Новорічний ранок: дебют. Підготовка до нього

9 грудня 2016 р. 16:28

Перший рік відвідування дитячого садка для дитини пов'язаний з безліччю відкриттів та хвилювань. Швидше за все новорічний ранок в своїй групі стане для нього знаковою подією. Щоб свято вдалося до нього треба підготуватися заздалегідь.

Новорічний ранок в дитячому садку

Введи чадо в курс справи

Якщо твого малюка чекає перший в його житті новорічний «бал», тобто свято в дитячому садку, потрібно його до цього морально підготувати. Адже свято - це теж стрес. Не варто задовго до очікуваного святкування починати активні обговорення, бо терпіння - не є «сильною стороною» маленьких дітей. Після того як мама розповість про феєричний опис майбутнього свята, з його чарами, блиском та подарунками, малюк може обуритися через те, що чекати всього цього доведеться так довго. Оптимальним буде проведення бесіди за тиждень до свята.

Дитячі психологи в один голос застерігають батьків від надмірного нагнітання переживань перед майбутнім святом. Дитина, що має схильність до хвилювання від публічного виступу, може остаточно втратити сон і апетит. А маленький артист, який навпаки чекає-не дочекається свого сценічного тріумфу, може просто «перегоріти» ще до свята. Ще чому не можна переборщувати в описі майбутніх урочистостей - очікування дитини можуть перевищити реальні події, і тоді він буде розчарований. Просто розповідай про те, що малюка чекає сюрприз і веселощі.

Якщо досі дитина жодного разу не відвідувала дитячих новорічних свят і не знає, хто такі Дід ​​Мороз та Снігуронька, познайом його з ними заочно. Використовуй малюнки із зображенням головних «розпорядників» Нового року, розкажи про доброго зимового чарівника, що приносить дітям подарунки та про його красиву і веселу онучку. Скажи, що малюк обов'язково зустрінеться з ними на святі та отримає від них подарунок.

Робота над роллю

Обговори з малюком його роль в сценарії дитячого свята

Кожна дитина індивідуальна, характери у всіх різні. Якщо твій син або дочка мають тихий та сором'язливий норов і не любить бути центром уваги, майбутній виступ на публіці може налякати його, а яке ж тоді задоволення від свята «з-під палки». Ні в якому разі не можна примушувати дитину брати активну участь у святі ніж йому б хотілося - адже в першу чергу, це для нього свято, яке має принести радість!

Але якщо маленький скромник все-таки погодився на якусь роль, твоя задача вдихнути в нього впевненість у своїх силах. Розкажи про те, який він хороший, розумний і красивий, як їм пишається вся сім'я, і ​​як ви хочете похвалитися його здібностями перед усім світом.

Якщо ж твій малюк екстраверт і обожнює розповідати що-небудь при великому скупченні людей, а читати вірші перед родичами в свята давно стало вашою сімейною традицією, все одно йому потрібна твоя допомога в підготовці виступу.

У будь-якому випадку, ніхто не знає дитини і не відчуває його внутрішній світ так як мама. Тому ще на етапі розподілу ролей в сценарії свята, дізнайся у малюка: чи задоволений він тим, що випало на його долю. Якщо немає, обов'язково поговори з вихователем. Все вирішити буде просто, якщо малюкові дісталася роль більша ніж він того хоче. Тоді можна просто поступитися її комусь із більш активних дітей, а своєму чаду попросити щось скромніше, і готувати свою зірку на «кращу роль другого плану». А ось, якщо малюкові мало того, що йому дісталося і він навпаки хоче велику роль вже обіцяну комусь із інших дітей, тут завдання для мами більш складна. Будь дипломатом - не відбирати ж «хліб» для свого маленького артиста у «конкурентів». Важливо не допустити у малюка заздрості і конфліктів з іншими дітьми - виконавцями головних ролей. Якщо всі «головні партії» вже розібрані, обговори з вихователем можливість розширення ролі твоєї дитини. Попередь її і заручися згодою того, що ви з дитиною доповните його слова. А малюкові ж ретельно роз'ясни, що «характерні» ролі в усі часи цінувалися вище, бо вимагають від артиста куди більшої майстерності. Чи не складно сподобатися глядачам в образі принцеси, яка задіяна майже у всіх сценах. А ось запам'ятатися в ролі собачки, яка всього-то на сцені буде 5 хвилин, може тільки справжній талант і розумниця, яким безперечно є твоє чадо.

Після того, як цю нехитру, але мудру думку ти донесеш дитині, разом з ним починайте переходити до розібрання персонажа. Придумайте кумедні деталі, якісь особливі жести або репліки, додайте гумору. Нехай його хоч і епізодичний персонаж, але затьмарить всіх інших героїв.

Якщо ж, як не крути можливостей для доповнення ролі невеликі, тоді просто вивчи з малюком новорічний вірш поза сценарію, щоб на святі після закінчення запланованого спектаклю розповісти його Дідові Морозу за власною ініціативою. Як би не поспішав останній закінчити свою роботу і отримати розрахунок, він не відмовиться від пропозиції послухати віршик від ініціативної дитини.

Як вчити вірші з дитиною

Після того, як текст ролі затверджений, його потрібно вивчити напам'ять. Тут без допомоги мами не обійтися.

Спочатку прочитай з виразом сама весь вірш і роз'ясни сенс нових слів для дитини.

Обов'язково підкресли, що малюк вчить вірш для когось: для тебе, тата або Діда Мороза - малюк ще занадто малий, щоб занурюватися в поезію «для себе», і дуже потребує мотивації і похвали.

Навіть в процесі заучування уривків - читайте їх виразно. Інакше малюкові може стати нецікаво. Запам'ятовування слів повинно перетворитися для вас обох в захоплюючу гру. Під кожен уривок придумайте жести і міміку, репетируйте та експериментуйте, насолоджуйтеся творчістю!

Спробуй застосувати різні техніки запам'ятовування римованого тексту, виходячи з особливостей твоєї дитини. За способом сприйняття і обробки інформації всі люди, як великі так і маленькі, діляться на 4 типи:

  • аудіали (найкраще сприймають на слух);
  • візуали (переважно зорове сприйняття);
  • кінестетики (сприймають світ через тактильні відчуття, руху і дотику);
  • дігітали (ними керує логіка).

Звичайно, в кожній людині в тій чи іншій мірі присутній кожен з перерахованих типів. Але можна виявити провідний спосіб сприйняття. Спробуйте різні техніки запам'ятовування віршів для аудіалів, візуалів, кинестетиків і дігіталів (див. нижче) і знайдіть спосіб за допомогою якого малюк запам'ятовує найлегше.

Отже, методи запам'ятовування віршів

для аудіалів

Дитина відмінно «вхоплює» інформацію на слух. Для таких діток використовується найпоширеніший метод. Спочатку мама читає весь вірш повністю. Потім перший рядок або декілька рядків - важливо, щоб всередині уривка була рима. Попроси малюка повторити рядок кілька разів, після чого прочитай йому наступний і виконайте з нею те ж саме. Потім з'єднайте обидві вивчені рядки і прочитайте все спочатку. З наступними рядками вчиняйте таким же чином - заучувати кожну і додавати до вже вивчених по шматку.

для візуалів

Проілюструйте разом кожен рядок вірша. Розклади перед малюком ваші малюнки і нехай він спробує по ним, як по нотах, прочитати весь вірш. Спочатку може не все вийде - активно підказуй дитині. З чергової спроби у нього обов'язково вийде. Тоді ще кілька разів повторіть за малюнками, а після забери їх, і нехай дитина прочитає все по пам'яті.

для кинестетиков

Такій дитині потрібно супроводити заучування якимись діями: разом з кожним виголошеним рядком нанизувати по одному кружку пірамідки, або вкидати в коробку по одній кульці, або загинати пальчики, або робити крок - все, що йому сподобається. Головне, щоб повторювався цикл рядок-дія. Дуже скоро супроводжуючі дії не знадобляться, і малюк зуміє легко прочитати вірш від початку й до кінця.

для дігіталов

Рідше, але буває, коли у 4 - 5-річного малюка переважає логічне мислення. Тоді малюкові важливо вхопити логічний зв'язок між рядками вірша. Прочитай першу сходинку і попроси малюка розповісти своїми словами, що було далі. Після його відповіді прочитай наступну і так до кінця. Після кілька разів проведеного повного логічного аналізу малюк запам'ятає «що за чим» і зможе це викладати в точності словами автора, тобто повністю відтворить вірш.

Генеральна репетиція

Після того, як слова вивчені і накиданий «малюнок ролі», кілька разів прорепетируйте виступ. І обов'язково перевірте силу його впливу на публіку на домашніх - нехай кожному члену сім'ї дитина прочитає вірш окремо. Дорослі повинні не скупитися на захоплення від успіхів крихітки, щоб вселити в нього впевненість перед виходом на велику дитсадкову сцену. Дуже доречно буде просити малюка виступити на біс. А ще хтось із близьких які ще не чули цей виступ, може попросити дитину прочитати віршик, бо багато чув від тата (бабусі, дідуся) як він здорово це робить.

Костюми та реквізит

Малюкові обов'язково знадобиться костюм його персонажа. За часів нашого дитинства костюми видавали садочки, тепер їх пошук лягає на плечі мам. І тут теж починається ваша спільна творчість з дитиною: діліться ідеями, втілюй все в його присутності, необхідні деталі і аксесуари йдете купувати разом. Якщо ти вирішила придбати готовий костюм -  з малюком обговоріть його після примірки. Наряд повинен подобатися в першу чергу малюкові, а вже потім тобі і іншим членам сім'ї.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Новорічні костюми: моделі, ціни, магазини

Коли готовий костюм буде у вас на руках, обов'язково зроби з малюком генеральну репетицію в ньому, і також презентуйте перед усіма членами сім'ї.

У день свята

Напередодні малюк обов'язково повинен добре виспатися. Для цього уклади його спати раніше, довше посидь біля ліжечка перед сном.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Як вкласти дитину спати: 7 кроків до міцного сну

В ідеалі мамі взяти відгул на роботі на цей день і повністю присвятити його дитині і такої важливої ​​події в його житті, як новорічний ранок в дитячому садку. Якщо ж тобі не вдасться виділити весь день і ти зможеш вирватися тільки на сам ранок, попередь про це дитину заздалегідь, налаштуй його. Буде краще, якщо костюм ти принесеш безпосередньо до свята - в іншому випадку він ризикує «не дожити» до виходу на сцену.

Чи варто говорити, як необхідна в цей день підтримка мами і її присутність під час першого публічного виступу крихітки. Адже читаючи вірші і виконуючи придумані вами рухи, він буде дивитися тільки на тебе, шукаючи схвалення в рідних очах. І, якщо малюк зіб'ється або розгубиться на сцені - не біда, покажи йому підбадьорюючу посмішку, що все в порядку і ти все одно горда за нього. А, якщо малюк так розхвилюється, що кинеться до тебе в сльозах прямо зі сцени - приголуб його при всіх, прошепоти на вушко, що нічого страшного, і для тебе він найкращий. Коли-небудь цей випадок стане смішною сімейною легендою і буде згадуватися з посмішкою. Пам'ятайте, як в старій пісні: «Буде нелегко, малюк, часом починати все в житті перший раз».

І обов'язково після закінчення свята не скупіться на компліменти і оплески своїй дитині і його друзям.

Після «урочистої частини» на новорічних ранках, як правило, влаштовується солодкий стіл для дітвори. Заздалегідь обговори з іншими матусями, що і скільки слід принести.

А по дорозі додому з малюком обов'язково згадуйте і обговорюйте всі деталі свята який відбувся, і знову обов'язково похваліть крихітку. Вдома розкажи всім про його успіх, нехай перший досвід публічного виступу запам'ятається радісним - в подальшому житті це дуже допоможе твоїй дитині.