Меню дитини в 10 місяців

23 березня 2018 р. 17:23

Чим годувати 10-місячного малюка, і що можна приготувати гурману такого віку - дізнайся з порад mama.ua. Розглянемо раціон одного дня з життя немовляти.

Раціон дитини в 10 місяців

З моменту введення першого прикорму раціон малюка постійно збагачується. У 10-місячному віці дитині вже можна (і навіть - дуже рекомендовано) дати до ручки ложку і починати вчити їсти самостійно. Звісно, під твоїм наглядом.

Порада: якщо дитина наразі не хоче користуватися столовими приборами, не змушуй її. Запропонуй взяти шматочки фруктів та овочів руками. Так дитина познайомиться з формою, кольором, консистенцією того чи іншого продукту, що, безсумнівно, теж необхідно.

Чим годувати дитину в 10 місяців

Режим харчування в 10 місяців передбачає годування через певні проміжки часу. Рекомендується годувати малюка кожні 3 - 4 години.

До 10-місячного віку більшість дітей має пару-трійку молочних зубів . Якщо твій малюк не став винятком, можна пропонувати йому хлібці або спеціальне дитяче печиво. Завдяки цьому дитина буде вчитися жувати їжу «по-дорослому». Напевно, вона з радістю скуштує незнайомі для нього фрукти та ягоди, наприклад: сливу, абрикос, черешню. Тільки обов'язково контролюй стул малюка. Більшість фруктів вчиняють легкий послаблюючий ефект, а груша, навпаки, може спровокувати закреп.

Харчування дитини в 10 місяців має бути різноманітним. Якщо ти ще годуєш малюка грудьми, кількість грудного молока має становити чверть від загального об'єму їжі. Давай розглянемо докладніше раціон харчування дитини в 10 місяців.

  • Каші
    Вівсянка, рисова і кукурудзяна крупи багаті на корисну клітковину та вітаміни, необхідні для нормального розвитку малюка. Разова порція каші повинна важити не більше 200 грам в готовому вигляді. Щоб маляті НЕ набридла одноманітність, чергуй круп'яні страви. Іноді стандартну кашу замінюй запіканкою з крупи або порцією якісних макаронів. Експериментуй з добавками до каші: різними фруктами, йогуртом, сухофруктами (малюкові в 10 місяців можна запропонувати чорнослив, курагу, сушену вишню - зрозуміло, потроху)
  • Нежирне м'ясо
    Воно необхідне для розвитку м'язів і клітин мозку твого маляти. Добова порція м'яса в раціоні 10-місячної дитини - 80 г. Чергуй філе курки, кролика, телятину, яловичу печінку. З цього асортименту можна готувати тефтелі, парові котлети, фрикадельки, суфле.
  • Пюре з овочів
    Готуй пюре з картоплі, гарбуза, буряка (особливо, якщо малюк має схильність до закрепів), моркви, кабачків, капусти (як білокачанної, так і цвітної). Іноді пюре доцільно замінювати сирими овочами: шматочками огірка, кружками моркви. Овочеві супи - теж відмінний прикорм для дитини в 10 місяців.
  • Олія
    Рекомендується додавати її по 5 г на день в супи або каші.

Чим годувати 10-місячну дитину
Їжа дитини в 10 місяців

Поступово можна вводити в меню дитини 10 місяців такі продукти.

  1. Риба
    Риба, якою ти годуєш дитину, повинна бути нежирною і не червоною. Оскільки така їжа здатна викликати алергію, слід діяти обережно. Давай малюкові не більше 30 г риби, не частіше одного разу на 5 днів, і обов'язково стеж за реакцією його організму. Рибу можна просто зварити і перетворити на пюре, можна приготувати парові тефтелі або суфле. Перед подачею ретельно перевіряй, щоб в ній не було кісточок.
  2. Сир, кефір, йогурт
    Напевно ти чула, що кисломолочні продукти потрібні для розвитку і здоров'я кісток. Раціон дитини в 10 місяців може включати до 50 г сиру та 100 мл кефіру або йогурту щодня. Нерідко малята відмовляється їсти просто сир. Спробуй додати його до запіканки або зробити пудинг.
  3. Соки та пюре з фруктів
    Найкращим вибором для дітей, що живуть в наших широтах, будуть натуральні соки та пюре з яблук та груш. Ідеально, якщо ти приготуєш їх сама. Якщо у тебе є соковижималка, приготувати смачний і корисний напій буде дуже легко. Цукор в сік додавати не бажано. 
  4. Жовток яйця
    З ним малюк вже познайомився минулого місяця, тож вже час збільшувати дозу: до 1 - 2 перепелячих або половинки курячого жовтка на день. Обов'язково вари яйця вкруту до повної готовності.

Що не можна включати в меню дитини в 10 місяців

Педіатри однозначно рекомендують утриматися від включення в меню дитини в 10 місяців, у будь-яких кількостях, таких продуктів:

  • козяче і коров'яче незбиране молоко;
  • цитрусові (взагалі, бажано поки не давати малюкові жодних екзотичних фруктів, крім міжнародних антиалергенів - бананів);
  • мед, згущене молоко, шоколад і цукерки;
  • будь-які напівфабрикати;
  • засолені, копчені, консервовані продукти (за винятком продуктів дитячого харчування).

Зразкове меню дитини в 10 місяців

Перший ранковий прийом їжі дитини в 10 місяців повинен складатися з материнського молока або відповідної віку дитячої суміші.

За пару годин - другий, він же «дорослий» сніданок. Відмінним варіантом буде каша, приготована на молоці, фрукти, сир або сирна страва.

Обід маляти, як і дорослого, рекомендується скласти з першо та другої страви: супу та м'ясної страви.

Вечерю малюкові організуй досить легку - овочеве пюре з вкрапленнями яєчного жовтка, фруктовий сік. Незадовго до нічного сну дай дитині кефір, йогурт або ряжанку.

Між трапезами обов'язково напувай малюка. Вода, домашні несолодкі свіжозвареним компоти, спеціальні дитячі чаї відмінно для цього підійдуть.

Рецепти страв для дитини 10 місяців

Індичка з морквою і яблуками

Тобі знадобляться:

морква - 1 - 2 шт;

філе індички - 50 г;

молоко - 3 ст. л .;

яблуко - 0,5 шт.

А готувати будемо так:

Дрібно наріж моркву і відправ її до каструлі або пароварки. Варити овоч потрібно хвилин 10. Тим часом очисти яблуко від шкірки, натри на дрібній тертці, додай ложку молока та потушкуй протягом 5 хвилин.

Відварену моркву й молоко, що залишилося, доведи блендером до однорідного пюре та змішай з яблучною масою.

Індичку відвари в пароварці або запечи у фользі та подрібни так, щоб залишилися невеликі шматочки - малюкові вже час вчитися жувати. Подавай м'ясо разом з овочевим пюре.

Сирна запіканка

Страва з сиру для дитини 10 місяців
Запіканка для малюка

Тобі знадобляться:

сир - 200 г;

жовток 1 яйця;

яблуко - 100 г;

вершкове масло - 5 г (для змащування форми для запікання).

А готувати будемо так:

Сир розімни виделкою, змішай з жовтком і подрібненим за допомогою блендера або терки яблуком. Форму для запікання змасти зсередини вершковим маслом і виклади в неї отриману масу. Випікати в духовці до готовності. В принципі, таку запіканку можна приготувати і у мультиварці та навіть у хлібопічці. Яблуко можна замінити морквою або бананом.

Пудинг з м'яса

Тобі знадобляться:

телятина або курятина - 200 г;

яйце куряче - 1 шт;

манна крупа - 2 ст. л .;

молоко - 3 ст. л.

А готувати будемо так:

Спочатку відокрем білок яйця від жовтка. Всі інгредієнти крім білка гарненько перемішай. Білок збий в міцну піну та обережно введи в суміш всього іншого. Поклади суміш в підготовлену форму та випікай у духовці або на пару до готовності (протягом 50 хвилин орієнтовно). У цьому рецепті м'ясо можна замінити рибою: тріскою або минтаєм.

Корисні поради щодо меню дитини в 10 місяців

1. Педіатри не рекомендують здобрювати їжу дитини до року сіллю або цукром.

2. Їжа малюка повинна бути завжди свіжою. Тож не готуй про запас. Розігріті повторно страви втрачають більшість корисних властивостей.

3. Стеж за тим, щоб їжа була не гарячою. Скуштуй її перед тим, як подати малюкові.

4. Зацікавити маленького гурмана допоможе гарненьке оформлення страви та красивий дитячий посуд.