Вітрянка у дітей

26 вересня 2017 р. 13:58

Поговоримо про вітряну віспу або, як її називають у народі, «вітрянку». Діти особливо схильні до цього захворювання. Звідки ж воно береться, які симптоми має, як правильно лікувати, і які можуть бути ускладнення після вітрянки - про все по порядку.

Вітрянка у дитини, що робити

Ознаки вітрянки у дітей

Етапи розвитку хвороби

Лікування вітрянки у дітей

Ускладнення

Повторна вітрянка

Профілактика вітрянки у дітей

 

Вітряна віспа у дітей - це одне з найчастіших захворювань, викликане специфічним вірусом герпесу третього типу. Варто зазначити, що даний вірус має свою особливість - він «летючий», тобто поширюється повітряно-крапельним шляхом на великі відстані. Сприйнятливість до вірусу - практично 100%. Це означає, що, якщо у тебе в організмі немає антитіл до даного типу герпесу, то ти точно захворієшь. Простіше кажучи, якщо ти або твій малюк не хворіли на вітрянку, а контакт з хворим був, очікуйте, скоро ви можете відчути усі принади цієї болячки.

Вхідними воротами для вірусу є слизова оболонка дихальних шляхів дитини або дорослого. Вірус відмінно себе почуває як у закритому, сухому, теплому просторі, так і на відкритих територіях. Далі, потрапляючи у кров, він розноситься до місць більш сприятливих для свого зростання - це дрібні капіляри та судини. За деякий час у місцях їх ураження ми бачимо спочатку дрібний висип, який згодом збільшується та утворює папули. Пухирці починають поширюватися з голови та обличчя саме тому, що судини там знаходяться не далеко від шкіри і реагують у першу чергу.

Відзначимо, що зрозуміти, хто тебе заразив неможливо: людина стає заразною за 2 - 3 дні до появи висипки, а це значить, що вона веде звичний для себе спосіб життя, і ніякі симптоми йому не говорять, що він хворіє.

Читай також:

«Інкубаційний період вітрянки»

Ознаки вітрянки у дітей

  • Як виглядає вітрянка у дітей? В першу чергу, це висип: спочатку дрібні прищики, які з часом набухають і утворюють папули. Зазвичай, у перші дні висип поширюється по всьому тілу і не лише на шкірі, але і на слизових оболонках: у роті, очах, геніталіях. Згодом (2 - 3 дні) прищики лопаються, підсихають та залишаються скоринки. Останні ні в якому разі не треба колупати, адже можуть залишитися шрами.
  • Сверблячка по всьому тілу. Якщо дорослий може потерпіти і не чесати, то дитині контролювати себе важко, а при розчісуванні вона може занести інфекцію до ранки.
  • Температура може підніматися до 39 - 39,50. Наявність температури - це непоганий знак, значить, утворення антитіл йде повним ходом.
    Чому буває вітрянка без температури?
    Є 3 форми захворювання: легка, середня і важка. Так ось саме при легкій формі не буде температури, а дитина буде вести себе як завжди. Тоді запідозрити вітрянку можна лише за характерним висипанням і то тільки тоді, коли вона не поодинока. Не рідкісні випадки, коли у садку всі дітки перехворіли вітрянкою, а один - ні. Так ось, він перехворів, просто батьки не помітили той нечисленний висип.
  • Слабкість, головний біль.

Фото вітрянки у дітей
Ось як виглядає висип при вітрянці

Етапи розвитку хвороби

  1. Якщо щось і настає раптово, так це вітрянка: початок, зазвичай, гострий, тобто сильно підвищується температура, з'являються озноб, ломота у всьому тілі, висип. Але досить часто батьки відзначають, що за кілька днів до висипань дитина може бути примхливою, млявою, відмовлятися від їжі.
  2. Поява окремих прищиків, починаючи з обличчя і голови.
  3. За кілька годин висип стає помітним і на інших ділянках шкіри: груди, живіт, спина, руки, ноги. Виглядає висип як рожева точка, яка піднімається над шкірою і набирається рідиною. Нові папули з'являються до 3 - 4 днів, але, варто відзначити, що кожна наступна за розміром вже менше перших і приносить менше дискомфорту, а все тому, що організм вже почав виробляти антитіла.
  4. За 6 - 7 днів висип минає - нові папули не утворюються, а старі підсихають, утворюючи скоринки. Останні колупати або здирати не варто - можуть залишитися шрами.
  5. Якщо сильно не пощастить, захворювання може затягнутися, оскільки можливі ускладнення. Про них ми поговоримо нижче.

Лікування вітрянки у дітей

Вітряна віспа - це вірусне захворювання, при якому антибіотики не застосовують. Специфічного лікування вітрянка не має. Відзначимо, що дане захворювання викликане вірусом герпесу, а від нього використовують протигерпетичні препарати, діючою речовиною яких є ацикловір. Застосування такого препарату доцільно лише в разі тяжкої форми. Важливо! Під час застосування препарату обов'язково необхідно стежити за водним балансом організму, тобто неприпустимий дефіцит рідини, адже можливі ускладнення з боку нирок. Але у дітей такі медикаменти використовують вкрай рідко і в дуже важких випадках. Так як це вірус, то він проходить самостійно при виробленні антитіл.

Вітрянка у дітей: лікування
Вітрянка у дітей, лікування переважно симптоматичне

Як лікувати вітрянку у дітей:

  1. застосовувати жарознижуючі засоби, якщо температура вище 38,5 або погано переноситься дитиною;
  2. не змушувати їсти (обмежити вживання алергенів);
  3. більше пити;
  4. стежити за появою та станом прищиків (Раніше, якщо малюк хворів на вітрянку, то його мазали зеленкою. Це можна застосовувати як спосіб «розмітки» нових висипань, але не як лікування. Лікарі не рекомендують припікати висип йодом);
  5. дихати свіжим повітрям (Як тільки припинили з'являтися нові прищики, то через 5 днів дитина буде не заразною для оточуючих. Малюка варто виводити на вулицю, адже свіже повітря і невеликі фізичні навантаження сприяють швидкому одужанню та підвищенню імунітету, який за час хвороби дуже ослаб);
  6. знімати свербіж (Застосовуй антигістамінні препарати. Висип під час вітрянки супроводжується неймовірною сверблячкою, яку хоч трохи можна зняти антигістамінними препаратами (сиропи, мазі, гелі тощо). Пам'ятай, що такі ліки має призначати лікар виходячи з історії хвороби дитини, і використовувати їх потрібно з великою обережністю. Ліки треба наносити безпосередньо на саму папулу, адже препарат добре всмоктується через пошкоджену шкіру, і, якщо висипань багато, то є ймовірність переборщити з маззю або гелем і «нагородити» малюка ще й передозуванням. Усохлі оспинки можна змащувати стерильною олією (оливковою, лляною), яка допоможе їм швидше відстати та вирівняє тон шкіри);
  7. організувати у кімнаті прохолодне і чисте повітря (чим більше дитина потіє, тим більше посилюється свербіння);
  8. найменшим вночі слід надягати дитячі рукавички, щоб не склупнув папули;
  9. купати малюка (Раніше суворо забороняли купати дитину з вітрянкою. Після довгих суперечок прийшли до висновку, що купати не лише можна, а й треба. Вода має бути не гаряча (трохи прохолодна), можна додати соду. У такій воді дитину можна купати до 4 разів на день кожні 3 - 4 години, головне потім не витирати шкіру, а промокати рушником. Якщо висипання спостерігаються на слизових оболонках, наприклад, у роті, можна застосовувати полоскання (фурацилін, відвар трав);
  10. уберегти дитину від відвідувачів;
  11. застосовувати додаткові заходи лікування при виникненні ускладнень;
  12. якщо того вимагають обставини, варто обговорити з лікарем застосування протигерпетичних препаратів.

Вітрянка у дитини - це привід не для паніки, а для підвищеної турботи про малюка, всупереч всім справам мами.

Ускладнення після вітрянки у дітей

Сама болячка не така страшна, як ті наслідки, які вона може викликати. Ще якихось 20 - 30 років тому ускладнень було дуже мало, але з плином часу вірус мутував, і статистика показує, що ускладнення після вітряної віспи виникають із завидною частотою. Які захворювання можуть бути наслідком вітрянки? Ось вони:

  • Шрами на шкірі. Це, звичайно, є скоріш естетичною проблемою, але, якщо твій малюк захворів на вітрянку, постарайся всі свої справи відкласти та відволікати дитя від розчісування оспінок.
  • Якщо це дитина до року, то температура може підніматися до 40 градусів, і в місцях папул відбуваються невеликі крововиливи. Прочитай докладніше про вітрянку у немовлят.
  • Бактеріальна інфекція, яка потрапляє в організм після розчісування папули.
  • Зневоднення організму. Зазвичай, такий симптом пов'язаний більше з підвищенням температури. Лякатися не варто, треба поїти дитину засобами для пероральної регідратації, а якщо це не допомагає, то необхідно терміново звертатися до лікаря.
  • Оперезуючий лишай. Чому він виникає? Після перенесеного захворювання та утворення антитіл вірус дрімає в організмі, а за певного збігу обставин (зниження імунітету, стреси) може спровокувати лишай.
  • Запалення легенів.
  • Енцефаліт - розлад міміки, рухів, тремтіння у кінцівках. Дане захворювання добре піддається лікуванню, якщо вчасно звернутися до лікаря.
  • Печінкова енцефалопатія (Синдром Рея) - це набряк мозку та печінкова недостатність. Вчені вважають, що це викликається застосування такого препарату як аспірин при деяких захворюваннях, вітрянка в тому числі. Статистика невблаганна - 20 - 25 смертей від вітрянки пов'язані з тим, що дитина приймала аспірин.

При вітрянці приймати аспірин категорично не можна - це смертельно небезпечно!

Повторна вітрянка! Чи можливо таке?

Нерідкі випадки, коли перехворіла людина через деякий час знову захворює на вітрянку. Як таке може бути? Вірус не спить і йде у ногу з часом, а це означає, що він пристосовується до нових умов і мутує. Тому попередніх антитіл стає недостатньо, і захворювання виникає знову.

Існує думка, що саме оперізуючий лишай і може бути проявом повторної вітряної віспи. Але лікарі цю думку не поділяють і вважають це ускладненням вітрянки, що виявляється в більш дорослому віці.

А ось звичайні прояви вітрянки при повторному зараженні цілком реальні. Але хочемо втішити - захворювання протікає у легшій формі.

Якщо ти або твоя дитина повторно захворіли на вітрянку, то варто задуматися, в якому стані знаходиться ваш імунітет, що він допустив симптоми вітрянки, чому не було вироблено достатню кількість антитіл для боротьби з вірусом. Як правило, повторна вітрянка - це наслідок іншого захворювання, яке підірвало захисні функції організму.

Як не захворіти на вітрянку знову
Імунітет проти вітрянки у дітей

Профілактика вітрянки

Дуже знайома ситуація, коли у садку оголошено карантин через вітрянку, а батьки все одно напрошуються в гості до хворіючої дитині. Навіщо це робити? Відповідь банальна і проста: нехай краще перехворіє у дитячому віці, ніж потім в старшому. Але таке вирішення питання - це минуле століття. Не варто піддавати дитину такому стресу, тим більше, ми описали наслідки даного захворювання. Зараз є більш цивілізований і надійний спосіб профілактики - щеплення, у якому знаходиться ослаблений вірус. Кількість вірусу для зараження та прояви хвороби з усіма симптомами недостатньо, але для вироблення антитіл вистачить.

Такий темі як «Вітрянка у дітей» Комаровський Є. О. присвятив цілу програму, де розповідає, що це за хвороба, і як зменшити її прояви.

Вітрянка небезпечна:

  • для малюків до року;
  • для новонародженого (якщо жінка хворіє на вітрянку за 5 днів до пологів або 2 дні після пологів, то захворювання дитині передається, а ось антитіла - ні. Тоді лікарі малюкові вводять спеціальні протигерпетичні препарати, імуноглобуліни та інші препарати. Якщо не застосовувати медикаментозне лікування, то смертність досягає 30% випадків);
  • для вагітних (якщо майбутня матуся захворює у перші 6 місяців вагітності, то це може викликати відхилення у плода);
  • для людей з ослабленим імунітетом (ВІЛ, онкозахворювання та інше).

Всі ми знаємо вітрянку як дитяче захворювання, при якому є висип. Але про підводні камені багато лікарів не кажуть. Тож не варто спокушати долю, а краще надати своєму малюкові можливість ніколи не випробувати принади вітряної віспи.