Меню дитини в 7 місяців

19 лютого 2018 р. 17:50

Раціон дитини в 7 місяців збагачується завдяки введенню різних страв прикорму. Педіатри рекомендують починати прикорм у віці повних 6 місяців - для дітей, які перебувають на грудному або змішаному вигодовуванні, і 4 місяців - для малюків на штучному вигодовуванні.

Раціон харчування дитини в 7 місяців

Зрозуміло, основу раціону дитини в цьому віці складає материнське молоко або адаптована молочна суміш. Але урізноманітнити палітру смаків запропонованих їй страв прикорму, дотримуючись при цьому всіх норм та правил, можна.

Чим годувати дитину в 7 місяців

Традиційна педіатрія рекомендує починати знайомство дитини з продуктами прикорму з овочевих відварів і овочевих пюре як найбільш легких видів їжі. І хоча часто мами за порадами бабусь починають прикорм з фруктових соків, все ж краще починати з овочів. Тому що малюк, якому солодкий смак більш звичний, розширивши свої вподобання від материнського молока до солодких фруктів, відтак, коли йому запропонують несолодкі овочі, може їх і не полюбити.

Прикорм для дитини в 7 місяців
Чим нагодувати дитину в 7 місяців, коли вона лише знайомиться з прикормом

Рецепт овочевого пюре для дитини 7 місяців

Малюкам готують пюре з відварених овочів. При цьому щоб пюре вийшло ідеально однорідним, овочі мають бути добре розварені. Щоб в процесі варіння всі вітаміни і корисні речовини не зруйнувалися, досвідчені мами радять відварювати овочі на пару.

Тому в пароварці відварюємо сировину для нашого пюре. 7-місячній дитині можна пропонувати тільки монокомпонентні страви, щоб в разі алергії мамі знати, на що нарікати.

Отже, для гомогенного овочевого пюре для малюка підійдуть: кольорова капуста або брокколі, або кабачок.

Раціон 7 місячної дитини
Овочі в меню дитини 7 місяців посідають 1 місце. Після молока, ясна річ.

Овочі промий, зріж неїстівні частини (у капусти - жорсткі качанчики, зіпсовані суцвіття, у кабачка - плодоніжки і шкірку), розріж на невеликі шматочки і виклади рівномірним шаром на дно чаші пароварки. Бажано покрити все дно чаші, щоб не залишалося «прогалин», якщо є більш великі шматочки, викладай їх по краю чаші.

Набери води в резервуар до позначки «максимум».

Залежно від моделі твоєї пароварки вистав на таймері потрібний час (звіряйся з інструкцією) - зазвичай, досить 20 - 25 хвилин.

Сіль в дитяче пюре додавати не потрібно - по-перше, ти не даси малюкові відчути в повній мірі справжній смак овочів. А по-друге, природний вміст хлориду натрію в натуральних овочах оптимальний для малюка віку до 1 року, і додаючи сіль ззовні можна перетворити страву з корисної на свою протилежність. Не бійся, що нова страва здасться дитині прісною - у малечі смак від природи набагато тонше, ніж у тебе, розбещеної з'їденими за все життя тоннами солі й цукру.

Те саме стосується й олії. Додавати її в овочеве пюре для 7-місячної дитини не варто, адже малюкові наразі досить тих жирів, які він споживає з материнським молоком або адаптованою молочною сумішшю. Вже з наступного місяця почнеш додавати в його пюре по парі крапель олії - а поки немає потреби створювати додаткове навантаження на незміцнілий ШКТ. З вершковим маслом ситуація аналогічна, з тією лише різницею, що воно повинно з'явитися в житті малюка на місяць-другий пізніше рослинного.

Після того, як овочі зварилися до м'якості (вони повинні протикатися виделкою або зубочисткою без щонайменшого зусилля), витягни їх з чаші пароварки і трохи охолоди. Потім необхідно надати їм гомогенного стану за допомогою блендера.

Дитина в 7 місяців ще не в змозі жувати тверду їжу, тому пюре повинно бути досить рідкої консистенції - як вершки. Для розведення пюре можна використовувати або чисту кип'ячену воду або бульйон з-під варіння цих самих овочів. Позаяк ми варили не в каструлі, а на парі, бульйону не залишилося, тому доводимо консистенцію пюре до потрібної за допомогою підготовленої води.

В овочевому пюре для дитини 7 місяців доречні тільки 2 інгредієнти: овоч одного виду і вода!

Настільки популярне в останні роки смузі - ідеальний приклад консистенції перших пюре для прикорму немовлят.

Точних пропорцій овочів і води в цьому рецепті вказати неможливо, але кожна мама напевно не помилиться - головне в готове пюре додавати води потроху.

Фруктове пюре для дитини 7 місяців

На відміну від овочевих пюре, перші фруктові пюре для дитини можна робити з сирих плодів. Педіатри радять починати знайомство малюків з найменш алергенних фруктів: яблук, груш (особливо для малюків, схильних до розладу шлунка) або бананів. Яблука краще вибирати жовтих або зелених сортів (Голден, Симиренко та ін.), Червоні як найбільш алергенні краще залишити на потім.

Чим нагодувати дитину в 7 місяців
Фрукти в меню дитини 7 місяців вважаються десертом

Отже приготувати фруктове пюре для 7-місячного малюка простіше простого. Як і у випадку з овочевими стравами, в цьому віці дитині варто пропонувати тільки однокомпонентні пюре - щоб не пропустити продукт, на який організм дитини відповідає алергічною реакцією.

Порція фруктового пюре для дитини 7 місяців повинна бути близько 50 грамів - тобто тобі знадобиться одне невелике яблуко або 1 груша, або половинка банана.

Ретельно промий фрукт під проточною водою, очисти від шкірки, а грушу чи яблуко - ще й від серцевини. Наріж фрукт шматочками, склади в чашу блендера і подрібни до стану однорідного пюре. У бананове пюре, можливо, доведеться додати трохи води - щоб воно було не дуже густим, і малюк не подавився.

Як і у випадку з сіллю в овочевому пюре, у фруктове додавати цукор не потрібно! Природного вмісту глюкози і фруктози цілком досить для того, щоб малюк насолодився солодким смаком, а надлишкова солодкість йому зараз лише зашкодить.

Фруктове пюре слід подавати малюку одразу ж після приготування.

Кефір для прикорму

Улюблений українцями педіатр Євген Комаровський радить починати прикорм не з рослинної їжі, а з кисломолочної. В цьому є безсумнівний сенс. Доктор аргументує свою позицію тим, що кисломолочні продукти за своїм складом близькі до першої природної їжі дитини - грудного молока, при цьому не містять тих важких для травлення компонентів, якими насичене незбиране коров'яче молоко. Зокрема, для першого прикорму доктор Комаровський пропонує кефір. У нього навіть готова відповідь для скептиків, які дивуються, чому український педіатр зважився сперечатися зі світовою громадськістю і ВООЗ, які ніякого кефіру для першого прикорму не пропонують. Відповідь така: ніде в світі, окрім пострадянських країн, такий продукт просто невідомий, бо народжений на Кавказі і «завезений» в Росію лише в кінці XIX століття кефір популярний тільки в Росії ті в усіх країнах, що тісно з нею взаємодіяли. Ось тому в Європі та США кефір не користується попитом, натомість світову популярність здобув болгарський йогурт.

Меню в 7 месяцев
Кефир в меню ребенка 7 месяцев - вот он какой, прикорм по Комаровскому

Тож якщо ти зважилася починати прикорм за Комаровським, пропонуємо зробити перший кефір для твого малюка вдома власноруч. Так ти, принаймні, будеш впевнена в свіжості продукту і його якості.

Для цього тобі знадобиться йогуртниця, спеціальні кефірні закваски, що ъх можна придбати в будь-якій аптеці або супермаркеті, і свіже молоко, якість якого не викликає сумнівів (для жителів великих міст можна порекомендувати продукцію еко-крамниць або спеціальних відділів супермаркетів, де продається фермерська продукція ).

Для початку молоко потрібно буде прокип'ятити і охолодити до температури 35 - 40 градусів. Далі введи до нього необхідну дозу закваски, згідно інструкції, що додається до неї, ретельно перемішай і розлий по баночках. Зазвичай кефір сквашується протягом 20 годин при температурі не нижче за 30 градусів. Для визначення точного часу виготовлення звіряйся з інструкцією на упаковці закваски.

За відсутності йогуртниці кефір вдома можна приготувати й у мультиварці, якщо в ній є спеціальна програма «йогурт» або «кефір».

Коли кефір набуде характерної в'язкісті варто охолодити його до кімнатної температури, перш ніж пропонувати малюкові - теплий кефір може не стати йому до смаку.

Мабуть, це й усе, чим можна урізноманітнити меню дитини 7 місяців від народження. Варто лише трохи почекати, і вже скоро ти зможеш приготувати безліч різноманітних смачних страв для твого малюка - читай про це в наступній збірці рецептів на mama.ua.