Пряниковий будиночок: рецепт, шаблони, технологія

25 грудня 2018 р. 11:41

До Нового року залишилося всього кілька днів, і якщо зараз взятися за приготування пряникового будиночка, можна саме встигнути завершити «будівництво», при цьому не дати будиночку сильно зачерствіти.

Пряниковий будиночок

Тіста краще приготувати 1,5 порції - з надлишків можна вирізати ялинки, які потім можна буде «посадити» навколо будиночка, а також всіляку «фурнітуру»: дверцята, віконниці, трубу димоходу тощо.

Пропорції інгредієнтів для тіста такі:

  • 250 г борошна
  • 50 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 100 г меду
  • 50 г цукру
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • трохи кориці, гвоздкі, кардамону - за бажанням

Для глазурі (готується багаторазово, кожен раз свіжа):

  • 1 яєчний білок
  • 0,5 ст. цукрової пудри
  • 1 ст. л. лимонного соку

Спочатку замішуємо тісто. Змішай мед, цукор, ванільний цукор і масло, постав на вогонь. Прогрівай, поки суміш не стане однорідною. Зніми з вогню, охолоди та розмішай з прянощами і сирим яйцем. Поступово додавай борошно змішане з розпушувачем. Ретельно заміси тісто і залиш його в холодильнику на 2 години.

Розкроювання «проекту»

А поки тісто охолоджується, виріж з картону заготовки:

  • для фасаду 14х10 см, при цьому висота стіни 6,5 см
  • для бічних стін 6,5х10 см
  • для даху 11х12 см

Охолоджене тісто дістань з холодильника і розкачай товщиною в палець. Виріж по 2 деталі за допомогою кожної з заготовок. Разом вийде 6 основних блоків: 4 стіни і дві сторони даху.

У сирому тісті можна вирізати дверні та віконні прорізи, або зробити це вже у спечених стінках, поки вони будуть гарячими. А можна взагалі вікна і дверцята не вирізати, а лише намалювати глазур'ю.

Отже, випікати «стіни» в духовці, розігрітій до 1800 на деку, покритому пергаментом і присипаному борошном, протягом 10 - 12 хв.

Готові заготовки будиночка залиш вистигати, а поки приготуй глазур: збий білок в густу піну, поступово додаючи цукрову пудру й лимонний сік.

«Монтаж»

Заповни глазур'ю кондитерський мішок і густо змасти бічні краї стін, склади їх, трохи притисни, підіпри чашками і залиш застигати «цемент», тобто білкову глазур. Краще - на всю ніч.

Розписувати стіни глазур'ю через тонкий носик на кондитерському мішку можна до того, як склеювати стінки, а можна прикрашати вже готовий будиночок. У першому випадку, звісно, спочатку слід розписані стіни висушити.

Назавтра, коли фасад готовий, і глазур застигла, приготуй нову порцію глазурі та з її допомогою поклади дах. І знову залиш доти, поки глазур повністю не застигне.

Готовий будиночок можна остаточно розписати черговою свіжою порцією глазурі та прикрашати всілякими кольоровими присипками.

Ідеї ​​декору пряникових будівель

Черепицю на даху можна промальовувати ще на сирому тісті, можна вимостити мигдальними горішками, а можна на готовому будиночку намалювати глазур'ю.

Вирізані віконця та дверцята можна «засклити» кольоровим мармеладом. Для цього на етапі склеювання стін підклади зсередини нарізані пластинки мармеладу.

Можна також за допомогою глазурі прикріпити до готового будиночка віконниця, дверцята та трубу димоходу, а перед будиночком поставити лавку.

Якщо «несила терпіти», й тобі та твоїм маленьким помічникам кортить отримати результат швидше, щоб не розтягувати цикл на кілька днів, склеювати будиночок можна не глазур'ю, а розтопленим шоколадом (наприклад, білим). В цьому випадку час застигання скорочується до 20 - 30 хвилин на кожному етапі.

Останнім штрихом можна притрусити будиночок просіяною цукровою пудрою, яка створить ефект пухнастого сніжку.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Що приготувати на Миколая: кращі рецепти з усього світу

Загалом, варіантів доповнення цієї «архітектури» може бути купа. Вигадуй та експериментуй разом з дитиною, і нехай у ваш загальний пряниковий будиночок вселиться добрий дух свята. З прийдешнім!