Реформа початкової та іншої освіти

29 липня 2019 р. 10:00

З 2018 року набирає чинності прийнятий в минулому році Верховною Радою закон про реформування освіти в Україні. Зокрема, діти, які підуть в школу в 2018 році, вже будуть «жити по-новому». У чому ж полягають зміни?

Нові правила прийому до 1 класу

По-перше, навчання в школі (тобто отримання повної середньої освіти) відтепер знову буде красти з життя тривати 12 років. Сюди входить початкова школа (1 4 класи), базова (5 - 9 класи), що дає базову середню освіту, та 10 - 12 класи, в яких юнаки та дівчата отримують профільну освіту.

Як маєш бажання, можеш вивчити повний текст Закону України «Про освіту» .

Звісно, реформування почнеться з молодшої школи - для неї закон починає діяти вже 1 вересня 2018 року. Старших школярів реформа не торкнеться, бо старт її для базової школи відстрочений на 2022 рік, а для профільної - на 2027 (тобто ті роки, коли на відповідну ступінь переходитимуть нинішні першокласники).

Міносвіти за сприяння міжнародних організацій, використовуючи досвід Фінляндії, чия система середньої освіти посідає провідніі позиції в світі, розробила інноваційний стандарт Нової української школи. Основний наголос робиться не просто на знаннях, а на компетенціях, що дасть можливість дітям ефективніше розкривати свій потенціал у житті.

основний наголос робиться не просто на знаннях, а на компетенціях

Адже в інформаційну епоху власне отримання знань не є цінним - вони доступні нам завжди і всюди, лише простягни руку. Значно важливіше навчити дитину вчитися, розвивати власні таланти, інтерпретувати отримані знання і критично мислити, поважати себе та інших. Все це і є компетенції, і їх наші діти будуть розвивати в партнерсько-наставницьких стосунках зі своїми вчителями.

Ясна річ, оновлення торкнуться і системи перепідготовки вчителів. Всі педагоги пройдуть відповідне навчання, на що державою вже зараз виділено кошти з бюджету. Також держава обіцяє і реформувати систему мотивації вчителів, що, загалом, значно оздоровить їх взаємини з учнями.

Прийом в 1 клас за місцем проживання

Для Нової української школи оновлені також і правила вступу. Тепер державна школа комунальної форми власності не може відмовити в прийомі дитини, яка проживає на території, закріпленій за нею. Причому, факт проживання дитини повинен бути підтверджений її реєстрацією. Ключовим параметром стає саме реєстрація дитини, а не батьків. Тому, якщо твій син або дочка зареєстрований не за фактичним місцем проживання (і бажання піти в школу), саме час потурбуватися про перереєстрацію.

Щодо термінів подачі документів - вони не обмежені. Тобто фактично ти можеш подати документи навіть 1 вересня, і дитину зобов'язані будуть прийняти до школи за місцем проживання. Хіба що вибрати вчителя на паралелі ви вже не зможете - дитя зарахують в той клас, де буде найменше учнів.

Якщо ж ти хочеш зарахувати дитину до школи, відмінної від «визначеної» їй територіально, така можливість є, але тільки за наявності місць в обраній школі, після того, як туди подадуть документи все «місцеві» діти.

Вступ до школи
Батькам жити стане краще, дітям жити стане веселіше

Документи для зарахування до школи:

  • Заява, написана одним з батьків або опікуном (представником дитини).
  • Паспорт дорослого, що подає заяву.
  • Довідка про реєстрацію дитини (для дитини без прописки - копія договору оренди житла або інший документ, який підтверджуватиме проживання дитини за відповідною адресою).
  • Медична довідка форми № 086-1 / о.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Фото дитини.
  • Для іноземних громадян та осіб без громадянства - документ, що підтверджує законність їх перебування в Україні.

В школу приймають без співбесід

Найприємніша новина - відсутність вступних випробувань у вигляді іспитів, співбесід, тестів та інших стресів для першокласників. Жодного конкурсу при прийомі до державної школи не буде. Таким чином, болісні перегони з підготовки до школи із залученням репетиторів, освітніх центрів та інших послуг втрачає сенс. Адже в новому стандарті освіти навчання письму, читанню й лічбі з нуля входить до програми першого класу.

навчання письму, читанню й лічбі з нуля входить до програми першого класу.

Державні школи загального профілю можуть зараховувати дітей навіть без їх присутності під час подачі документів. Стосовно ліцеїв та гімназій - там конкурс під час вступу можливий.

Теоретично все це має виключити нерівномірну завантаженість шкіл, а також зловживання становищем посадових осіб на місцях. Ще одна ідея, що лежить в основі такого порядку - уніфікація початкової школи, забезпечення абсолютно всім дітям рівних умов для старту. Така практика широко застосовується в світі, зокрема, діє в фінських школах, які ми вже згадували як приклад.

Звичайно, ці правила не поширюються на приватні школи, де як і раніше прийом дітей може здійснюватися на конкурсній основі.