Чим можна заправляти салат, а чим ні? Як швидко зварити квасолю? І чи правда, що від куті неможливо погладшатия? 20 простих порад і несподіваних фактів для приготування закусок, гарячого та десертів.
Найкорисніші спеції
Спеції / приправи |
Описання |
Лікувальні властивості |
Застосування |
аніс |
Цілі або мелені зерна |
Жарознижувальний жовчогінний і протиспазматичний засіб, для поліпшення роботи кишечника та шлунка. |
Добре класти в кисло-солодкий соус, фруктовий салат, страви з гарбуза, моркви, червоної капусти і м'яса. |
базилік |
Зелена частина рослини - як свіжа, так і сушена |
Підвищує тонус, стимулює травлення, підвищує апетит. |
Використовуй для м'яса, риби, страв з яєць, салатів зі свіжих овочів і фруктів. Базиліком можна ароматизувати олію, томатний соус. |
барбарис |
Свіжі, мариновані або сушені ягоди, цілі або розтерті на порошок |
Знижує артеріальний тиск, сприяє виведенню жовчі та згортанню крові. |
Барбарис «люблять» східні страви. Шашлик, плов, різні джеми, желе, конфітюри та глазур. |
натуральна ваніль |
У стручках |
Покращує травлення, нормалізує кислотність, підвищує працездатність. |
Випічка та десерти «обожнюють» ваніль! |
гвоздика |
Висушені квіткові бруньки |
Полегшує стан при захворюванні дихальних шляхів, добре зігріває тіло, зміцнює шлунок і печінку, покращує пам'ять та кровообіг. Високо цінується як бактерицидний засіб. Знімає зубний біль, дезінфікує й освіжає ротову порожнину. |
Цілими використовуй для маринадів, рибних бульйонів, страв з червоної капусти, м'яса чи риби. А порошок добре додавати до м'ясних фаршів, паштетів, соусів. |
імбир |
Висушені частини кореня або порошок |
Покращує травлення. Має також антиоксидантні та протизапальні властивості. |
Додай в невеликій кількості до страв з м'яса, риби. Добре використовувати для маринадів, солодких страв і напоїв. |
кардамон |
Дрібні чорні насіннини, цілі або змелені |
Нормалізує нервову систему. Входить до складу багатьох лікувальних сумішей для нормалізації травлення. |
Пікантна добавка у солодкі страви, напої, особливо гарний у каві. |
Лавровий лист містить великий набір мікроелементів, завдяки чому є ефективним засобом зміцнення імунітету. А в кулінарії - важливий компонент маринадів для м'яса, риби, дичини.
Різдвяний борщ з вушками по-польськи
Тобі знадобиться:
Готувати будемо так:
Звари грибний бульйон з цибулею і спеціями. І відвари буряк. Потім буряк остуди, почисти й натри на тертці. Додай оцет і виклади в бульйон. Все перемішай, доведи до кипіння, вимкни і процідити.
Вушка робимо, як пельмені з грибною начинкою. Тільки дуже маленькі.
Перемішай 3/4 склянки борошна з яйцем, додай трохи підсоленої води. Тісто має бути еластичним, м'яким і добре склеюватися. Розкачай його тонким шаром, наріж квадратиками, поклади начинку і защіпи так, щоб вийшли трикутники. Потім з'єднай кінці кожного трикутника - і вушка готові. Варені гриби для начинки дрібно наріж і обсмаж на олії. Додай одну дрібно нарізану, обсмажену до золотистого кольору, цибулину.
На одну порцію борщу поклажі 5-6 вушок.
У польській кухні все, що додається до супу (локшина, каша, вушка), вариться окремо.
ЧИТАЙ ТАКОЖ: Пряниковий будиночок: рецепт, шаблони, технологія
Це не просто господиня столу в Різдво, а й ліки від численних захворювань. Пшеницю можна вживати в їжу в якомусь завгодно вигляді: і пророслу, і перемелену, й насіння.
Кутя ж прекрасно впливає на весь організм, і не тільки не додає калорій, але й допомагає худнути, тому що покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
Тож якщо ти хочеш зберегти красу і здоров'я шкіри та волосся, пшениця і страви з неї просто необхідні тобі. Також вона допомагає у лікуванні печінки, виводить холестерин і жовч, підвищує імунітет й очищає нирки. Навіть при виразці показано їсти пшеницю.
З давніх-давен вважалося, що горіхів, меду, родзинок і маку в куті повинно бути побільше: щобагатша страва, тим кращий буде наступний рік. І, звісно, всі ці компоненти - додаткові вітаміни. Тут і глюкоза, і натуральна аскорбінова кислота, і практично вся таблиця мікроелементів.
Традиційна кутя
Тобі знадобиться:
Пшеницю відвари до готовності, але не перевари - зерна мають бути цілими. Охолоди й додай розтертий (у ступці) мак. До речі, розтирати мак важко. Тому можеш замінити ступку блендером або кавомолкою. Горіхи дрібно поріж, родзинки вимий та усе це додай до пшениці. Залий охолодженим узваром та додай мед за смаком.
У куті кожен інгредієнт має своє значення: пшениця - символ життя, мед - здоров'я, горіхи - багатство, родзинки - любов, мак - молодість.
З Різдвом!
Ваш коментар