Лікування застуди під час грудного вигодовування

7 березня 2015 р. 12:31

Як не намагайся не захворіти, коли годуєш, а трапляється всяке. Як перемогти застуду та не зашкодити малюкові, зберігши при цьому грудне вигодовування - про це зараз і поговоримо.

Чим лікувати годуючу маму

У минулому залишилися часи, коли матері, хворої на ГРВІ, попонували ізоляцію від її дитини. Зараз цей міф розвіяно, як і багато інших помилок про грудне вигодовування.

Чи можна годувати грудьми при застуді

Сьогодні педіатри говорять, що хвороба мами не тільки не може бути приводом для відлучення дитини від грудей, але в цей час малюк особливо потребує материнського молока - саме з ним передаються не лише збудники хвороби, а й антитіла, які вже виробив організм матері. Таким чином, дитина одразу отримує потужну імунізацію: мікродози збудника (а це - суть усіх щеплень) та антитіла до них.

І ось ще міркування, за якими немає сенсу не тільки ізолювати матір, але й намагатися вдаватися до всіляких «протиепідемічних» заходів, які у розсудливої ​​людини викличуть тільки сміх, як то: носіння матір'ю ватно-марлевих пов'язок, спроби не розмовляти біля малюка (отже, і з малюком, в той час, коли йому так необхідно чути мамин голос!), мало не прагнення «не дихати на дитину» тощо. Інкубаційний період будь-якого вірусу в організмі дорослої людини триває до 3 діб. Тобто, мама може і не відчувати ще ніяких ознак захворювання, а вірус уже живе в її крові, тобто, і в молоці. А в організмі маленької дитини всі процеси протікають набагато стрімкіше. І на той момент, коли мати виявила у себе симптоми застуди, вона вже давно годує дитину «зараженим» молоком, і, якщо маля до цього моменту не захворіло, значить його організм уже переміг цю інфекцію, й подальша перестраховка просто не має сенсу. Таким чином, якщо малюк і заражається від мами, то він завжди захворює раніше за неї.

Отже, ми розібралися, що робити не потрібно: переривати грудне вигодовування та ізолювати маму від дитини. Тепер давай розглянемо, що робити потрібно.

Як вилікувати застуду при ГВ

Маму треба лікувати. Тому що застуда - на перший погляд незначна хвороба, проте може призвести до ускладнень, бронхіту, гаймориту та інших неприємностей, а малюкові потрібна здорова мама. Але лікувати - не означає навантажувати материнський організм розмаїттям хімічних препаратів, які нашкодять не тільки їй, але й дитині. Найчастіше застуду вдається вилікувати взагалі без застосування ліків - дотриманням постільного режиму, спокоєм і рясним теплим питтям. Доповнити свою програму одужання можна нешкідливими інгаляціями, промивання носових ходів сольовим розчином - про всі рецепти ми докладніше напишемо нижче, зараз про головне. Головний принцип підбору терапії для застуджений годуючої мами - безпека її дитини. Тому, якщо можна обійтися без медикаментів, потрібно обходитися. Інакше - приймати тільки ті препарати, в інструкції до яких зазначено, що вони дозволені жінкам у період лактації. А ще краще порадитися з лікарем. Взагалі, лікувати застуду у молодої мами слід симптоматично. Нижче розберемо щодо кожного симптому окремо.

Температура при грудному вигодовуванні

Взагалі-то сама лише підвищена температура не несе загроз материнському організму, якщо жінка в принципі здорова, і не страждає серцево-судинними захворюваннями, і якщо температура не перевищує позначки 38 0. У цьому випадку підвищення температури є нормальною реакцією організму на сторонню флоруй покликана побороти інфекцію (багато вірусів гинуть при підвищенні температури навіть на 1 0). Таку температуру радять просто перетерпіти і, як кажуть в народі - вилежатися. Вся сім'я повинна допомогти молодій мамі забезпечити постільний режим. Нехай чоловік і родичі візьмуть на себе турботи про малюка, тобі ж залишиться тільки лежати з ним, обіймати і годувати - власне, така терапія найкращим чином лікує як тіло, так і душу мами.

Якщо ж жар піднявся особливо високий і не спадає, що змушує молоду матір мучитися, то збити його безпечно для малюка можна парацетамолом або препаратами на його основі. Це єдиний вид жарознижуючих, який можна застосовувати у період лактації.

Нежить при грудному вигодовуванні: лікування

Малюкові точно не заподіє шкоди, якщо мама буде промивати ніс розчином морської солі або ж сольовими краплями - Аквамаріс. Цей препарат навіть немовлятам призначають, тому ти можеш застосовувати його без остраху. Обережно слід бути з препаратами сосудозвужувальної дії типу нафтизин. Дещо безпечними можна вважати масляні краплі Піносол. У будь-якому випадку, перш, ніж застосовувати препарат, нагадаємо: потрібно уважно вивчити інструкцію, особливо пункт про допустимість прийому вагітним і годуючим жінкам.

Лікування під час годування грудьми

Нешкідливими для дитини і корисними для матері можуть бути інгаляції з евкаліптовою олією, вдихання пари відвареної картоплі, а от популярний в народі метод - закрапування в ніс соків алое, цибулі та часнику краще не застосовувати, та й не тільки годуючим мамам, а й усім живим. У такий спосіб можна отримати сильний опік слизової носа і пошкодити нюх надовго.

Обов'язково потрібно забезпечити чисте і зволожене повітря в кімнаті, де мешкають дитя і його застуджена мати. Тут стане у нагоді щоденне вологе прибирання та провітрювання, що їх мають взяти на себе твої помічники. Добре щогодини виходити вам з малюком з кімнати та влаштовувати там протяг на кілька хвилин - так усі віруси, які ти «надихала», будуть швидше випаровуватися.

Болить горло? При грудному вигодовуванні допустимо різне лікування

Не радимо застосовувати, знову ж популярні в народі, методи поїдання сирої цибулі і часнику - ці гострі овочі здатні змінювати смак грудного молока, що малюкові може не сподобатися. Тому цибуля й часник - чи не єдине обмеження, яке залишається в меню годуючої мами після перших місяців життя малюка. Однак є метод - поїдання цілком (без шкірки, слава богу) печених цибулин. Користь такого лікування - питання спірне, але шкоди точно не буде.

Що ж лікарі рекомендують при хворобливих відчуття в горлі годуючим матерям? Чай з лимоном, гоголь-моголь (тільки без горілки, звісно), полоскання з травами: чебрець, ромашка (1 ст. ложка на 1 склянку окропу, настоювати 1 годину, після чого процідити, полоскати горло теплим настоєм). Ще один рецепт полоскання: у склянці теплої води розчинити 2 чайні ложки кухонної солі, ½ чайної ложки соди і 2 краплі настоянки йоду.

Також радять пити чай з липового цвіту, малини (він ще й жарознижуючий), відвар шипшини (містить багато вітаміну С, що дозволяє боротися з вірусами).

Популярні таблетки від болю в горлі Стрепсилс, судячи з інструкції до препарату, застосовувати можна. Варто також враховувати, що позитивний ефект досягається за рахунок розсмоктування - так ти викликаєш приток слини до горла, тобто активізуєш регенераційні процеси. Тому радимо побільше розсмоктувати звичайні нешкідливі м'ятні льодяники.

Ангіна при грудному вигодовуванні

Збудниками ангіни є найчастіше стрептококи, а також інші патогенні мікроорганізми, які завжди мешкають в ротовій порожнині. Потрібно розуміти, що ангіна - це вже серйозне захворювання, і, на відміну від звичайної застуди, вона сама не минеться.

Лікування горла при грудному вигодовуванні

Єдиним ефективним методом лікування ангіни на сьогодні є прийом антибіотиків. І навіть в цьому випадку не потрібно переводити малюка на штучне харчування - по-перше, материнське молоко містить безліч речовин, які підтримують природну мікрофлору шлунково-кишкового тракту немовляти. А по-друге, навіть, якщо дитина й отримає якийсь розлад в цій області внаслідок проникнення в материнське молоко антибіотиків - від переходу на суміші дисбактеріоз кишечника у дитини може бути значно сильніший. Отже, при ангіні мамі потрібно продовжувати годувати свою дитину і звернутися до терапевта, якому сказати про те, що ти будеш продовжувати грудне вигодовування під час лікування. Тільки лікар добере тобі необхідні препарати й дозування.

Лікування кашлю при грудному вигодовуванні

Власне кашель - це не захворювання, як ти розумієш, а ознака наявності запалення у дихальних шляхах. Зазвичай все починається з сухого кашлю, який за кілька днів переходить в мокрий, коли разом з мокротою з організму виводиться все зайве. Якщо ж кашель перейшов з гострої стадії в затяжну (більше 3-х тижнів), його, безумовно, потрібно лікувати. Ліки для лікування кашлю годувальниці призначати повинен тільки лікар-терапевт, самолікування тут неприпустимо. Також ти повинна пам'ятати, що всі препарати на основі бромгексину протипоказані годуючим матерям.

У разі бронхіту тобі можуть призначити Амброксол (він же Лазолван), рослинні препарати на основі анісу, кореня солодки, подорожника, чебрецю та ін. Наприклад, Доктор Мом, Геделікс тощо.

Але, знову ж таки, діагностику та лікування повинен проводити тільки фахівець, тому що затяжний кашель може бути причиною і більш серйозних захворювань: пневмонії або туберкульозу, за яких тільки препаратів для відхаркування мало. Але сподіваємося, це не твій випадок, тому повторимо головні свої рекомендації: спокій, чиста кімната, рясне пиття, грудне вигодовування і звернення до терапевта. Все це дуже скоро поставить маму на ноги.