Парадокс: чому з 2 дітьми простіше, ніж з однією

14 листопада 2019 р. 12:51

Дивно, але багато мам, які мають більше 1 дитини, відзначають, що зараз вони встигають набагато більше, ніж коли в їхній родині був лише первісток. mama.ua вирішила дослідити цей феномен.

Багатодітні мами

Мами, які перебувають у другому і наступних декретах, розповідають, що зараз у них набагато більше вільного часу, ніж було в першому. Вони без поспіху встигають пограти та поговорити по душах зі старшими дітьми, вчать з ними уроки, готують їм і чоловікам улюблені страви, при цьому легко справляються з малюком, висипаються та відчувають себе повними енергії. І виглядають вони набагато більш доглянутими і зібраними. У чому парадокс?

А всьому причиною досвід, накопичений жінкою після першого «випадку» материнства. Тепер він дозволяє ефективніше планувати свій час, розумніше ставитися до домашніх справ, відкидаючи непотрібні. Також, маючи багаж знань про налагодження грудного вигодовування (один раз пройшовши через це, всі ми стаємо «готовими» консультантами по ГВ), вони позбавлені безлічі помилок, марних тривог та зайвих зусиль, які забирали так багато часу першого разу. В результаті у них з'являється навіть така небачена в першому декреті розкіш, як час на себе: вони доглядають за своєю зовнішністю, займаються саморозвитком, знаходять час на читання та спілкування з друзями. Перелічимо основні переваги повторного батьківства, які дозволяють мамам вдруге бути значно успішнішими.

  1. Досвід. Ми вже сказали що він - основна причина того, що ти без вагань знаєш, що потрібно зробити, якщо дитина заплакала; що немає причин бігти за сумішшю, якщо груди не налилася «як коліно»; що не потрібно зціджувати по півгодини після кожного годування, яке настає за кожні 15 хвилин; що ти не привчаєш малюка до рук або використовуєш слінг (ти з першої спроби можеш зав'язати цю штуку); що, врешті-решт, утебе не викликають паніки часті вимоги малюка прикластися до грудей (а на паніку теж витрачається час). Ти знаєш, що пронос у немовляти - не привід одразу їхати разом з ним до лікарні, і що здоров'я дитини не вимагає триразового вологого прибирання в оселі щодня. Ти не засмучуєшся, на багато речей дивишся філософськи, і так - ти не кип'ятиш протягом цілого дня воду для купання дитини!
  2. Наслідування - двигун прогресу дитини перших років життя. Однорічний малюк має прекрасний приклад - старшого брата або сестру, за якими він все повторює. В результаті друга дитина в сім'ї набагато швидше, ніж перша, вчиться чистити зуби, самостійно одягатися та їсти, і, якщо різниця у віці між дітьми не велика - вчиться користуватися горщиком. Таким чином, мама витрачає набагато менше часу і сил на заходи з розвитку молодшої дитину - багато в чому її «роботу» беруть на себе старші діти, і все це відбувається природно і невимушено, без помітних ​​спеціальних зусиль, само собою.
  3. Навіть, якщо старша і молодша діти різностатеві, велика частина речей може належити до категорії «унісекс», а тому може бути використана вдруге. Зазвичай це - найбільш витратна категорія приданого: коляски, ліжечко, зимовий комбінезон, рюкзак-кенгуру і слінг, можливо, навіть карусель-мобіле та видеоняня після першої дитини ще залишилися «на ходу». Все це дає суттєву економію при забезпеченні другої дитини. Ну і звичайно, ні що так швидко морально не застаріває, як іграшки. Адже твоя старша дитина вже явно переросля брязкальця. При цьому багатьом з них вдалося вціліти і не змінити форму та кольори. Таким чином все, що не розтріпав, розлущив або розламав старший дослідник, може бути передано у спадок його молодшому колезі.
  4. Хоча відомо, що під час другої вагітності живіт у жінки стає помітним раніше і випирає сильніше, в цілому, вона переноситься краще. Можливо, тому що мама знає, як дати собі раду в тих чи інших ситуаціях, і добре орієнтується в тому, що відбувається з її тілом. Адже всі рекомендації лікарів носять загальний характер, і тільки жінка сама методом спроб і помилок може визначити, які з них їй підходять. А, можливо, виявити «свій» спосіб боротьби з токсикозом або болями в спині. Ще однією перевагою повторної вагітності є те, що повторнородящі жінки помічають ворушіння дитини в животі в середньому на кілька тижнів раніше, ніж ті, хто готується стати мамою вперше. ЧИТАЙ ТАКОЖ: Коли дитина починає ворушитися в животі 
  5. Другі і подальші пологи даються мамі легше не лише за рахунок її особистого досвіду, але і завдяки фізіології. Якщо перші пологи в середньому тривають 9 - 12 годин, то другі - 5 - 7. І хоча цифри це усереднені, практично завжди діє такий закон: другі пологи швидше за перші. До того ж, мама може заощадити час і кошти на курси для майбутніх батьків - ми це вже все «проходили» одного разу.
  6. Складно переоцінити важливість молодшого брата або сестри для твоєї старшої дитини. Вона позбавлена від самотності і нудьги під час перебування вдома, будучи розлученою з друзями з двору, садочку або школи. Але їй не лише є з ким пограти або пофантазувати, їй є, кого любити і про кого піклуватися! А це безцінно для виховання доброї та неегоїстичної особистості. До того ж діти, що ростуть у сім'ї не одні, з раннього віку отримують «щеплення» від ревнощів - вчаться бути не єдиним предметом обожнювання сім'ї, а ділити любов з братами і сестрами. Так вони виростають більш соціально адаптованими, позбавленими від комплексів, якими страждають всі дорослі ревнивці.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Конфлікт старших та молодших дітей 

Сподіваємося, перераховані 6 пунктів переконали тебе в тому, що твоїй дитині час «купити» братика або сестричку. Якщо ти ще сумніваєшся, запитай про це у неї!