8 березня в дитячому садку

20 лютого 2018 р. 23:54

Свята в дитячому садочку - це завжди бентежні події в житті твого малюка. Як забезпечити дитині комфорт, аби вона радо хотіла брати в них участь? Здебільшого це залежить від тебе.

Сценарій 8 березня в садочку

Тільки мама може створити малечі відчуття дива. Саме ця аура - очікування свята - залишається з дитиною на все життя і формує її ставлення до свят взагалі.

Отже, незабаром свято 8 березня в дитячому садку. Дітки з таємничим виглядом, потайки, пошепки розповідають на вушко, що вже приготували мамам подарунки. У цьому віці для них дуже важливо дарувати радість. І так само важлива твоя реакція, тож їм кортить поділитися планами щодо сюрпризу тобі.

Кожне свято - це сценарій поведінки людини вже в дорослому віці. Наприклад, 8 березня вчить хлопчиків бути джентльменами, а дівчаток - леді. Ощатно говорити, щиро дарувати подарунки, природньо їх приймати - це велике мистецтво. І свята в садочку якнайкраще в цьому допомагають. Тому постався до них серйозно.

Свято в садку - як до нього підготуватися?

сценарій 8 березня в дитячому садку старша група
8 березня в садку: сценарій вимагає від хлопців галантності

З чого складаються свята в садочках? Вивчення ролі, репетиції, підготовка костюма, виступ. Чудово, якщо пощастило з вихователями, і вони розуміють, що всі дітки повинні брати участь. А якщо ні, що робити? Ось уже вкотре твій малюк в файному костюмчику сидить на стільчику, а ролі йому знову не дали. Як краще вчинити в цій ситуації?

Для початку треба відкинути емоції і зрозуміти, хто більше хоче, щоб малюк виступив: ти або він сам? Так, саме так іноді буває, що тільки батьки хочуть, щоб дитині дали роль. Тоді це виключно твоє бажання і твої амбіції, а малюкові, можливо, це зовсім не потрібно. Дітки народжуються вже особистостями, вони інтуїтивно і не завжди усвідомлено відчувають, що їм подобається, а що ні. І геть не всі хочуть бути акторами. Проте буває й навпаки, дитина хоче, але дуже соромиться. Найпростіше у щирій бесіді обговорити з малюком, чи дійсно він хоче виступити. Якщо відповідь позитивна, тобі доведеться йти спілкуватися з вихователем.

Для початку необхідно розібратися, чому так відбувається, і як розподіляються ролі:

  • ролі дають тільки улюбленцям або дітям, чиї мами діють активно;
  • ролі дають тільки жвавим діткам, які добре говорять, вільно себе поводять;
  • у святах беруть участь тільки ті, хто постійно ходить і не хворіє;
  • ролі отримують тільки ті, хто їх просить.

Саму розмову бажано здійснити ще до того, як всі ролі розподілять. Інакше міняти щось буде складніше. До розмови підготуйся заздалегідь і налаштуйся на позитивний результат. З вихователем треба говорити без дитини: якщо для тебе це травма, то для малюка - тим паче. У розмові будь доброзичлива, навіть якщо тебе долають емоції. Навпаки, почуття постарайся залишити вдома. На холодну голову говорити завжди легше, так ти більш переконлива. Можна нагадати вихователю про те, що свято - це не олімпіада, куди відбирають тільки кращих, а процес виховання, який є рівним для всіх, і для твоєї дитини в тому числі. Як варіант - вивчи з малюком невеликий віршик і попроси вихователя включити його в сценарій. Якщо ти отримала категоричне заперечення, поговори про наступне свято, на якому твоєму малюкові обов'язково дадуть роль. Контакт з вихователем - важливий момент, яким не можна нехтувати. І ця ситуація має стати для тебе сигналом, що десь ти буда недостатньо тактовною. Починай спілкуватися частіше, шукай загальні теми, налагоджуй стосунки. Як варіант - попроси когось із близьких (чоловіка або бабусю) провести розмову, якщо у них це гарантовано краще вийде.

Підготовка костюма на свято 8 березня в садочку

Важливо розуміти, що кожне свято планується в певному ключі. І тут важливий дрес-код. Навіть якщо ти не згодна з тим, що всі дівчатка повинні вбратися у рожеві сукенки, а хлопчики - у костюмчики з метеликом, зрозумій, це колектив. Як твоя дитина почуватиметься, якщо буде надто виділятися? Адже слова, музика, декорації, костюми підпорядковані загальному ритму. І поява Пеппі Довгапанчоха на балу зовсім недоречно. Дитина це гостро відчуває, навіть якщо тобі нічого не каже.

8 березня в дитячому садку сценарії
Свято 8 березня в дитячому садочку

Що робити, якщо дитина у жодному разі не хоче вдягати костюм? Якщо вбрання ще не підготовлене, підключи дитину до процесу вибору. Вислухай її побажання і знайди розумний компроміс. Якщо костюм вже є, запитай, чому дитина упирається. Якщо їй щось тисне або коле, тут доведеться попрацювати над костюмом. Але буває і так, що малюк через власне естетичне сприйняття не готовий бачити себе в цьому вбранні. Просто це йому не до смаку. Тоді розкажи дитині про перевтілення. Не шкодуй епітетів і яскравих фарб. Тут ти сама повинна відчути підйом, який неодмінно передасться дитині. Поясни малюкові, як важливо бути разом з колективом і створити казку, що це під силу тільки всім разом.

Маленькі діти швидко ростуть, і куплений костюм наступного року вже буде замалий, а коштує він не дешево. Як тут бути? Є кілька варіантів:

  1. Найпростіший, але витратний - піти і купити готовий (там же, де ти купувала новорічні костюми) або пошити на замовлення.
  2. Взяти у прокаті.
  3. Закинути вудки друзям чи знайомим. З появою соціальних мереж це питання вдається розв'язати досить швидко. Особливо, якщо хтось із знайомих працює в театральній студії, будинку творчості або театрі.
  4. Якщо ти чи твоя мама - мисткині, то вам під силу і в радість самим створити і вбрання, і аксесуари до нього. До речі  деякі фірми з прокату костюмів охоче викуплять твій костюм, якщо він якісно виконаний. Тут можливі два варіанти розрахунків - невелика плата або прокат костюма для дитини безкоштовно.

Що робити з накопиченими вдома костюмами:

  1. Продати, через сайт з приватними оголошеннями, наприклад, тут .
  2. Подарувати друзям, знайомим, віддати до дитячого будинку або просто нужденним сім'ям.
  3. Напередодні сезону свят у садках повісити оголошення. Таке саме оголошення можна повісити в парку, районній поліклініці.
  4. Запропонувати в фірми прокату за гроші або за можливість безкоштовно взяти напрокат інший костюм.

Власне свято в садку 8 березня - яким він буде?

Дуже важливо, щоб на рсвято прийшла саме ти. Адже привітання 8 березня адресовані в першу чергу мамам. Якщо вже зовсім немає змоги, обговори з дитиною заздалегідь, щоб вона звикла до цієї думки. Скажи, що ти обов'язково отримаєш фотографії та відео і подивишся, як твоє маля старалося. Домовся з чоловіком або іншими родичами, щоб вони тебе підмінили. Заздалегідь дізнайся, хто з батьків буде фотографувати або записувати відео. Попроси і для себе екземпляр. Постарайся все підготувати з вечора, щоб вранці ви з дитиною нікуди не поспішали і не нервували. Вклади дитину спати раніше. І не забувай про атмосферу свята. Дітки, як маленькі камертон, все відчувають, і їх настрій співзвучний з твоїм.

Якщо ж все в порядку, і ти не пропускаєш саме свято, постарайся не спізнюватися, прийди заздалегідь, щоб одягнути і підбадьорити малюка. Зайві репетиції ні до чого. Поговоріть краще на абстрактні теми.

Є такий психологічний прийом (якірна техніка), який дуже добре спрацьовує на невпевнених у собі діток. Коли у дитини щось добре виходить, доторкнися до його плеча або зап'ястя і похвали. Це треба виконувати щоразу, для того, аби закріпити ефект. Тут якорем буде дотик у супроводі похвали. Відтак, якщо малюк хвилюється, теж доторкнися до плеча або зап'ястя і скажи, що він молодець і з усім упорається, все вийде як треба. Тут спрацьовує умовний рефлекс, дитина свої минулі маленькі триумфи (своєрідний якір) переносить на те, що треба зробити зараз. Зазвичай для закріплення ефекту необхідно час і регулярність.

Зйомка свята

сценарій свята в дитячому садку
Свято в садочку: відео та фотозйомку ти легко здійсниш сама

Якщо ти зібралася знімати або фотографувати свято, знову ж таки, прийди заздалегідь, щоб вибрати найбільш вдалу експозицію. Це може бути місце біля проходу або в першому ряду. Зазвичай зала добре освітлена, тому спалахи намагайся не використовувати. Це може відволікати маленьких артистів.

Не сиди з байдужим виглядом, поглядаючи на годинник. Намагайся підтримувати з дитиною зоровий контакт, адже вона виступає для тебе. Але не поїдай його очима, інакше почне нервуватися. Якщо малюк від хвилювання забув слова, не бійся, поруч сидить вихователька з текстом, вона завжди підкаже. Краще підбадьорливо посміхнися малюкові, його це підтримає.

І не тікай одразу після свята, залишся, щоб похвалити свою дитину і подякувати їй за виступ. Адже маля дуже старалоя. Про забуті слова краще поговорити потім, ввечері, після садка або навіть на наступний день. Якщо взагалі варто це робити. Пам'ятай, що хвалити дитину треба в рази частіше, ніж влаштовувати наради.

8 березня в садку - молодша група

Всі наведені вище рекомендації справедливі і для зовсім маленьких дітей. Зважай лишень, що віршик чи пісеньку, доведеться вчити трохи довше. Малюки, що тільки почали говорити реченнями, можуть повільніше запам'ятовувати слова. Отже не відкладай все на останній день. Учи з малям слова потроху, щодя додаючи до вивчених наступний рядок. Не сильно чіпляйся до вимови, в цьому віці головне - емоція і дитяча безпосередність. Багато малят у двох-трьох річному віці говорять з помилками і, якщо дитина буде весь час думати, як правильно сказати, він може забути слова.

Що стосується сценаріїв свята - вони зазвичай дуже прості, перевірені багатьма роками практики викладачів і музичного керівника. Тому дітлахи справляються з роллям запросто.

Підбираючи костюм для "студента" молодшої групи, зверни увагу на два моменти. По-перше, вбрання повинно бути зручним, не колючим, краще з м'яких натуральних тканин. Якщо щось дитині буде лоскотати і колоти, він все свято буде соватися й чухатися. По-друге, малюки полюбляють щось смикати в ручках, тому всілякі прикраси, що звисають, стануть у нагоді, але загальному дійству це не додасть очок.

Як легко вивчити слова на свято в дитячому садку

Переходимо до найголовнішого: як вивчити свою роль, адже геть не всі дітлахи одразу можуть запам'ятати слова. Варто зазначити, це не добре і не погано, це треба просто розвивати. В ідеалі дітям вірші треба починати читати ще в колисці, щоб вони звикали до такої форми викладу, вчилися відчувати ритм і мелодику віршованих рядків. Але, якщо цього не відбулося, запасись терпінням і надолужуйте це зараз.

Найголовніша важлива рекомендація - вчіть віршик разом! І при цьому не забувай кожного разу читати його з інтонацією. Ти, напевно, помічала, як малюк забавно і серйозно копіює тебе або чоловіка, коли щось важливе хоче сказати. Те ж саме і з віршем, хіба варто повторювати: «Читай виразно», якщо ти сама його монотонно бубниш? Включилися в гру. Ти це вмієш. Згадай, наприклад, себе на роботі, коли доводиться повторювати одне і теж некмітливому колезі. Адже там ти знаходиш в собі сили не дратуватися і не втомлюватися, тому що зі сторонньою людиною так розмовляти незручно. Але ж твоя маленька людина лише вчиться і заслуговує на повагу і терпіння.

Прості, але дієві поради, як легко вивчити вірші в садок на 8 березня:

  1. Прочитай дитині вірш неквапливо й виразно.
  2. Поясни незрозумілі моменти.
  3. Попроси дитини розповісти своїми словами, про що віршик.
  4. Прочитай перший рядок, попроси малюка повторити. І так до кінця вірша.
  5. Тепер спробуйте по два рядки, потім по три тощо.
  6. Потім прочитай вірш весь повністю, попроси дитину повторити.
  7. Роби перерви, щоб в голові не було мішанини.
  8. Якщо у малюка не виходить розповісти всю строфу одразу, не чекай довго, допомагай йому.
  9. Процес піде веселіше, якщо посадити в кружечок улюблені іграшки і вчити разом з ними, нехай кожна розповідає по одному рядку.
  10. Старайся читати виразно, доповнюючи мову жестами та мімікою, так включається візуальне сприйняття, яке допомагає запам'ятовуванню.

Якщо процес для дитини перетворитися на захоплюючу гру, то незабаром вона буде вчити вірші із задоволенням і запам'ятовувати в рази краще.

Щоб малюк виконав танок 8 березня в садку

свято в садочку на 8 березня
8 березня в дитячому садочку: танці

Як малюкові допомогти розучити танець на 8 березня в садку? Деякі дітки від природи музичні, і тільки почувши веселий ритм, починають кумедно рухатися в такт. Інші на музику не реагують ажніяк. А в садку, зазвичай, танцює вся група. Що ти можеш зробити вдома, щоб малюк танцював разом з усіма? Танці на 8 березня в дитячому садку прості, досить один раз зазирнути на репетицію або навіть записати на відео, і ти зможеш навчити рухатися під музику малюка вдома. Для того, щоб розучити з дитиною таночок, дотримуйся тих самих правил, що і з віршем - разом і весело!

  1. Розбий весь танок на окремі прості рухи і розучуй їх з малюком.
  2. Щоб спрацювала асоціативна пам'ять, знайди для кожного руху зрозумілі порівняння - тепер тупотимо, як ведмедики, а зараз качаємо головою як мама, полетіли як пташки тощо.
  3. Коли все окремо виходить, візьми малюка за ручки і спробуй рухи поєднати, а потім повторити синхронно під музику. При цьому бажано наспівувати мелодію. На голос мами дітки реагують краще, ніж на музику з динаміка.
  4. Поступово ускладнюй рухи.
  5. Не забувай хвалити маленького танцюриста і робити перерви.
  6. Коли танок почав виходити, нехай дитина спробує станцювати його з іграшкою.
  7. Тепер без тебе нехай виконує і поодинокі рухи. Ти при цьому нагадуй, покружлявши-покружляли, голівкою похитали, присіли тощо.
  8. Далі нехай спробує вже без твоїх підказок.

Якщо ти вкладеш у процес навчання багато тепла і усмішок, все вийде якнайкраще.
Гарного вам з малюком свята і піднесеного настрою!