5 речей, за які наші діти скажуть карантину «дякую»

18 березня 2020 р. 10:02

Вимушене ув'язнення вдома здатне викликати стрес не менший, ніж привід, за яким воно організовано. mama.ua пропонує провести цей час вдома так, щоб діти запам'ятали карантин, як одну з найкращих пригод, пережитих разом із батьками.

Що робити вдома з дитиною на карантині

Доки дорослі опановують ази віддаленої праці на дому, діти відверто нудьгують. А може, Провидіння вкотре нагадує нам, що немає лиха без добра? І коли вже мама залишилася сьогодні вдома, то не лише для того, щоб тупо сидіти над службовим ноутбуком? І можливо дитина, яка у будні бачиться з мамою з ранку під час загальних зборів у сад-школу-на роботу та ввечері за вечерею - може, ця дитина нарешті отримає маму в своє повне володіння серед білого дня? Чи такий поганий той карантин?

Авторка цих рядків цієї зими теж хворіла та намагалася на цей час самоізолюватись від домочадців, кидаючись капцями у всякого, хто зазирав у її «заразну» кімнату. І яке ж було щастя її доньки, коли симптоми маминого вірусу виявилися у неї, що дозволило їй з повним правом відправитися в кімнату до мами - хворіти разом! Думаю, кілька днів, проведених «в лігвищі», хворіючи напару з мамою, ця дівчинка запам'ятає на все життя. Даний приклад показовий: дитина готова сопливити і температурити, аби отримати за це мамине товариство. Тому що у звичайний день, коли всі здорові і зайняті, це - недозволена розкіш.

Є стара приказка: єврей їсть курку у двох випадках: коли він хворий, або коли курка хвора. Так і наші діти - отримують наше тепло і нероздільну увагу лише тоді, як захворіють.

Хворий малюк на руках у мами
Як не дивно, деякі діти підсвідомо навіть мріють захворіти - щоб мама залишилася вдома
 

У зв'язку з цим карантин - це унікальна можливість «посидіти на лікарняному», коли вдома всі здорові. І посидіти не просто так, а з користю і задоволенням. 

Отже, чим зайнятися вдома з дітьми під час карантину

1. Приготувати щось смачне разом

Ніхто не буде кращим шефом, ніж мама, у якої є вірний поварчук. І вряди-годи можна щосили розвернутися - не боячись, що після спільної з дитиною діяльності доведеться відмивати всю кухню! Бо генеральне прибирання - ще одне заняття, якому варто присвятити час, який тепер дівати нікуди.

Що готувати - залежить від особистих переваг дитини та її мами, а також інших членів сім'ї. Здається, розділ Рецпти mama.ua в цьому вам допоможе.

2. Згадати ігри та розваги зі свого дитинства

Редакція розуміє, що до перегляду мультфільмів та онлайн-ігор ви з дитиною додумалися і самі. А от поритися на антресолях і дістати пощерблені «п'ятнашки» зі свого дитинства або навчити дитину розписувати банальний «Морський бій» - саме час. Ти дуже здивуєшся, але сучасні технологічно-досвідчені діти просто верещать від захвату при контакті з простими, здавалося б, «первісними» розвагами. Не віриш? Тоді спробуй продемонструвати дитині диафильм на білому простирадлі за допомогою старого діапроектора. 

Кадр з старого диафильма
це
 

Якщо з твого дитинства цей девайс не зберігся - їх нескладно купити на сайтах типу OLX або в групах б/у речей у соцмережах.

3. Влаштувати самодіяльний театр або концерт

У той час, коли культурні присутні місця закриваються, юних естетів, а також їхніх батьків може розважити онлайн-трансляція вистав зі світових підмостків. Наприклад, тут можна дивитися трансляції кращих постановок Берлінської опери.

Якщо опера - це не ваше (тобто, дитина старше грудного віку, і може наполегливо вимагати чогось веселішого), саме час ознайомити її з легендами поп і рок-музики минулого століття. А від музики переходити до театру - чи то за допомогою ляльок-рукавичок або інших іграшок, чи то силами власних драматичних обдарувань. Розучити з дитиною невелику сценку в ролях або пісню - і виступите перед домашніми або перед маминим смартфоном, включеним на відеозапис.

4. Зателефонувати родичам або старим друзям

Поки що Інтернет по всьому світу працює (жарт, ми далекі від паніки), зателефонуйте по скайпу, вайберу або вотсапу улюбленим тіточкам або бабусям, які живуть за багато кілометрів від вас і кожного разу дивуються, як малюк виріс! Адже раніше у будні на це не було часу. А у вихідні хотілося тиші, і все якось було не до дзвінків. Зараз же, коли на тебе обрушилася гора вільного часу, який потрібно провести вдома, час закрити старі комунікаційні гештальти. Заразом і принести задоволення дітям, які обожнюють відеодзвінки та перед камерою готові вдавати з себе справжніх янголят - на радість далеким відео-співрозмовникам.

Малюк розмовляє по скайпу
Ніхто так не любить відеодзвінки, як найменші абоненти

5. Багато говорити з дитиною

Згадувати історії зі свого дитинства та сімейні легенди, обговорювати, що таке добре, і що таке погано, а головне - говорити про свою любов до дитини. Як часто ми це демонструємо в соцмережах або розповідаємо стороннім. Але ж єдина людина, якій ця інформація важлива - сама дитина, і їй ми говоримо про це менше, ніж іншим. Базікай, цілуй, тискати, обіймай (обмеження на контакти ВООЗ, хвала небесам, не стосуються дітей та їх батьків, у всякому разі, доки всі здорові) - для чого ще потрібен цей карантин? Нехай час, який ви проведете вдома разом, виявиться саме вашим часом, коли ви присвячені один одному.