Щоденний догляд за новонародженим - частина 2

19 жовтня 2016 р. 17:35

Продовжуємо описувати всі процедури з догляду за малюком. У цій статті докладно розповімо, як купати й одягати дитину, а також як правильно стригти нігті немовляті.

Догляд за немовлятами

Після прочитання  першої частини нашого мануалу з догляду за немовлям ти вже знаєш, як правильно умити дитину, як піклуватися про її вушка, а також про те, як підмивати хлопчиків і дівчаток. А зараз давай навчимося ще дечому важливому.

Купання

Перше купання малюка можна здійснити, щойно від його пупка відвалиться прищіпка, яку новонародженому одягли в пологовій залі.

Прийнято в перший місяць життя купати дитину у кип'яченій воді. Хоча сьогодні багато медиків висловлюються про цей захід як про зайвий. Тобі вирішувати. Температура води має бути рівною температурі тіла малюка - 36 - 37 градусів. Сучасні дитячі ванночки часто оснащені індикатором температур. Будь акуратною з цим елементом: у разі потрапляння на нього занадто гарячої води, він може вийти з ладу. Тому рекомендуємо про всяк випадок купити звичайний спиртовий термометр для ванночки.

Дуже зручно під час купання малюка використовувати спеціальні санчата для дитячих ванночок - вони дозволяють не турбуватися про те, що голова дитини опиниться під водою. І постарайся організувати місце купання таким чином, щоб тобі не довелося сильно нахилятися до малюка - твоя спина буде дуже вдячна.

Миють дитину в такій послідовності: спочатку ніжки, потім тулуб, руки та плечі. Голову крихітки миють у останню чергу. Для щоденної гігієнічної ванни немає необхідності застосовувати будь-яку косметику. А ось 1 раз на тиждень малюка слід помити з дитячим милом або спеціальним засобом для купання (переконайся, що вів дозволений для застосування з народження). Голову дитині теж досить мити 1 раз на тиждень спеціальним шампунем для новонароджених.

Правила купання новонароджених
Купати дитину треба у приємній атмосфері
о

У перші місяці життя діти дуже чутливі до будь-якої хімії, тому вибирай найм'якшу косметику, бажано взагалі без запаху (ті аромати, які здаються нам приємними, нюх новонародженого можуть дратувати) і без різких забарвлень.

Якщо хочеш купати дитину в травах, як і у випадку з умиванням, спочатку порадьтеся зі своїм педіатром.

Перше купання має тривати не більше 5 хвилин, згодом час процедури поступово збільшують до 15 - 20 хвилин (тільки стеж, щоб вода не вистигала).

Традиційно малюків купають ввечері перед сном. Такий підхід здебільшого обгрунтований обставинами - адже саме ввечері молодий тато повертається додому й може взяти участь у ритуалі купання. Однак якщо ти помітила, що після купання малюк всупереч очікуванням збуджується, і йому потім важко заснути, радимо перенести купання на більш ранні години. Який час би ти не обрала, важливо приблизно в той самий час купати дитину щодня, щоб це стало частиною розпорядку дня. Немовлята дуже прив'язуються до постійної послідовності дій: так їм спокійніше, коли можна передбачити наступний крок мами. 

З цих же міркувань старайся перетворити купання на ритуал, всі етапи якого повторюються щоразу. Так дитина не боятиметься невідомого і згодом полюбить купатися.

На що звернути увагу після купання новонародженого
Для купання новонародженого краще обирати один і той самий час щодня

Після купання шкіру малюка слід обсушити м'яким рушником рухами, що промокають, у жодному разі не розтираючи. Пам'ятай, що шкіра новонародженого дуже ніжна, вона у 5 разів тонша за твою!

Перед одяганням слід ретельно оглянути тіло малюка. Можливе підпрівання шкіри у природних складках (у паху, на шиї, під колінами або ліктями), обробив їх призначеним для цього препаратом, який порекомендує ваш педіатр (іноді для цієї мети підходить звичайний дитячий крем). Однак категорично забороняється вкривати кремом або олією великі ділянки шкіри новонародженого - так ти перешкоджаєш кисневому обміну, і можеш заподіяти сильнох шкоди здоров'ю дитини. Взагалі щодо дитячої косметики завжди слід пам'ятати один принцип: щоменше, тим краще.

Не можна вкривати кремом або олією великі ділянки шкіри новонародженого

Обробка пупкової ранки

До повного загоєння обов'язково потрібно обробляти пупкову ранку після кожного купання. Традиційно спочатку вона обмивається перекисом водню, а після розчином брильянтового зеленого.

Одягаючи на малюка підгузок, старайся так підвернути його верхній край, щоб він не стикався з не загоєним пупком.

Гардероб новонародженого

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує відмовитися від сповивання новонароджених дітей - надавши рукам і ногам малюка повну свободу, ти даси перший поштовх до розвитку крупної моторики. А щоб дитина, бува, не подряпала собі обличчя, на її долоні одягають спеціальні рукавички - «царапки» (вони виглядають як звичайні рукавиці, тільки без відділення для великого пальця і, зрозуміло, крихітні). Багато дитячих кофтинок-сорочечок та комбінезонів-боді вже оснащені такими рукавицями на кінцях рукавів.

Як стригти нігті немовляті або Манікюр для маленьких

Як правильно стригти нігті дитині
Догляд за нігтями дитини

Це, мабуть, найскладніший момент у догляді за немовлятами. Рідкісна мама згадує підстригання крихітних нігтиків у перші місяці життя дитини без здригання. Тому перша і найважливіша рекомендація: заспокойся. Всі молоді батьки цього бояться, але ніхто в результаті не травмує пальчики дитини. Так, процедура ускладнена тим, що малюк тримає кулачки затиснутими, а найчастіше в перші місяці життя ще й проявляється гіпертонус м'язів, тому розтиснути кулачок потрібно із зусиллям. Так, руки новонародженого, в тому числі і пальці, зазвичай хаотично сіпаються, і зловити палець і правильно обрізати ніготь буде непросто. Але ти все одно пристосуєшся. А для початку краще виконувати цю відповідальну операцію у 4 руки - разом з татом. Один з батьків надійно фіксує ручку, другий тримає потрібний палець і підстригає на ньому ніготь.

Для більшої безпеки має сенс придбати спеціальні ножиці (закруглені з тупими кінцями) або кусачки для дитячого манікюру. Хоча, багато батьків обходяться звичайними манікюрними ножицями.

Нігті новонародженого ще занадто ніжні, і тому не варто намагатися зрізати їх під самий корінь. Краще відступити від краю на 1 - 2 мм.

Всі правила грудничкового манікюру також поширюються на педикюр. Хіба що, підстригати нігті на ногах доводиться рідше, ніж на руках, тому що вони ростуть повільніше.