Щоденний догляд за новонародженим - частина 1

21 жовтня 2016 р. 10:36

У цьому матеріалі ми детально і з любов'ю описали всі аспекти догляду за новонародженою дитиною. mama.ua щиро сподівається, що тут ти знайдеш відповіді на всі свої питання.

Основи догляду за новонародженим

Умивання новонародженого

Як і дорослі, малюк потребує умивання щоранку. Найкраще в перший місяць життя використовувати для цього звичайну кип'ячену воду. Жодних косметичних продуктів для вмивання новонародженого застосовувати не слід. Якщо ти любиш трави й захопилася ідеєю вмивати малюка відваром будь-якої з них, краще попередньо проконсультуватися з педіатром (не всі трави корисні новонародженому та нешкідливі).

Температура води повинна бути такою самою, як і температура тіла - 36 - 37 градусів. Змочи ватний тампон у воді, трохи відіжміть і протри ним обличчя крихітки. Очі слід промивати окремими тампонами кожне - рухами від зовнішнього краю до внутрішнього. Якщо новонароджений має проблеми з очима (з'являються виділення, очі «закисають»), лікар може призначити додатковий масаж слізного каналу. В такому випадку він індивідуально навчить маму техніці цього масажу.

Як правильно вмивати обличчя новонародженої дитини
Правильне промивання очей дитини

Як прочистити ніс новонародженому

Якщо ти помітила, що дихання дитини супроводжується сопінням, то ніс потрібно прочистити. Робити це слід так: з вати скачай тонкий (не товщий за сірник), але щільний джгут, змочи його в дитячій олії та рухами, ніби вкручуючи (згадай правило гвинта) просунь його в ніс на кілька міліметрів. Покрути джгут (зазвичай діти не приходять у захват від такої процедури, але що поробиш!), а після акуратно витягни.
Наразі в такій делікатній справі ватні палички - не помічники, оскільки до ніздрі новонародженого малюка жодна така паличка просто не влізе.

Як мити вуха немовляті

Вуха малюка також потребують щоденного чищення. Але обмивати слід тільки зовнішню частину вушної раковини - будь-яке проникнення сторонніх предметів всередину слухового каналу може нашкодити дитині. І знову доведеться відкласти в сторону заздалегідь придбані турботливою мамою ватні палички зі спеціальними обмежувачами.

Обмивати слід тільки зовнішню частину вушної раковини, всередину проникати ватою/паличкою можна!

Візьми звичайний ватний тампон, змочи його теплою кип'яченою водою і протри зовнішню сторону вушка. Повтори процедуру для другого вуха, змінивши тампон.

Увага! Якщо малюк систематично на миття вух реагує голосним плачем, і ти впевнена, що страждання пов'язані саме з цією процедурою, потрібно терміново показати дитину дитячому отоларингологу. Біль у вухах - найпоказовіший симптом отиту у дітей .

Зверни увагу на те, що через недосконалість травної системи дитина іноді відригує після їжі. А лежить вона під час годування на спині, тож молоко, яке вона відригнула, зазвичай затікає за вушка. Тому ретельно оброби й цю зону.

Як ухвжівать за шкірою обличчя новонародженого
Вмитий та задоволений малюк виглядає так

Підмивання новонародженого

Підмивати дитину потрібно щоранку, а також після кожного спорожнення кишечника. Для цієї процедури немає необхідності кип'ятити воду, підійде звичайна, з-під крана. Однак потрібно стежити, щоб вода не потрапляла в пупкову ранку, що ще не загоїлася, інакше це може викликати її нагноєння.

Для підмивання новонароджених досить просто води, без мила або будь-якої іншої косметики. У пологових будинках молодих мам вчать підмивати дітей під краном. Однак, особливо в перші дні, коли ти ще ослаблена, не радимо спокушати долю. Простіше приготувати біля пеленального столика ємність з чистою теплою водою (температури 36 - 37 градусів), вату й чистий підгузок.

Змоченим ватним тампоном очисти шкіру малюка. Дівчаток підмивати слід виключно в напрямку спереду назад (щоб мікрофлора з ануса не потрапляла до статевих органів), для хлопчиків напрямок рухів під час підмивання не принциповий.

Увага! При підмиванні обробляється тільки шкіра зовнішніх статевих органів дитини. Не варто торкатися слизових оболонок. Підмиваючи хлопчика, важливо обробляти лише зовнішні частини його статевого органу. Про очищення всіх інших ділянок (головки статевого члена) природа подбала сама. Тому не намагайся відсувати шкіру і промивати під складками - так можна завдати шкоди здоров'ю дитини.

При підмиванні обробляється тільки шкіра зовнішніх статевих органів дитини.

Дай шкірі малюка просохнути та оціни її стан. Якщо є почервоніння, попрілості або запалення, скористайся кремом під підгузок, дитячою присипкою або спеціальними препаратами (Судокрем, бепантен тощо.) - кожна мама методом проб і помилок визначає те, що підходить її дитині.

Як захистити шкіру дитини від попрілостей
Перевірені засоби від попрілостей у дітей

Важливо тільки пам'ятати, що косметикою потрібно користуватися лише за необхідності, для профілактики здорову шкіру нічим покривати не слід. Також дитяча косметика вимагає помірності у використанні, неприпустимо поєднувати одночасно два продукти (наприклад, дитячу олійку та присипку), покривати всю площу шкіри під підгузком будь-яким косметичним засобом.

Крім того, подразнення шкіри під підгузком можуть бути не тільки наслідком підпрівання малюка, але й алергічною реакцією - наприклад, на бальзам, яким оброблений підгузок зсередини. У цьому випадку допомагають часті повітряні ванни вдень ​​(малюка залишають полежати роздягненим, підстеливши під нього одноразову пелюшку) і, звісно, зміна марки підгузників.

Міняти дитині одноразові підгузки слід згідно з їх наповненням (тобто приблизно кожні 2 - 3 години) і після кожної дефекації. Про те, що пора переодягатися, як правило, малюк повідомляє мамі завзятим криком.

Продовження мануалу з догляду за дитиною читай у другій частині.