День Знань, про який ми не знали ...

30 серпня 2019 р. 13:00

Редакція mama.ua вітає усіх школярів України, а особливо найменших, з початком нового навчального року! Ми підібрали для вас 5 цікавих фактів про День знань.

  1. Уявіть собі, в Україні щорічно за парти сідають більше 3 мільйонів дітей... Власне кажучи, кожен 14-й житель нашої країни пішов сьогодні до школи. З них 414 тисяч зробили це вперше в житті. Побажаємо їм мужності та стійкого оптимізму!
  2. 1 вересня в наших краях починали вчитися далеко не завжди. Так у XIX столітті в школах та гімназіях навчальний рік стартував у перший день Успенського посту, тобто 14 серпня. Уже до кінця XIX століття літні канікули продовжили до 29 серпня, тобто вчитися починали в перший день після Успенського посту. І лише у 1935 році влада проголосили 1 вересня днем початку навчання у школі. Так з того часу і повелося.
  3. Традицію вважати 1 вересня Днем Знань та відзначати його урочистою лінійкою з церемонією Першого дзвоника у 1984 запропонував відомий російський педагог Федір Брюховецький. Він же - автор ідеї церемонії Останнього дзвоника для випускників після закінчення навчального року.
  4. Не всі діти у світі сідають за парти 1 вересня. Так, у США, Німеччині та Франції, де навчання стартує в серпні, взагалі немає конкретної дати початку навчального року - все вирішує влада на місцях. Іспанські школярі приступають до навчання після збору врожаю, італійські - у жовтні, англійські - в перший вівторок вересня. У Бразилії навчальний рік і зовсім починається в березні, В Індії - 1 червня, а в Японії - 1 квітня. Разом із нашими дітьми 1 вересня до школи йдуть учні в усіх країнах пострадянського простору, а також в Ізраїлі, Чехії, Китаї та В'єтнамі. А в Узбекистані, де, як і у нас, у вересні починається навчальний рік, дата його початку - 2 число, адже 1 вересня країна святкує День Незалежності, а діти мають додатковий день канікул.
  5. 1 вересня в різні роки у світі сталося багато знакових подій: від прогресивних (відкриття спалахів на Сонці в 1859 г) до трагічних (початок Другої світової війни у 1939 р). Для України цей день ознаменувався ось чим:
    1 вересня 1866 р була відкрита перша в Україні залізниця (ділянка Одеса - Балта);
    1 вересня 1898 р відкрився Київський Політехнічний Інститут
    1 вересня 1919 р відбулася прем'єра постановки п'єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка» на сцені Полтавського театру.
    1 вересня 1996 р в ужиток була введена національна валюта - гривня.
    Нехай і для наших дітей цей день стане стартом великих звершень та відкриттів! Та й просто мине приємно!