Пільги багатодітним матерям в Україні

3 березня 2020 р. 17:41

Діти - це щастя, а за щастя треба платити, причому, в буквальному сенсі - виховання дітей тягне за собою чималі витрати. І чим більше дітей в родині, тим більше ресурсів буде потрібно батькам, щоб гідно забезпечити своїх чад усім необхідним для гармонійного зростання і розвитку. Без допомоги з держбюджету не обійтися.

Пільги багатодітним сім'ям

Добре хоч, держава розуміє це, і в міру своїх можливостей надає підтримку тим сім'ям, в яких підростає 3 та більше дітей - адже їм ця підтримка необхідна, як нікому. Мало того, що такі сім'ї мають підвищені витрати, так ще й доходи у них часто менші, ніж у бездітних або "малодітних". Тому що один з батьків (частіше мама) має присвятити себе дітям, а на заробляння грошей у нього/неї практично часу не залишається. В результаті сім'я живе фактично на одну зарплату. І державна допомога стає вельми доречною. Хто ж може її отримати, і в чому вона полягає?

Багатодітна сім'я - хто це?

Чоловік і дружина, які перебувають у шлюбі, або ж один з батьків, який має 3 і більше дітей, за вітчизняним законодавством є багатодітною сім'єю. Якщо мати або батько виховують трьох і більше дітей під одним дахом (зведених братів і сестер, усиновлених) - вони також багатодітна сім'я. Дитина вважається членом багатодітної сім'ї до 23 років або до закінчення вищого навчального закладу. Часто діти закінчують ВНЗ до виконання 23 років. 

Куди звертатися, щоб вас визнали багатодітною сім'єю

Щоб ви офіційно вважалися такої сім'єю, потрібно не лише обзавестися трьома і більше дітьми, а й отримати посвідчення, яке підтверджує цей факт. Кожному :). Для цього сім'я або мати/батько-одинак збирають необхідні документи та надають їх у:

  • органи по управлінню праці у вашому регіоні;
  • служби соціального захисту;
  • служби комунального господарства.

Документи для отримання посвідчення багатодітної сім'ї:

  • копії паспортів батьків (зазвичай, перші 2 сторінки + сторінка з відміткою про реєстрацію), якщо хтось із батьків - іноземець або особа без громадянства - копії дозволу на проживання в Україні;
  • копії свідоцтв про народження всіх дітей, а якщо хтось із дітей був народжений за межами України - нотаріально завірені переклади їх свідоцтв про народження;
  • фото дітей і батьків - стандартні 3х4 см;
  • копія свідоцтва про шлюб (для одруженої пари батьків);
  • довідка про склад сім'ї (отримати її можна в державних Центрах надання адміністративних послуг - це документ, який показує, скільки людей зареєстровано під одним дахом);
  • заяву про визнання статусу багатодітної сім'ї та видачі відповідного посвідчення

Від семи до 14 робочих днів соціальна служба розглядає документи і підтверджує або спростовує ваш статус. У разі позитивного рішення кожен член багатодітної сім'ї отримує на своє ім'я посвідчення - в тому числі і діти старше 6 років.

Посвідчення багатодітної сім'ї

Вся інформація вноситься до Єдиного державного реєстру. Процедуру подачі документів необхідно проходити щороку. Це введено для того, щоб контролювати вік дітей, поповнення дітей в сім'ї.

Пільги багатодітним батькам

Багатодітна мати або батько отримують ряд пільг від уряду. Вони всі прописані в законі "Про охорону дитинства".

Податки

Кожна людина в Україні, яка офіційно працевлаштована, виплачує 18% податку від своєї зарплати. Однак якщо заробітна плата за мінусом цього податку виходить меншою, ніж прожитковий мінімум, працівник має право отримати податкову соціальну пільгу (ПСП - податкова соціальна пільга).

Така ж ситуація з багатодітними батьками та їхніми неповнолітніми дітьми. Батькам дозволяється зменшити суму, що стягується із зарплати, за кожну неповнолітню дитину. Цим правом можуть скористатися обоє батьків або мати-одиначка, або батько-одинак.

Відповідно до Закону «Про плату за землю» кожен власник землі чи орендодавець платить податок за землю. Однак, якщо ти - багатодітна мати або батько, цей податок за землю з тебе не стягується. 

Пенсія 

Матері, які народили та виховали 5 і більше дітей, при цьому у них є мінімум 15 років стажу, досягнувши 50 річного віку, можуть йти на пенсію за віком. Це підтверджує закон «Про пенсійне забезпечення». Також у цьому законі зазначено, що жінки, які пропрацювали в сільськогосподарському закладі та виховали 5 і більше дітей, можуть йти на пенсію в 50 років незалежно від стажу роботи.

Період догляду за дитиною, навіть до 16-річного віку, включається у загальний робочий стаж непрацюючим батькам. 

Мати 5 дітей отримує звання «Мати-героїня» і може розраховувати на надбавку до пенсії. Мати-одиначка, що виховує 3 чи більше дітей, отримує допомогу - 30% від прожиткового мінімуму.

Пільги на комунальні послуги

Комунальні послуги - це головний біль для всіх громадян країни. А якщо у тебе ще при цьому троє маленьких дітей, тоді зовсім складно. Держава стосовно багатодітних сімей з цього питання зробило поблажку, але не значну. Сім'ї, у яких щомісячний дохід становить менше 2700 грн на одну людину, можуть розраховувати на зниження квартплати в половину і зменшення плати за міський телефон на 50%. Особливо смішно звучить остання знижка, враховуючи, що міським телефоном користується все менше людей.

Отримання житлоплощі 

Про свою квартиру, а краще будинок, мріє кожен, а коли ви - багатодітна сім'я, це не примха, а необхідність. Але вартість житлової площі дуже висока і часто не всім по кишені. Для багатодітних сімей передбачена можливість стати в чергу на отримання квартири або будинку від держави. Для цього потрібно звернутися до Головного управління житлового забезпечення свого міста - або в найближчий Центр адміністративних послуг.

Скільки триватиме очікування своєї черги, ніхто не скаже, але шанси є. З кожним роком кількість проектів для малозабезпечених і багатодітних сімей зростає, тому стати в таку чергу дуже рекомендуємо. До того ж, після отримання житла, сім'я має право безкоштовно його приватизувати.

Що належить багатодітній родині

Крім усього перерахованого вище, матері з 2-ма та більше дітьми отримують додатковий тиждень до основної відпустки. Батьки багатодітних сімей звільняються від проходження служби в армії. 

Пільги дітям у багатодітній сім'ї

Звісно, не лише багатодітним батькам держава дає пільги, а й їхнім дітям теж. Отже, діти з багатодітної сім'ї мають право:

  1. їздити в громадському транспорті безкоштовно;
  2. одержувати безоплатно препарати за призначенням лікаря та обслуговуватися без черги в лікарнях;
  3. розраховувати на путівки в санаторії та оздоровчі комплекси за рахунок держави;
  4. навчатися у ВНЗ на бюджетній формі після закінчення середньої освіти;
  5. вчиться та харчуватися у дитячому саду безкоштовно. У дитячий сад такі діти проходять без черги.

Загалом, якщо ти - багатодітна мама, сильно розраховувати на допомогу від держави не варто. Але деякі пільги твоїй родині стануть в нагоді - і вже добре. Стався до них, як до приємних бонусів. Навряд чи прямо завтра варто розраховувати на отримання просторої квартири в центрі рідного міста. Але, коли твої діти досягнуть віку вступу до ВНЗ, для них ця кампанія буде трошки простішою, аніж для інших їхніх друзів. Як то кажуть, спасибі і на цьому.