8 великих музикантів минулого, з якими ти повинна познайомити свою дитину

28 лютого 2020 р. 19:20

За світовими музичними чартами сьогодні не встигнеш. Одні хіти змінюють інші, вчорашні кумири швидко забуваються, а те, що слухають наші діти, часто не «налазить» на наші вуха. Але є великі імена на всі часи, і місія мами - відкрити їх своїй дитині.

Яку музику поставити дитині

Не встигнеш озирнутися - і вже починаєш помічати між своїми музичними смаками та уподобаннями дитини ту ж прірву, що свого часу лежала між батьками і тобою. Звичайно, про смаки не сперечаються, і новий час породжує свої канони, але якщо ти хочеш виростити людину з гідним рівнем ерудиції, слід самій же зачатки цієї ерудиції формувати. Євангельський принцип «де нічого не поклад ено, там нема чого взяти» особливо доречний у вихованні та освіті.

Отже, кого з музикантів ХХ століття мусить знати кожна культурна людина? Пропонуємо рейтинг mama.ua, нехай і суб'єктивний, проте прекрасний.

1. Елла Фіцджеральд (Ella Jane Fitzgerald, 1917 - 1996 роки, США)

Співака Елла Фіцджеральд
Голос Елли здатний навіть заколисувати малюків

«Перша леді джазу» передусім приходить на думку при згадці цього стилю музики. Мало не кожна пісня увійшла в історію світової музики, стала хітом та переспівана мільйони разів багатьма виконавцями на всіх континентах - але ніхто не перевершив велику Еллу з її унікальним тембром та діапазоном в 3 октави, а також геніальною здатністю до імпровізації та скету (імітації музичних інструментів).

Донька бідної нью-йоркської прачки осиротіла в 14 років, з дитинства шліфувала свій талант на релігійних піснях - госпел та спірічвелс, та не отримала, загалом, ніякої музичної освіти. Її зірка зійшла на конкурсі в театрі Аполло в Гарлемі, де юна співачка-самоучка перемогла та отримала свою першу премію в розмірі 25 доларів.

А вже пізніше, очоливши власний біг-бенд, а потім зайнявшись сольною кар'єрою, велика Елла підкорила світ, а її пісні стали джазовими стандартами, без яких не обходиться музична освіта жодної дитини, яка пізнає джаз.

Цікава історія найвідомішого її стандарту - пісні Джорджа Гершвіна «Summertime» з опери «Поргі і Бесс». В основі її лежить мотив української народної колискової «Ой, ходить сон коло вікон», почутої автором на нью-йоркському виступі Українського Національного Хору О. Кошиця.

До речі, помічено, що немовлята найчастіше чудово реагують на специфічний голос Елли, тому починати знайомити дитину з її спадщиною можна від самого народження.

2. Майкл Джексон (Michael Joseph Jackson, 1958 - 2000, США)

Король поп музики
Майкл Джексон став поп-іконою ХХ століття

Хоча останніми роками його пам'ять затьмарена так і не спростованими звинуваченнями у педофілії, чому посприяв скандальний фільм, творчість «Короля поп-музики» назавжди залишилася у скарбниці світової культури. Причому, не лише пісенною спадщиною, а й власним стилем хореографії - чого варта одна його «Місячна хода».

Хлопчисько з багатодітної сім'ї був привчений до сцени з дитинства - виступаючи в ансамблі «The Jacksons 5», що складався з його братів, а продюсером був їхній авторитарний батько. Уже ставши світовою знаменитістю, отримавши свої 15 Греммі та увійшовши в Книгу рекордів Гіннесса за кількістю проданих записів, Майкл розповідав, що в дитинстві батько був з ним жорстокий.

Доленосним для молодого таланта став 1978 рік, коли разом із Дайаною Росс Майкл знявся в екранізації бродвейської постановки за казкою «Чарівник з країни Оз» - там він познайомився з Квінсі Джонсом, що спродюсував найуспішніші альбоми Майкла. Розквіт його кар'єри збігся зі становленням каналу MTV, який багато в чому визначив американську та світову поп-культуру ХХ століття. Кліпи Майкла Джексона з його унікальною хореографією на той час були проривом.

Уже будучи зіркою і знімаючись у рекламі Pepsi, Джексон отримав опіки голови 3 ступеня. На отриману від компанії компенсацію він створив дитячий опіковий центр, сам же не оговтався від травми до кінця своїх днів. Вона викликала вітіліго - рідкісну хворобу, пов'язану з нерівномірною пігментацією шкіри, через що Майклу довелося уникати сонця та наносити багатошаровий грим перед кожною появою на публіці. Зовнішність співака викликала безліч пересудів по всьому світу. Так з того часу і повелося - дві головні теми при згадці Джексона у пресі - зміни в його зовнішності та масштабна благодійна діяльність. Сам же Майкл був дуже самотній, і цю самотність не змогли полегшити ані власне ранчо Неверленд, ані двоє дітей, що з'явилися у другому шлюбі (першою його дружиною була донька Елвіса Преслі Ліза-Марі, а другою - проста медсестра Деббі Роу).

3. Фредді Меркьюрі (Freddie Mercury, 1946 - 1991 року, Великобританія) та група Queen

Група Квін
Легендарний фронтмен групи Queen Фредді Меркьюрі

Ще одне легендарне ім'я, до якого звернувся світовий кінематограф останніх років - фільм «Богемська рапсодія», що зворушив багатьох шанувальників творчості групи Queen, а молоді розповів про її існування. А своїй молоді розкажи про це ти. Тобто, просто постав геніальні «We Are the Champions» або «The Show Must Go On». Або будь-який інший хіт, яких безліч.

Народився Фреді (ім'я при народженні Фарух Булсара) на Занзібарі - тодішній колонії Великобританії, закінчив школу в Індії, де з друзями і створив перший бенд, який грав рок-н-рол на шкільних вечірках і танцях.

Після проголошення незалежності Занзібару сім'я переїхала до Британії, де талановитий юнак навчався живопису. Тоді ж у нього з'явився кумир - Джимі Хендрікс.

Назва Queen народилася в 1970 році - так Фредді перейменував групу, в складі якої спробував виступати, як вокаліст. Власне, з цього моменту і починається тріумфальний хід Queen планетою. Вперше зірками світового масштабу музиканти відчули себе під час гастрольного туру в Японії. А написавши ексцентричний хіт «Bohemian Rhapsody», якому через велику тривалість та суміш стилів пророкували провал, Фредді Меркьюрі і група Queen надовго отримали своє місце на вершині світових музичних чартів.

Славу Фредді затьмарювали тільки постійні чутки про його гомосексуальність (яких він, загалом, не спростовував) та хворобу на СНІД, яку він заперечував до останнього. І лише незадовго до смерті зізнався - так, у нього є ВІЛ. Після смерті Фредді його друзі по групі організували грандіозний концерт його пам'яті, гонорар від якого був переданий до фонду боротьби зі СНІДом.

4. The Beatles (1960 - 1970, Великобританія)

бітли
Кумири мільйонів бітломанів

10-річна історія групи дала початок ері нової музики в усьому світі. Планету охопила бітломания - явище, яке увійшло в підручники історії під такою назвою. Такої популярності в світі до Ліверпульської четвірки не знав ніхто. Кожен концерт кожного туру супроводжувався масовою істерією та заворушеннями, величезні натовпи людей ігнорували погодні та інші умови - аби тільки потрапити на концерт своїх кумирів. Мільйони підлітків по обидва боки Атлантики стали носити зачіски та одягатися «під бітлів».

Журнал Rolling Stone назвав The Beatles найбільшими музикантами всіх часів, поставивши їх на 1 місце у відповідному світовому рейтингу. Група отримала 10 Греммі, увійшла в історію завдяки новаторству як в музиці, так і в кліпмейкерстві.

Легендарний складу групи: Джон Леннон (гітара, вокал), Пол Маккартні (бас-гітара, вокал), Джордж Харрісон (гітара) та Рінго Старр (барабани). Кожен з них був удостоєний ордена Британської імперії (MBE).

Колектив розпався за життя музикантів - багато дослідників і біографів пов'язують це з другим шлюбом Джона Леннона та втручанням його екстравагантної дружини, мисткині Йоко Оно, у справи групи. Так чи інакше, ще до остаточного розпаду, музиканти займалися сольними проектами. Сьогодні в живих залишилися лише сер Пол Маккартні та сер Рінго Старр, які, незважаючи на похилий вік, продовжують успішно гастролювати по всьому світу.

5. Елвіс Преслі (Elvis Presley, 1935 - 1977, США)

Король рок-н-ролу
Король рок-н-ролу Елвіс Преслі

Без Короля рок-н-ролу не було б ані безлічі великих музикантів, натхнених його генієм, в тому числі і The Beatles, ані популярності рок-н-ролу як такого. І хоча Елвіс не є родоначальником жанру, але саме його ім'я першим згадується при обговоренні цього стилю, і саме йому ми зобов'язані цілою культурною епохою - адже це він прославив рок-н-рол та підсадив на нього людство, щонайменше, на найближче сторіччя. А ось стиль рокабілі - суміш кантрі і блюзу - це вже повністю ноу-хау Елвіса. На рахунку Преслі 3 Греммі та почесне місце в Залі слави рок-н-ролу - музеї найбільших музикантів всіх часів у Клівленді. 

А все почалося в Мемфісі, куди сім'я переїхала, щоб у батька небагатого сімейства була хоч якась можливість знайти роботу. Дитинство Короля минуло у співі в церковному хорі та в самодіяльних виступах із друзями, коли вони співали на вулиці госпели.

Перш, ніж отримати свій перший контракт з лейблом «Sun Records», талановитий юнак зазнав кілька невдач на конкурсах і кастингах. Слава прийшла суто випадково - під час перерви в студійному записі Елвіс жартома переспівав відому на той час пісню в новій манері, чим привернув увагу колег. Запис цієї пісні викликав фурор на місцевому радіо - особливо публіку здивувало, що вокаліст з таким тембром - не афро-американець. До речі, в жилах Елвіса тік справжній багатонаціональний коктейль - від крові багатьох європейських народів, до індіанців черокі.

Вже ставши зіркою національного масштабу та випускаючи не лише платівки, але й знімаючись в кіно, Елвіс призивається до лав американської армії, де служить по всій формі - як звичайний солдат. А тим часом продовжували виходити його платівки, і вже з армії Елвіс повернувся не в рідній Мемфіс, а у Голлівуд.

Але свою кінославу Король доволі швидко пережив - фільми нещодавнього кумира стали просідати в рейтингах, коли йому ледь перевалило за 30. Після цього він знайшов у собі сили на новий виток кар'єри - вже виключно музичної. Тоді-то й народився його фірмовий стиль - високий набріолінений кок та розкльошені брюки.

Повернення на сцену було тріумфальним, концерти в Америці стали нагадувати грандіозні релігійні обряди, після яких кумир таємничо зникав. Наступні 10 років були плідними: в цей період створено безліч нових композицій, хоч за спогадами колег до студійної роботи Король завжди ставився абияк - спочатку через завантаженість в кіно, а згодом - через проблеми зі здоров'ям. Смерть Елвіса настала внаслідок передозування медпрепаратами, залежним від яких він став незабаром після армії. Хоча деякі фанати досі не вірять у кончину Короля, і вважають оголошення про його смерть містифікацією.

6. Френк Сінатра (Francis Albert Sinatra, 1915 - 1998 США)

Великий Френк Сінатра
Френк Сінатра став носієм американської культури цілого століття

Класичний приклад того, що якщо людина співає серцем, вокал відходить на другий план. Видатний американський актор, режисер, шоумен та співак отримав 11 вищих нагород (Греммі) - тільки за музичну діяльність. До речі, кінокар'єра його теж увінчалася успіхом - був в ній і Оскар, і «Золотий глобус», і інші престижні премії. Талант цієї людини не вміщувався в рамках одного виду мистецтва, ось чому він став втіленням американської культури ХХ століття.

Син небагатих іммігрантів з Італії, вже з 13 років він виступав у клубах рідного містечка, хоча не знав нотної грамоти - що так і залишилося, до речі, до кінця його днів. Сінатра завжди просто співав на слух!

Перемігши в молодості на конкурсі молодих талантів на радіо, молодий Френк починає працювати у свінгових оркестрах, звідки і стартує його кар'єра. До 37 років переживши розлучення, творчу кризу та звільнення з радіо, він знайшов у собі сили почати все спочатку та домігся приголомшливого успіху. Френк Сінатра знімався в кіно, виступав на радіо в якості ведучого, записував один альбом за іншим та активно концертував. Останній раз легендарний артист вийшов на сцену за 3 роки до смерті, яка спіткала генія у 82 роки. Великий Сінатра був чотири рази одружений і у нього народилося чи то троє, чи то четверо дітей (одна донька позашлюбна, і є дочкою Сінатри лише за версією її матері актриси Еви Барток).

7. Сезарія Евора (Cesária Évora, 1941 - 2011, Кабо-Верде)

Легендарна Сезарія Евора
Велика Сезарія Евора з Островів Зеленого Мису

Унікальна проста жінка з островів Зеленого Мису вже у зрілому віці стала найбільш високооплачуваною співачкою в світі. Все життя, навіть гастролюючи світом, Сезарія ходила боса, від чого її прозвали «босоногою дівою». Так вона виходила на сцену до кінця своїх днів, у пам'ять про тотальну бідність своєї батьківщини. У виняткових випадках, приїжджаючи в холодні країни восени або взимку, вона озувала сандалі.

Донька музиканта, що рано пішов із життя, і бідної кухарки, щоб якось допомогти матері зводити кінці з кінцями, Сезарія почала співати в місцевих барах у стилі морна - народній манері корінного населення Кабо-Верде. Перша поїздка за кордон трапилася з нею у 43 роки - Сезарія приїхала в Лісабон, сподіваючись записати альбом. Там-то в ресторані її і почув французький продюсер Жозе да Сілва, який за кілька років відкрив її зірку світові.

Тепер на честь Сезарії Евори названий аеропорт на о. Сан-Вісенте на її батьківщині. Кабо-вердінци шанують свою видатну співвітчизницю ще й тому, що всі свої величезні гонорари, отримані від світових турне та продажів дисків, Сезарія віддавала на будівництво шкіл на своїй батьківщині, яка страждає від бідності після того, як колоніальні португальські власті дали Кабо-Верде незалежність. Також вона істотно фінансувала систему охорони здоров'я своєї країни. Сама Сезарія при цьому продовжувала жити в тій хатині, в якій жила до приходу світової слави, обходячись мінімумом у побуті.

Цікавий випадок стався під час гастролей в Києві у 2007 році. Пані Евора попросила відвезти її туди, де вона могла б купити собі спідницю. Організатори постаралися, ставши возити зарубіжну зірку найкращими бутіками, але літня співачка лише зніяковіла: відвезіть мене туди, де я, проста жінка, можу купити собі спідницю! Шукане знайшлося на Володимирському ринку.

8. Уїтні Х'юстон (Whitney Elizabeth Houston 1963 - 2012 США)

Велика Уїтні Х'юстон
Неперевершена Уїтні Х'юстон

Говорячи про музику ХХ століття неможливо не згадати цю соул-діву. Співачка з унікальними вокальними можливостями, актриса, фотомодель, яка побила всі рекорди популярності. Пісня «I Will Always Love You» з фільму «Охоронець», в якому Уїтні виконала головну роль, принесла їй світову славу та стала найбільш продаваним синглом виконавиць-жінок у світі. Уїтні Х'юстон входить до Книги рекордів Гіннесса, як володарка найбільшої колекції нагород та найпрестижніших світових премій - одних Греммі 7 штук.

Будучи донькою співачки, Уітні з дитинства вважала, що її доля вирішена. До речі, доленосна зустріч з першим продюсером відбулася саме після виступу Уїтні в дуеті з матір'ю у нічному клубі в Нью-Йорку.

Уже ставши світовою зіркою, Уїтні неодноразово потрапляла в скандальні ситуації - ходили наполегливі чутки про її пристрасть до наркотиків, які за життя співачка заперечувала, і які підтвердилися лише в ході розслідування її смерті. Велика Уїтні не дожила до свого 50-річчя, померши від передозування.

Отже, сподіваємося, перший пізнавальний плейлист з творів великих музикантів минулого століття для своєї дитини ти легко складеш. А коли з музикою розберетеся, переходь до списку «ТОП-10 мультфільмів Pixar на всі часи».