна анестезія, крім безперечних переваг, має ряд мінусів та можливих неприємних побічних ефектів. Звісно ж, анестезіолог заздалегідь попередить пацієнтку про всі ці нюанси. Однак кожен організм унікальний, і можливі непрогнозовані результати, хоча такий ризик і нікчемний.

Вирішальною під час застосуванні епідуральної анестезії стає майстерність лікаря-анестезіолога. Його помилки можуть коштувати дуже дорого, але при виконаної кваліфікованим фахівцем процедурі все має бути в порядку.

Розберемо всі можливі наслідки епідурального знеболення і почнемо, як зазвичай, з хорошого.

Позитивні сторони застосування епідурального знеболення під час пологів:

  1. Позбавлення від болю і страждань під час перейм.
  2. Збереження матері у повній свідомості та помітне поліпшення її психоемоційного стану (за рахунок розслаблення і зняття болю).
  3. Виключається вплив анестезії на дитину, що підтверджують численні дослідження, в тому числі і кардіотокографія. На тлі застосування знеболення для матері трохи знижується частота серцевих скорочень плода, але цей параметр не виходить за межі норми.
  4. У деяких випадках спостерігається прискорення родового процесу, посилення родової діяльності - за рахунок зниження вироблення в маминому організмі гормонів стресу - адреналіну і норадреналіну, які до цього «гальмували» розвиток подій.
  5. Застосування епідуральної анестезії викликає деяке зниження артеріального тиску матері. Для жінок, схильних до гіпертензії, це безсумнівний плюс.

Чи зважуватись на епідуральну анестезію?
Згода жінки на анестезію необхідна

Можливі негативні наслідки та побічні ефекти епідуральної анестезії:

  1. Відчуття оніміння всієї нижньої половини тіла. Лякатися цього не слід, все минеться, щойно припиниться дія анестезії.
  2. Тремор, м'язове тремтіння в тілі мами. Це явище спостерігається часто, проходить без сліду протягом кількох годин.
  3. Якщо жінка - гіпотонік, то для неї ефект зниження артеріального тиску матиме негативний характер.
  4. Індивідуальна реакція організму на анестетики. Хоч ймовірність і мізерна, зовсім її виключати ніхто не стане. Тому обов'язково повідом анестезіологу про всі випадки алергії на медикаменти, які траплялися у твоєму житті.
  5. Якщо на етапі перейм була введена надмірна доза, або ж просто дія анестетиків не минула до потуг, можливо, породілля, нічого не відчуваючи, буде недостатньо сильно тужитися для народження дитини. У такому випадку знадобиться втручання лікарів, наприклад, вакуумна екстракція.
  6. Труднощі з диханням у мами - це буває вкрай рідко за рахунок розслаблення разом з іншими м'язами і дихальної мускулатури. В такому випадку пацієнтці надається термінова допомога з подачею кисню через маску.
  7. У разі помилки анестезіолога ліки можуть потрапити до венозного русла жінки, адже крім нервових закінчень у епідуральній області міститься безліч вен. Хоча грамотний лікар після введення катетера перед подачею препаратів обов'язково переконається, що він не потрапив до вени. У разі помилки через портапляння до вен великих доз анестетиків можуть виникати проблеми з серцем та втрата свідомості.
  8. Біль у спині. Такий побічний ефект може виникати при введенні катетера за аномалій у будові хребта. Жінкою це відчувається як миттєвий «простріл». За невдало виконаної епідуральної анестезії біль у спині може зберегтися надовго після пологів, а до нього може приєднатися і головний біль. Однак післяпологовий біль у спині від епідуральної анестезії зустрічається набагато рідше, ніж біль після спінальної анестезії, яка застосовується при кесаревому розтині .
    Більш грубі помилки анестезіолога можуть призвести до пошкодження спинномозкових оболонок, крововиливу у епідуральну область, пошкодження нервів, параліч ніг. Ось чому важливо, щоб анестезію робив тільки кваліфікований лікар, який пройшов належне навчання.
  9. У рідкісних випадках застосування епідуральної анестезії за умови, що вона була виконана без помилок, не дає знеболювального ефекту. Заздалегідь, на жаль, це передбачити неможливо.

Отже, ми перелічили всі ризики, пов'язані з використанням епідуральної анестезії. Ось чому рішення про її застосування приймає сама жінка, лікарі можуть тільки рекомендувати. Ми ж рекомендуємо тобі заздалегідь знайти надійного кваліфікованого анестезіолога - навіть, якщо його послуги під час пологів тобі не знадобляться.