Аналіз на ХГЛ для вагітної: навіщо він потрібен?

17 липня 2014 р. 13:36

Про ХГЛ знає кожна жінка, що планує вагітність: саме цей гормон проявляє другу смужку на тесті, та найпершим сигналізує про те, що жінка вагітна - вже на четверту добу після зачаття він починає стрімко виділятися в кров жінки й сягає максимуму до 8-9 тижня вагітності, після чого трошки знижується і тримається на цьому рівні.

Навіщо вагітный здавати аналіз на ХГЛ?

У першому триместрі рівень ХГЛ в крові вагітної жінки є показником нормальної продукцых яєчниками таких найважливіших гормонів як прогестерон, естріол і естрадіол. Відповідно, раннє виявлення відхилень у виробленні ХГЛ допоможе запобігти перериванню вагітності. У другому триместрі аналіз на ХГЛ допоможе виявити патології розвитку плода.

Які причини відхилення рівня ХГЛ від норми?

За багатоплідної вагітності рівень ХГЛ підвищений вдічі, якщо очікується двійня, втричі - якщо трійня тощо. Низький рівень ХГЛ може сигналізувати про загрозу переривання вагітності або про позаматкову вагітність - такі стани дуже небезпечні й потребують негайного втручання лікаря. Але для діагностики цих відхилень необхідно простежити ХГЛ в динаміці: за нормальної вагітності він подвоюється кожні 2 доби. Також значне перевищення норми ХГЛ для конкретного терміну вагітності може говорити про такі відхилення, як злоякісні пухлини плаценти, молочної залози, яєчників, легенів, міхурове занесення (незворотні відхилення розвитку ембріона).

Які діагнози може підтвердити аналіз на ХГЛ?

Ніякі. Аналіз крові на ХГЛ дозволяє тільки виявити порушення у вагітної або ембріона, але для постановки будь-якого діагнозу одного цього тесту недостатньо, необхідні додаткові дослідження, наприклад, той самий УЗД. Їх і призначить лікар, якщо продукування ХГЛ порушене.

У яких випадках тест на ХГЛ може бути некоректним?

На жаль, тест на ХГЛ часто буває неточним і вимагає повторного проведення. Некоректним може бути результат при неправильній постановці терміну вагітності, у занадто юних вагітних або, навпаки, у віці, при відхиленнях маси тіла в обидві боки, якщо жінка хвора на цукровий діабет.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Аналіз на ВІЛ при вагітності