Загальний аналіз крові

27 серпня 2014 р. 12:48

Загальний (клінічний) аналіз крові, який дозволяє діагностувати будь-які порушення в роботі внутрішніх органів майбутньої мами. Саме цей базовий аналіз розповість, яких фахівців треба додатково відвідати жінці, щоб не мати жодних ускладнень вагітності та пологів.

Що саме покаже загальний аналіз крові?

Кількість еритроцитів, тромбоцитів і лейкоцитів, колірний показник крові, рівень гемоглобіну, гематокрит (співвідношення формених елементів крові до плазми), а також швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ).

Що виявляє клінічний аналіз крові?

Підвищений рівень гемоглобіну може спостерігатися за наявності раку крові, а знижений - за анемії, яка критично небезпечна для вагітної жінки і для малюка (провокує кисневе голодування, пошкодження мозку та інші патології плода).

Збільшення кількості еритроцитів свідчить про новоутворення, синдром Кушинга (гіперпродукування гормонів), рак крові, а також може бути наслідком лікування стероїдами та кортикостероїдами. Після діареї, прийому сечогінних препаратів і опіків теж може підвищуватися рівень еритроцитів. Зменшення кількості еритроцитів може бути наслідком вагітності, кровотечі, анемії, а також лейкозу.

Кольоровий показник (ступінь насичення гемоглобіном еритроцитів) підвищується при дефіциті вітамінів В9 (фолієвої кислоти) та В12, раку, проблемах зі шлунком (поліпи), знижується - за анемії.

Підвищення кількості лімфоцитів в крові може говорити про гострі запальні процеси (в т. ч. гнійні), інфекції (бактеріальні, вірусні, грибкові), рак, інфаркт міокарда. В останньому триместрі вагітності й одразу після пологів (за умови годування грудьми) підвищений вміст лейкоцитів - норма. Після прийому деяких ліків і за наявності захворювань крву та кісток можливе зниження рівня лімфоцитів.

Знижений рівень тромбоцитів може бути наслідком гестаційної тромбоцитопенії, найчастіше - в третьому триместрі вагітності, небезпека захворювання - в порушеннях згортання крову, що небезпечно, якщо у жінки буде кровотеча або кесарів розтин. Також зниження тромбоцитів може бути при прийомі деяких ліків, також при захворюванні на вовчак. Підвищується вміст тромбоцитів в крові під час загострення хронічних захворювань, навіть за невеликих запалень, вірусних і бактеріальних інфекцій, внаслідок захворювань крову та раку.

При вагітності гематокрит зазвичай знижений, при зневодненні, проблемах з нирками, лейкозі він підвищується.

Збільшення ШОЕ найчастіше вказує на інфекції і запалення в організмі. При вагітності цей показник зазвичай вище норми.

Як визначити норми показників крові?

Норми показників крові вагітної, як правило, відрізняються від загальноприйнятих, тому не варто намагатися самостійно їх розшифувати, щоб не нервуватися зайве.

Як підготуватися до аналізу?

Перед аналізом крові з пальця не можна їсти за 8 годин до процедури, але пити звичайну воду можна і навіть потрібно. Перед аналізом не можна вживати алкоголь, жирну й солодку їжу, займатися спортом.