Біохімічний аналіз крові

4 серпня 2014 р. 16:31

Одним з найважливіших обов'язкових аналізів під час вагітності є біохоміческій аналіз крові, який дозволяє діагностувати будь-які порушення в роботі внутрішніх органів майбутньої мами. Саме цей базовий аналіз розповість, яких фахівців треба додатково відвідати жінці, щоб не мати жодних ускладнень вагітності та пологів.

Що саме покаже біохімія крові?

Рівень білірубіну (загальний, прямий та непрямий), ферменту печінки, покаже, чи є проблеми з печінкою. За допомогою цього показника можна виявити такі хвороби як гепатит (часто проходить безсимптомно), жовчнокам'яна хвороба, анемія тощо. Також на захворювання печінки вказують відхилення від норми таких показників, як АсАТ , АлАТ , гамма-ГТ , холестерин .

Рівень глюкози виявить цукровий діабет або схильність до захворювання на діабет, порушення толерантності організму до глюкози, низький же рівень глюкози вказує на проблеми з гормонами та печінкою.

Лужна фосфотаза вкаже на різні проблеми з кістками (аж до раку), прееклампсію, патологію плаценти (її пошкодження - за завищених показникыв, нерозвиненість - за занижених), гіперпаратиреоз, гіпотиреоз і тиреотоксикоз (проблеми з функціонуванням щитовидки), бактеріальні кишкові інфекції та ін.

На пошкодження або запалення підшлункової залози вказують такі показники як ліпаза та амілаза.

Аутоімунні захворювання можна виявити за допомогою ревмофактору.

Загальний білок - показник виснаженості організму, якщо він далекий від норми, необхідно переглянути раціон. Також відхилення в меншу сторону свідчать про хвороби печінки й нирок, в більшу - про запальні інфекційні процесах та захворювання крову.

Рівень сечовини і креатиніну допомагає діагностувати відхилення в роботі нирок, щобільше він перевищує норму, тим серйозніше проблеми.

Вміст мікроелементів в крові теж ілюструє різні проблеми в організмі. Так, занижений вміст заліза вказує на проблеми кровотворення (анемія, лейкоз), відхилення від норми калію - на проблеми нирок, натрію - на порушення водного обміну (набряки), м'язової та нервової тканини (судоми), порушення кров'яного тиску.

На порушення жирового (ліпідного) обміну вказують такі показники: трігіцеріди та холестерин (в т.ч. ЛПНЩ і ЛПВЩ), загальні ліпіди, фосфоліпіди. Зазвичай такі порушення виявляються в надмірній / недостатній вазі, гіпотиреозі, діабеті, уремії, нефрозі, хвороби Кушинга.

Як визначити норми показників крові?

Норми показників крові вагітної жінки і норми невагітної жінки дуже відрізняються. Найкраще, якщо цей базовий аналіз розшифрує лікар, який веде вагітність, і, якщо потрібно, саме він відправить на наступні уточнюючі консультації вузьких фахівців. У приватних лабораторіях зазвичай навпроти кожного показника крові вказується норма для чоловіків, жінок, дітей і вагітних. Цей аналіз можна зробити безкоштовно в поліклініці.

Як підготуватися до аналізу?

Перед біохімічним аналізом крові необхідно відмовитися від їжі за 8 годин до процедури. Воду пити можна. За день до аналізу не варто вживати алкоголь, жирну і солодку їжу. Також не рекомендуються сильні фізичні навантаження перед аналізом.