Що робити, якщо на карантині вас зупинила поліція?

16 квітня 2020 р. 12:44

Що робити якщо на вулиці до вас підходить полісмен і звинувачує в порушенні режиму карантину? Професійний адвокат дав редакції mama.ua розгорнуту відповідь на це питання. Читаємо і беремо до уваги.

Що робити, якщо поліцейський зупинив за порушення карантину

3-го квітня 2020 року через поширення епідемії COVID-19 в Україні режим карантину став жорсткішим. Відтепер порушникам доведеться платити штраф.

Нові правила в постанові Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2» істотно розширили перелік заборон і обмежили нашу свободу.

І для того, щоб знати, як себе поводити в разі, коли зупинила поліція у зв'язку з порушенням карантину, ми звернулися за порадою до керуючого партнера юридичної компанії Grishakov Law Company адвоката Олександра Гришакова.

Захист прав при звинуваченні в порушенні карантину
Адвокат Олександр Гришаков

Вивчаємо нові карантинні обмеження

Щоб правильно поводитися з поліцейськими - потрібно знати нові правила режиму карантину і дотримуватися їх, аби уникнути прикрих обставин або непорозумінь.

Так, згідно з новими постановами заборонено до 24 квітня 2020:

  • перебування в громадських місцях без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски;
  • переміщення групою осіб в кількості більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу осіб, які не досягли 14 років;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у разі службової необхідності;
  • відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
  • перебувати на вулиці без документів, що засвідчують особу;
  • самовільно залишати місця обсервації (ізоляції).

Тепер національна поліція належить до органів, які мають право складати адміністративний протокол.

Відтепер поліцейські патрулюють заборонені локації та справедливо роблять зауваження. Тому в разі зустрічі з патрульними не варто конфліктувати та доводити свою правоту, особливо у грубій формі.

Вивчаємо свої права

Якщо вас зупинив поліцейський і стверджує, що ви порушили правила карантину, потрібно зберігати спокій. Для цього вам потрібно знати свої права і порядок їх виконання:

  • З'ясуйте підстави виникнення правопорушення.
  • Не платіть штраф на місці. Працівники поліції не мають права накладати штраф, таке рішення приймає виключно суд.
  • Запишіть прізвище, ім'я та посаду правоохоронців, їх номери нагрудних знаків
  • Зафіксуйте всі події на телефон. Якщо ж патрульні посилатимуться на ст. 307 Цивільного Кодексу України або перешкоджати вам, повідомте, що згідно зі ст. 21 Закону «Про інформацію» незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також посадових і службових осіб не є інформацією з обмеженим доступом, отже, вести відеозйомку можна.
  • Не сперечайтеся і не сваріться з правоохоронцями. Ви маєте право заявити, що хочете скористатися правовою допомогою адвоката.
  • Отримайте копію адміністративного протоколу, якщо він був складений.

Не доводьте до конфлікту

Якщо ж відносно вас складають протокол, не варто кричати, лаятися, провокувати конфліктну ситуацію.

«Пам'ятайте, що поліцейські оснащені відеокамерами, які фіксують вас і вашу поведінку. Тому, щоменше ви скажете - тим краще, - пояснює адвокат Гришаков, - Правоохоронці лише зобов'язані довести, що саме вами скоєно те чи інше адміністративне правопорушення, а не ви на місці повинні доводити свою невинність».

Тому, варто спокійно дочекатися закінчення процедури, пам'ятаючи, що ви не повинні доводити свою невинність зараз.

Також ви маєте право написати в протоколі, що викладені там факти не відповідають дійсності, ви не робили жодного адміністративного правопорушення, згідно зі статтею 63 Конституції України ви не будете поки давати будь-які пояснення.

В такому випадку вам потрібно отримати другий примірник протоколу, з яким слід негайно звернутися до адвоката.