Кулінарний лайфхак: як приготувати ідеальну вечерю та кутю

2 січня 2019 р. 10:00

Чим можна заправляти салат, а чим ні? Як швидко зварити квасолю? І чи правда, що від куті неможливо погладшатия? 20 простих порад і несподіваних фактів для приготування закусок, гарячого та десертів.

Рецепти й секрети різдвяного столу

Салати та закуски

  • У салатах можна використовувати практично всі продукти в різних поєднаннях. Головна вимога - продукти повинні добре пасувати одне одному за смаковими якостями.
  • Квасоля для вінегрету звариться швидше, якщо у воду додати трохи цукру.
  • Якщо в салат додаєш сиру ріпчасту цибулю, то наріж її дрібно, поклади у друшляк й обдай спершу окропом і одразу ж - холодною водою. Цибуля стане смачнішою, а неприємний запах зникне.
  • Олію додавай до салату тільки після того, як посолила та приправила овочі. Спеції в олії не розчиняються.

Найкорисніші спеції

Спеції / приправи

Описання

Лікувальні властивості

Застосування

аніс

Цілі або мелені зерна

Жарознижувальний жовчогінний і протиспазматичний засіб, для поліпшення роботи кишечника та шлунка.

Добре класти в кисло-солодкий соус, фруктовий салат, страви з гарбуза, моркви, червоної капусти і м'яса.

базилік

Зелена частина рослини - як свіжа, так і сушена

Підвищує тонус, стимулює травлення, підвищує апетит.

Використовуй для м'яса, риби, страв з яєць, салатів зі свіжих овочів і фруктів. Базиліком можна ароматизувати олію, томатний соус.

барбарис

Свіжі, мариновані або сушені ягоди, цілі або розтерті на порошок

Знижує артеріальний тиск, сприяє виведенню жовчі та згортанню крові.

Барбарис «люблять» східні страви. Шашлик, плов, різні джеми, желе, конфітюри та глазур.

натуральна ваніль

У стручках

Покращує травлення, нормалізує кислотність, підвищує працездатність.

Випічка та десерти «обожнюють» ваніль!

гвоздика

Висушені квіткові бруньки

Полегшує стан при захворюванні дихальних шляхів, добре зігріває тіло, зміцнює шлунок і печінку, покращує пам'ять та кровообіг. Високо цінується як бактерицидний засіб. Знімає зубний біль, дезінфікує й освіжає ротову порожнину.

Цілими використовуй для маринадів, рибних бульйонів, страв з червоної капусти, м'яса чи риби. А порошок добре додавати до м'ясних фаршів, паштетів, соусів.

імбир

Висушені частини кореня або порошок

Покращує травлення. Має також антиоксидантні та протизапальні властивості.

Додай в невеликій кількості до страв з м'яса, риби. Добре використовувати для маринадів, солодких страв і напоїв.

кардамон

Дрібні чорні насіннини, цілі або змелені

Нормалізує нервову систему. Входить до складу багатьох лікувальних сумішей для нормалізації травлення.

Пікантна добавка у солодкі страви, напої, особливо гарний у каві.

  • Салат заправляй майонезом, сметаною або бальзамічним оцтом безпосередньо перед тим, як подавати. Якщо він постоїть 2 - 3 години, то втратить поживну цінність. І найголовніше, не готуй салат на 2 - 3 дні: і несмачно, і абсолютно жодної користі. А щодо майонезу, то магазинний краще замінити домашнім.
    Домашній майонез готується так:
    2 сирих жовтки, ½ ч. ложки солі, ½ ч. ложки цукру, ½ ч. ложки гірчиці гарненько перемішати міксером на малій швидкості. А потім, продовжуючи збивати, введи тонкою цівкою рафіновану олію (130 мл). Додай 1-2 ч. ложки соку лимону. Перемішай.

Перші страви

  • Соли м'ясний бульйон за півгодини до закінчення готування, рибний - на початку, грибний - наприкінці. А якщо бульйон призначений для соусу або заливних страв, то не соли взагалі.
  • Для того, щоб рибний суп придбав пікантний смак, додай до нього в кінці приготування шматочок яблука.
  • Пасерувати овочі найкраще в посуді з товстим дном, помішуючи дерев'яною лопаткою і не даючи підрум'янюватися. Морква та томати містять каротин. Ця речовина червоно-оранжевого кольору під час теплової обробки розчиняється, фарбуючи страву.
    А щодо аромату овочів, він не втратиться, якщо в кінці приготування додати лавровий лист і перець горошком. Але ніколи не залишай лавровий лист у готовій страві. Він потрібен тільки під час приготування, а потім лише псує смак.

Лавровий лист містить великий набір мікроелементів, завдяки чому є ефективним засобом зміцнення імунітету. А в кулінарії - важливий компонент маринадів для м'яса, риби, дичини.

  • Для заправки супів борошно змішай з олією. Пасеруй, помішуючи, до появи кремового кольору. Так борошно набуде приємного горіхового аромату й не дасть клейкості. Дай суміші трохи охолонути, потім розведи невеликою кількістю бульйону, добре розмішати і, помішуючи, додай до супу.

Різдвяний борщ з вушками по-польськи

Тобі знадобиться:

  • Вода - 3 літри;
  • Сушені гриби (краще білі);
  • Буряк - 2-3 шт .;
  • Морква - 1 шт .;
  • Цибуля - 1 шт.
  • Лавровий лист, перець, оцет - 1 ст. ложка, сіль за смаком

Готувати будемо так:

Звари грибний бульйон з цибулею і спеціями. І відвари буряк. Потім буряк остуди, почисти й натри на тертці. Додай оцет і виклади в бульйон. Все перемішай, доведи до кипіння, вимкни і процідити.

Вушка робимо, як пельмені з грибною начинкою. Тільки дуже маленькі.
Перемішай 3/4 склянки борошна з яйцем, додай трохи підсоленої води. Тісто має бути еластичним, м'яким і добре склеюватися. Розкачай його тонким шаром, наріж квадратиками, поклади начинку і защіпи так, щоб вийшли трикутники. Потім з'єднай кінці кожного трикутника - і вушка готові. Варені гриби для начинки дрібно наріж і обсмаж на олії. Додай одну дрібно нарізану, обсмажену до золотистого кольору, цибулину.

На одну порцію борщу поклажі 5-6 вушок.
У польській кухні все, що додається до супу (локшина, каша, вушка), вариться окремо.

Основні страви

  • Щоб переконатися під час покупки, що сире м'ясо якісне і свіже, натисни на нього пальцем. Якщо ямка швидко вирівнюється - все добре!
    Якщо ти купила заморожене м'ясо, розморожуй його на нижній полиці холодильника, а не у воді.
  • Не солі сире м'ясо задовго до теплової обробки, це викликає передчасне виділення соку, що погіршує смакові якості м'яса та знижує його поживну цінність.
  • Під час запіканні м'яса постав у духовку ємність з водою. Так воно не пригорить і не стане сухим.
  • М'ясо буде ніжним, якщо за годину до смаження змастити його гірчицею.
  • М'ясо завжди подавай із соусом. А основою до нього стане м'ясний сік, отриманий під час смаження.
  • Для знищення різкого запаху під час смаження або варіння свинини чи морської риби можна додати до олії або води 1 ч. ложку алкоголю (горілки, коньяку, виноградного вина).
  • Якщо куряче м'ясо нарізати тонкою соломкою, то його можна смажити лише в паніровці (у клярі) або у яєчному білку. А перед смаженням курки, подрібненої кубиками, щоб не пересушити її, необхідно попередньо облити підготовлене м'ясо ложкою підсолодженої води і перемішати, давши постояти 10 - 15 хвилин до повного вбирання води в м'ясо.

Десерти

  • Борошно під час приготування слід обов'язково просівати, навіть якщо в рецепті вказано лише кілька ложок. Борошно має властивість «злежуватися», а під час просіювання вона збагачується киснем, і тісто завжди буде добре підніматися.
  • Пам'ятай, що свіже борошно вбирає менше рідини, ніж старе (до речі, зберігати його потрібно у прохолодному, добре провітрюваному місці та приблизно раз на місяць просівати й провітрювати, бо у вологому приміщенні борошно стає затхлим, а при зберіганні в дуже теплому місці, прогірклим), тому кожного разу, коли ти печеш торт, він може вийти по-різному. З досвідом ти навчишся визначати, чи потрібно в тісто додавати більше борошна або води, ніж вказано в рецепті.
  • Середня доза дріжджів на 1 кг борошна - 20 - 40 г.
  • Температура в духовці при випіканні різних кондитерських виробів залежить від виду тіста, розміру і форми випічки. Є три види температури: маленька (130-180 о С), середня (180-220 о С) і висока (220-270 о С).

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Пряниковий будиночок: рецепт, шаблони, технологія

Кутя

Це не просто господиня столу в Різдво, а й ліки від численних захворювань. Пшеницю можна вживати в їжу в якомусь завгодно вигляді: і пророслу, і перемелену, й насіння.

Кутя ж прекрасно впливає на весь організм, і не тільки не додає калорій, але й допомагає худнути, тому що покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Тож якщо ти хочеш зберегти красу і здоров'я шкіри та волосся, пшениця і страви з неї просто необхідні тобі. Також вона допомагає у лікуванні печінки, виводить холестерин і жовч, підвищує імунітет й очищає нирки. Навіть при виразці показано їсти пшеницю.

З давніх-давен вважалося, що горіхів, меду, родзинок і маку в куті повинно бути побільше: щобагатша страва, тим кращий буде наступний рік. І, звісно, всі ці компоненти - додаткові вітаміни. Тут і глюкоза, і натуральна аскорбінова кислота, і практично вся таблиця мікроелементів.

Традиційна кутя

Тобі знадобиться:

  • пшениця - 1 стакан;
  • мак - 100 г;
  • очищені волоськи горіхи - 100 г;
  • родзинки - 100 г;
  • мед - 2-3 столові ложки;
  • узвар

Пшеницю відвари до готовності, але не перевари - зерна мають бути цілими. Охолоди й додай розтертий (у ступці) мак. До речі, розтирати мак важко. Тому можеш замінити ступку блендером або кавомолкою. Горіхи дрібно поріж, родзинки вимий та усе це додай до пшениці. Залий охолодженим узваром та додай мед за смаком.

У куті кожен інгредієнт має своє значення: пшениця - символ життя, мед - здоров'я, горіхи - багатство, родзинки - любов, мак - молодість.

З Різдвом!