Дитині сняться кошмари: що робити батькам

24 квітня 2020 р. 02:06

Страшні сни час від часу приходять до дітей будь-якого віку. І багато дитячих психологів вважають, що зазвичай це має об'єктивні причини. Як їх усунути та як заспокоїти дитину, якщо йому сняться кошмари - читай на ніч і запам'ятовуй.

Кошмари у дітей

Перш за все, за частих нічних кошмарів у дитини, слід виключити фізиологічні причини. Переконайся, що зі здоров'ям сина або дочки все гаразд, ночами його/її не мучать болі або підвищена температура. Наприклад, глисти у дітей здатні псувати сон і призводити до досить регулярних нічних кошмарів. У разі ж нервових або психічних захворювань, про які батьки за їх наявності у дитини, зазвичай обізнані, проблему кошмарних сновидінь слід обговорити з лікарем.

Ми ж давай поговоримо про більш часті випадки - коли звичайній відносно здоровій нейротіпічній (тобто без психічних розладів) дитині сняться страшні сни - випадково зрідка або навіть досить регулярно.

Епізодичні кошмари надвідують усіх дітей час від часу. Досить переглянути днем ​​напередодні мультфільми, переграти в онлайн-ігри або навіть перенапружитися за уроками, а то й просто розігратися та дійти до перезбудження (останнє характерне для малюків дошкільного віку). Крім нервового перевантаження спусковим гачком нічного кошмару може стати пережитий стрес: малюк побачив недитячу сцену в дорослому фільмі, й вона його вразила. До речі, стрес буває не тільки від негативних емоцій: після бурхливого свята в дитячому садку вразливій дитині, яка весь вечір продовжувала переживати галасливі події дня, вночі може наснитися страшний сон Якщо дитина досить чутлива , стресу або перезбудження досить, щоб вночі побачити кошмар .

Регулярні кошмари - випадок серйозніший і часто вимагає відвідування дитячого психолога. Причиною страшних снів, що повертаються,  може стати більш сильний переляк, аніж при одноразовому страшному сні або нездорова психологічна обстановка в родині.

Дитячі нічні кошмари
З різною частотою нічні кошмари надвідуються до всіх дітей

Найчастіші причини повторюваних кошмарних снів у дітей:

  1. Якщо малюк пережив якесь потрясіння і не відпустив свій страх, він може повертатися до нього у снах. 
  2. Якщо дорослі часто сваряться в присутності дитини і не виходять з конфлікту добрим примиренням, свідком якого малюк теж стає.
  3. Якщо дорослі перебувають у стані «холодної війни», хоч і явно вголос при дитині не скандалять, малюк почуває навислу напругу, і невисловлене днем ​​проявляється вночі - у вигляді кошмарів.
  4. Якщо батьки дитини самі по собі дуже тривожні люди, і часто розмірковують на тему глобальних катаклізмів, економічного хаосу, криміногенної обстановки та світових змов - ця тривога може передаватися дитині, навіть якщо дорослі в її присутності не обговорюють усіх цих кошмарів. А вже якщо обговорюють - і поготів.
  5. Емоційна холодність батьків, недолік ласки і тактильної ніжності, невміння дорослих висловлювати свою любов до дитини. Від нестачі батьківського тепла у дитини буде відсутнє базове відчуття безпеки та дружності навколишнього світу. Вночі такий малюк залишається наодинці зі своїми страхами, звідси і кошмарні сни.
  6. Протилежна попередній причина - гіперопіка та контроль. Якщо вдень ​​дитині не дають вдома й кроку вільно ступити, в усьому контролюють і багато чого забороняють, в її душі росте напруга й протест. І вночі цей вантаж провокує кошмари.
  7. Непослідовна лінія у вихованні дитини, коли  їй одне й те саме то дозволяється, а то забороняється, коли дорослі часто наказують «стій там-йди сюди» і тим самим розхитують чаду психіку, чим спричиняють тривожність і нічні страхи.
  8. Завищені вимоги до дитини, покладання на неї недитячих обов'язків і відповідальності - як результат, знову ж таки, тривожність і кошмари ночами.

Що робити батькам, якщо дитині наснився страшний сон

Навіть якщо це сталося одноразово, нехай і вперше в житті малюка - обов'язково обговори з ним його сон. Не бійся будити в його душі знову тих самих демонів - після того, як дитина їх висловить, і ви все обговорите, якщо ти зумієш довести їй безпідставність цих страхів - стане легше.

Як допомогти дитині при нічних кошмарах
Важливіше за все не відмахнутися від страхів дитини і показати, що ти готова надати їй підтримку

Отже, ось тобі «дорожня карта» твоїх дій у відповідь на скаргу сина чи доньки на кошмарний сон

  1. Обійми, приголуб, побудь поруч якийсь час. Якщо малюк заплакав і прокинувся вночі - чи то він тебе покликав, і ти прийшла до його ліжка, чи то він прибіг до тебе і заліз у твоє ліжко - перш за все, просто обійми малюка. Якщо малюк поскаржився на страшний сон лише вранці - тактика та сама - спочатку обійми і скажи, що ти поруч, ти любиш його, і він в цілковитій безпеці, а після розпитай - що саме йому наснилося. 
  2. Обговори з чадом сюжет його сну, разом поміркуйте вголос - чому йому могло наснитися саме те, що наснилося. Дитині найважливіше те, що мама не відмахнулася від її страхів, а прийняла їх серйозно і готова надати їй підтримку. Найчастіше цього достатньо, щоб страшний сон не повторився, а нічні монстри відступили.
  3. Намалюйте страх дитини або того монстра, якого вона бачила уві сні, або ту ситуацію, яка наснилася. Важливо візуалізувати страх, а потім домальовувати йому смішні елементи. Рано чи пізно весь малюнок стане більш смішним, аніж страшним - зробіть разом цей страх смішним, і тоді він перестане бути страшним.
  4. Проаналізуй спосіб життя свого сина чи доньки: чи достатньо в його розпорядку дня фізичної активності, ігор на свіжому повітрі, відпочинку, спілкування з друзями? Все це в правильному балансі з навчальними навантаженнями стане відмінною профілактикою нічних кошмарів.
  5. Створіть разом з дитиною свій власний ритуал засинання. Нехай він повторюється щодня. Наприклад, малюк чистить зуби, переодягається в піжаму, потім забирається під ковдрочку, а мама читає йому казку і бажає добраніч. Залишай в дитячій нічник включеним .

Найважливіше за виникнення у дитини страшного сну - не відмахуйся від неї, не нехтувати її тривогою, а показати, що ти її любиш, і вона завжди може розраховувати на твою підтримку. Але в разі регулярних кошмарів краще все ж відвідати психолога, який допоможе виявити їх причину та усунути.