Аналіз на ВІЛ під час вагітності

15 жовтня 2014 р. 12:48

Протягом останніх років десяти про СНІД говорять багато й нічого втішного. Тож не дивно, що ти хвилюватимешся, сидячи в черзі на аналіз. Але спробуй заспокоїти себе і розібратися, що до чого. У будь-якому разі, хвилювання для вагітної - ворог не менш підступний, ніж будь-яка хвороба.

ВІЛ - це схильності до захворювання на СНІД, але це не СНІД, сучасна медицина дозволяє купірувати захворювання СНІДом до 10 років. Але вагітній жінці важливо знати головне: наявність ВІЛ геть не означає, що дитина теж матиме цей вірус, саме тому так важливо здати аналізи на ВІЛ. Тільки кожна четверта дитина заражається від мами - і то у тих випадках, якщо під час вагітності не була проведена діагностика та лікування. 

Вагітна жінка здає аналіз на ВІЛ двічі - щойно ставши на облік і в 30 тижнів. За законодавством України цей аналіз не проводять у приватних лабораоріях. Навіщо ж двічі? Тому що, по-перше, бувають помилкові результати, а, по-друге, тому що організм може не виробити антитіла до ВІЛ на момент першого тесту.

Важливо знати, що ВІЛ-інфекція передається тільки через біологічні рідини, у випадку з мамою і дитиною - через плаценту, під час природних пологів і через молоко при вигодовуванні. Через слину і повітряно-крапельним шляхом ВІЛ не передається.

У разі позитивного результата аналізу на ВІЛ вагітній, окрім гінеколога, необхідно буде спостерігатися ще й у інфекціоніста і приймати препарати, які значно скорочують ризик зараження ВІЛ дитиною під час вагітності та пологів. Такі ретровірусні препарати вважаються безпечними для плода.

Якщо ВІЛ був виявлений після другого аналізу, тобто на пізньому терміні вагітності, не варто панікувати: існують дійсно ефективні методи інтенсивної терапії. Також під час кесаревого розтину і за умови ретровірусного лікування новонародженого (до 4-6 тижнів) ризик передачі ВІЛ-інфекції дитині зменшується до 1%.

І ще кілька слів про хибнопозитивні тесті на ВІЛ. На жаль, система тестування крові на ВІЛ-інфекцію не ідеальна і теж іноді, у 2% випадків, дає збої. Тому якщо тест показав наявність ВІЛ, лікарі направляють вагітну жінку на повторний уточнюючий аналіз.