Чистий четвер

16 квітня 2020 р. 10:00

На Страсному тижні - останньому тижні перед Великоднем - кожен день має своє сакральне значення для віруючих. Так четвер називають Чистим (Великим). Як проводили цей день наші пращури, і який зміст вкладали у ритуальні дії?

Як відзначають Чистий четвер

Виходячи з назви усі ми знаємо, що Чистий четвер слід присвятити чистоті тілесній та духовній, а також відмити весь будинок та перепрати все речі. Але чому Чистий четвер називається саме чистим? Миття цього дня символізує обмивання ніг, яке здійснив Ісус своїм учням на знаменитій Таємній вечері.

За старих часів вважалося встати до світанку і у першу чергу помитися самій, а після викупати всіх дітей і вдягти в чисте. Далі господині закочували рукава і починали грандіозне прибирання в хаті.

Насамперед відмивалися ікони та покуття - кут, де вони розташовані. Обов'язково відчищались лампадки та заправлялись свіжим маслом. Далі належало перебілити піч - енергетичний центр будинку. Потім мили весь посуд та мисник - стелаж, де зберігалися глечики та миски, скребли підлогу та лавки.

Сучасним господаркам, звичайно ж, з цим простіше - нічого шкребти і дерти піском чи ножами не потрібно, для цього у нашому арсеналі є якісна побутова хімія. Але саме цього дня прибирання має ще й глибинне магічне значення, а також до нього залучаються діти, тож краще віддати перевагу природним органічним миючим засобам. 

Крім хати прибирали і подвір'я: клуню, стайню, комору, тобто усі господарські прибудови. Після чого господар збирав посеред двору купу з торішнього листя та гілок і підпалював їх, щоб все сміття згоріло, а разом з ним - зима і всіляка нечисть.

Також на Чистий четвер належало перепрати все у будинку: одяг, рушники, фіранки, скатертини, килимки та мостини. Все вивішувалося на просушку на подвір'я, а тому ніч з четверга на п'ятницю сім'я спала на соломі, що розстелена підлогою.

Скупатися раніше воронят ...

Цікавий звичай в українців зберігся з язичницьких часів. Вважалося, що у Чистий четвер ворон до світанку купає своїх дітей, і той, хто встигне скупатися раніше воронят, буде здоровий весь рік. Тому деякі особливо забобонні мами мили дітей до сходу сонця, а воду після миття виливали на перехрестя - щоб там усі хвороби залишилися. Хоча, у народі засуджують тих, хто виливає воду після купання на дороги - нібито так вони передають свої хвороби перехожим.

Нам зараз з цим простіше, ніж нашим прапрабабкам, ми миємося під проточною водою, але навіть вона вважається особливою в цей день. У народі вірили, що вода на Великий четвер набуває особливої ​​цілющої сили, причому будь-яка вода, навіть роса, яку збирали для закрапування в очі в разі хвороб. З вечора четверга клали в миску з водою срібний предмет, вранці цією водою вмивалися і вірили, що таким чином захистили себе від хвороб на весь рік.

Також у Чистий четвер належало стригтися. Обов'язково було постригти перший раз дітей, яким вже виповнився 1 рік - «щоб голова не боліла».

Протягом усього Великого посту щочетверга господар клав на горище хати в'язку дрів. У чистий четвер потрібно їх зняти і розтопити ними піч - щоб у господині вдалися паски. Адже саме з цього дня починають випікати паски. Робити це потрібно було у чистій сорочці в тиші та помолившись. А дітвора, також помолившись, приймається розписувати яйця - робити писанки, крашанки, крапанки, дряпанки - в кожному регіоні України були свої техніки писанкарства.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: ТОП-10 варіантів оформлення великодніх яєць

Четвергова сіль

Ще один звичай перейшов у українців до християнства з давніх язичницьких часів. На чистий четвер господиня брала жменю солі, завертала в шматок чистого полотна і клала у піч на тліюче вугілля. Коли тканина повністю обгорить, сіль належало дістати і зберігати у найчистішому глиняному посуді. До столу цю сіль не подавали, але перед першою трапезою на Великдень - коли розговляються - господар клав цю сіль на хлібину і ставив під образами. А після свят четвергову сіль зберігали весь рік, даючи худобі, якщо захворіє.

Літургія та причастя

У чистий четвер богослужіння особливо урочисте та драматичне - з цього дня і до самого Воскресіння під час служби читаються Пристрасті - докладний опис мук Христа в останні дні перед розп'яттям: Таємна вечеря, молитва в Гетсиманському саду, зрада Іуди, арешт, суд синедріону, страждання, прийняті Спасителем від тюремників, увінчання терновим вінцем голови Його, зустріч з Понтієм Пілатом та зречення Петра. Під час літургії в селі ставало тихо-тихо, не чути було пісень, сміху або навіть гучного розмови. Таку урочисту тишу намагалися зберегти до кінця цього вечора.

Після служби проводиться обряд причастя в пам'ять про те, як Ісус на Таємній вечері пригощав своїх учнів хлібом та вином, які символізують його плоть і кров.

Страсна свічка

У церкві під час служби віруючі тримали в руках по запаленій свічці. Її потрібно було віднести додому, причому всіма силами донести вогонь не згаслим. Для цього на свічки з кольорового паперу або скла робили спеціальні ковпачки-ліхтарики, часто у вигляді зірки, місяця або церковки. Зазвичай їх виготовлення доручали дітям.

Ця свічка називалася страсною і мала величезне значення в житті сім'ї. Нею належало випалити хрест над входом в будинок, запалити лампаду під образами, розвести вогонь у печі, а саму свічку дбайливо зберігати. Протягом року під час грози цю свічку запалювали під образами, звідси її ще називали в народі «громичною» або «громицею». Так само чинили, якщо на когось з домочадців нападав страх. Страсна свічка вбереже будинок від пожежі, а людину від напастей. Її запалювали, якщо хтось у родині захворів, під час пологів, також давали у руки вмираючому. Пасічники носили цю свічку до вулика, а ще її обов'язково запалювали на день Стрітення - щоб літо зиму побороло (тому свято Стрітення в народі теж іноді називають «Громиця» ).

Свічки для Страсного четверга селяни виливали самі - намагалися зробити їх побільше, щоб надовго вистачило. Особливою розкішшю вважалося, якщо у когось була свічка, яка горіла дванадцять Страстей - з року в рік. Така свічка вважалася надійним оберегом, нею обкурювали всіх членів сім'ї та майно - на щастя і достаток.

А ті, хто вірив у всіляку нечисть і ворожбу, ходили з пристрасною свічкою до клуні та стайні - щоб побачити домовика. Ясна річ, цю традицію церква не заохочує.

Прикмети на чистий четвер

Їх у нашого народу було безліч. Перерахуємо деякі найбільш пам'ятні.

  1. Якщо вдасться-таки донести до будинку полум'я пристрасної свічки - буде хороший врожай ярої пшениці.
  2. Якщо прибирання зробити на совість - весь рік у будинку буде благополуччя, а в душах домочадців - чистота.
  3. У Чистий четвер не можна нічого позичати або віддавати з дому, так можна комусь віддати своє здоров'я та щастя.
  4. Потрібно викинути всі старі та непотрібні речі - таким чином можна очистити своє житло від старого бруду, хвороб та непотрібного вантажу, що обтяжує душу.
  5. Миючись у чистий четвер, очищаємо не лише тіло, а й думки. Тому обов'язково при купанні прочитати «Отче наш» і попросити вибачення за всі погані вчинки та думки.
  6. Після прибирання у Чистий четвер до самої Пасхи мити та мести підлогу не можна - щоб Христу очі не засмічувати.
  7. Воду після збирання потрібно вилити туди, де не ступає нога людська, і навіть пташина - на камені на пустирі. Не можна виливати цю воду під дерева, бо в неї перейшла всі нечисть, вимита з дому, і дерево може загинути.
  8. Зібрані у чистий четвер гілочки вересу та ялівцю вбережуть сім'ю від всіх неприємностей. Для цього їх букетик потрібно прикріпити до вхідних дверей, а ще окропити за допомогою цих самих гілочок всіх домочадців свяченою водою.
  9. Хто буде працювати у Чистий четвер (за винятком наведення порядку в будинку), у того на тілі виросте «мертва кістка».
  10. Не можна у церкві під час літургії куняти - а то душі померлих, які в цей вечір виходять на свободу, прийдуть за тобою.
  11. Той, хто першим зустрінеться на вулиці цього дня, може багато чого передбачити. Якщо це буде стара або кішка - чекай неприємностей, чоловік або собака - навпаки, до благополуччя. А чоловік разом з собакою - такий бонус принесе виконання таємного бажання. Якщо зустрінеться дитина - передбачається навчання, а якщо молода жінка - чекає попереду сімейне щастя.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Прикмети та забобони вагітних

Чистий четвер: грошові прикмети

  1. Якщо тричі за день: вранці, опівдні та ввечері перерахувати всі гроші у будинку, наступного року буде достаток. Однак робити це потрібно потай від оточуючих, навіть від домашніх.
  2. У таз, з якого будуть мити вікна, клали монети - це мало принести у будинок багатство.
  3. Стара з порожнім відром, яка зустрілася на шляху в Чистий четвер - до грошових негараздів

Погода в чистий четвер

По тому, яка випаде погода, наші пращури робили досить достовірні прогнози.

Так, наприклад, якщо у Чистий четвер дощитиме - чекай дощову весну.

А якщо на найближчу ніч припадає і повний місяць - весна точно буде дуже повеневою.

Якщо з ранку морозно - вся весна буде холодною, зима надовго затримається.

Яка погода на Чистий четвер - така ж буде і на Вознесіння (церковне свято, що відзначається на 40-й день Великодня, також завжди приходить на четвер).

Чистий четвер у православ'ї займає дуже важливе місце, як день тілесного та духовного очищення. Позбувшись від усього видимого та невидимого бруду, люди з відкритим серцем готуються до зустрічі головного християнського дива - Воскресіння Сина Божого.