Ранкова гімнастика для дітей шкільного віку

21 жовтня 2013 р. 20:00

Спільне виконання фізичних вправ зробить день яскравим як для дитини, так і для мами.

Твоєму школяреві обов'язково потрібна не лише мамина любов та опіка, але і правильне харчування, і спорт. Пропонуємо зміцнити здоров'я за допомогою ранкової гімнастики для дітей шкільного віку. Зарядка розділена за ступенем складності: перший комплекс - найлегший та найпростіший, з нього треба починати ранкову зарядку, а ось другий комплекс - складніший. Переходити до нього можна за два тижні, коли вправи 1-го комплексу будуть добре освоєні.

Перший комплекс

Ходьба по кімнаті або на місці у швидкому темпі з підніманням колін та рухом рук протягом хвилини. Корпус і голову весь час треба тримати прямо. Прийми з дитиною вихідне положення - стоячи, ніжки на ширині плечей, ручки опущені вниз. Треба підняти прямі руки через сторони вгору, при цьому - піднімаючись на носочки, і енергійно потягнутися (при цьому має бути вдих). Далі - опусти ручки вниз (не забудь про видих) і повертайтеся у початкове положення. Темп - повільний. Вправу необхідно повторити 6-8 разів.

Друга вправа: стоячи, ноги на ширині плечей, руки опущені вниз. Треба нахилитися вліво, ковзаючи долонями по тулубу: при цьому ліва долонька опускається до коліна, а права ручка - піднімається до пахвової западини. Після - випрямтеся і, не зупиняючись, нахиліться з малюком вправо, при цьому - змінюючи положення рук. Темп - середній. Повторити 10 разів у кожен бік. Переходимо до третьої вправи. Стоячи, трохи розставте ніжки та поставте ступні паралельно. Ручки підняті вперед, пальчики стиснуті у кулак. Далі треба швиденько сісти на всій ступні, при цьому - нахиляючись вперед. Опустіть ручки вниз і енергійно відведіть їх назад, як на лижах (тут необхідний видих). Темп середній. Повторити вправу 12 разів.

Ще одна вправа цього комплексу. Лежачи на килимі обличчям вниз необхідно зігнути руки, розвівши лікті в різні боки, і покласти долоні на підлогу під підборіддя. Прогніть з дитиною спинку, піднімаючи при цьому груди від підлоги та відводячи головку назад. Лікті при цьому мають бути притиснути до боків, а кисті ручок - треба привести до плечей долонями вперед (при цьому необхідний вдих). Видих... Темп - повільний. Повторити 7 разів.

Другий комплекс

Ходьба по кімнаті або на місці у швидкому темпі з високим підніманням колін та сильними рухами ручок протягом 1 хвилини. Корпус та голову весь час тримати прямо. Переходимо до вправ. Стоячи на місці, ніжки разом, ручки зігнуті перед грудьми, пальчики зчеплені, долоньки звернені вниз, локтікі розведені в сторони. Далі - треба витягнути ручки вгору, повертаючи долоні догори, і, піднімаючись на носочки, сильно витягнутися (не забудь про вдих), повернутися у вихідне положення (а тепер - видих). Темп - повільний. Повторити 7 разів.

Ранкова гімнастика для школярів

Наступна вправа. Стоячи, ноги разом, руки зігнуті у ліктях, долоні на потилиці. Треба нахилятися вліво, відставляючи іншу ніжку в сторону, на носочок. Повернутися у початкове положення. Виконати те ж саме в інший бік, відставляючи праву ніжку. Дихання при цьому - довільне. Повторити 10 разів у кожен бік. Третя вправа. Стоячи, ніжки разом, ручки опущені вниз. Присісти на носочках, розводячи коліна в сторони і піднімаючи ручки вперед. Повернутися в початкове положення. Дихання при цьому - довільне. Темп - повільний. Повторити 11 разів. Продовжуемо вправи, лежачи на килимі обличчям вниз. Зігнути ручки і, зчепивши пальчики, треба покласти їх на поперек долоньками вгору. Прогнути спинку, піднімаючи груди від підлоги та піднімати голову вгору. Витягнути ручки назад, повертаючи долоні всередину (при цьому необхідний вдих). Повернутися у початкове положення (а тут знову видих). Темп - повільний. Повторити 7 разів.

А тепер працюємо стоячи, ніжки разом, ручки опущені вниз. Треба зігнути ручки, поклавши долоні на потилицю, і, піднімаючись на носочках, прогнути спинку (тут у нас вдих). Повернутися у початкове положення (видих). Повторити 7 разів. Сподіваємося, ця гімнастика зміцнить здоров'я твого улюбленого школяра та додасть йому сил на уроках!