Перший прикорм за Комаровським

21 вересня 2016 р. 01:15

Як дивиться на питання введення прикорму один з найвідоміших педіатрів нашої країни? Дізнайся думку авторитеного лікаря прямо зараз!

Доктор Комаровський навчає, як вводити прикорм

Знаменитий харківський педіатр Комаровський Євген Олегович, автор численних книг і монографій, учасник телеефірів та популяризатор здорового дитинства і усвідомленого батьківства рекомендує дещо нестандартну схему введення прикорму. (Традиційну схему ми розписали тут.)

Традиційно медицина радить починати вводити в якості прикорму рослинну їжу - овочеві відвари та пюре, фруктові соки та пюре. Втім доктор Комаровський, базуючись на  власному колосальному медичному досвіді та виходячи з логічних міркувань, що перша їжа дитини - молочна, пропонує дещо інший старт. А саме - з молочних продуктів. Але тільки, ні в якому разі, не з цільного коров'ячого молока, а кисломолочних продуктів

Прикорм у 6 місяців

До віку 6 місяців дитині рекомендується вводити прикорм у вигляді кефіру (спеціального, дитячого). Починати з однієї-двох чайних ложок, які «запиваются» грудним молоком або сумішшю. Назавтра після нововведення слід уважно придивлятися до дитини - чи немає небажаних реакцій з боку шкірних покривів чи шлунково-кишкового тракту. Якщо все в порядку, порцію кефіру можна подвоїти. Так поступово збільшуючи, довести щоденну дозу кефіру до 120 - 160 мл, тобто повністю замінити одне годування кефіром. Коли мета досягнута, до кефіру підмішуєтся дитячий сирок. Спочатку - по одній чайній ложечці (як і у випадку з кефіром - дивимося за реакцією), поступово доводячи порцію до 30 г в день. Такий добовий обсяг сиру залишаємо до виповнення 8 місяців, після чого поступово збільшуємо щоденну дозу до 50 м

Прикорм у 7-8 місяців

З 7 місяців прикорм Комаровський рекомендує урізноманітнити молочною кашею. У якості круп надаємо перевагу вівсяній, гречаній, рисовій. Як і з кефіром - вводити по троху, спостерігаючи за реакцією, якщо все добре - назавтра порцію подвоїти, поступово замінивши ще одне годування повністю кашею.

І вже у третю чергу, з віку 8 місяців (головна ознака - наявність хоча б одного зуба) доктор Комаровський рекомендує вводити овочевий прикорм. Спочатку варто спробувати кілька ложок відвару. Якщо дитина на нього відреагує позитивно, починати прикорм овочевим пюре. Принцип той самий - з малих доз, поступово збільшуючи, довівши до вікової норми. Правила введення овочевого прикорму у всіх системах єдині - про них ти можеш почитати тут.

Прикорм з 9 місяців

До віку 9 - 10 місяців, коли малюк освоїться з овочевими протертими супами, у них можна додавати м'ясо. Для початку спробуй зварити суп на курячому бульйоні, згодом підмішати до супу трохи перемеленого м'яса (згодом збільшити кількість м'яса до 50 г в день). Поступово до м'ясо-овочевого «обіду» крихти додавай по половинці вареного крутого жовтка. Вікова норма для дитини до року - ½ жовтка у прикормі. Таке блюдо з часом має повністю витіснити ще одне грудне годування.

Отже, підсумовуючи все вище сказане, складемо наступну таблицю, в якій вкажемо вікове дозування кожної групи продуктів.

Схема введення прикорму по Комаровскому

 

вік дитини

6 міс.

7 міс.

8 міс.

9 міс.

10 - 12 міс.

П
Р
О
Д
У
К
Т
И

Дитячий кефір

120 мл

160 мл

160 мл

160 мл

160 мл

Дитячий сир

30 г

30 г

50 г

50 г

50 г

Молочна каша

 

150 г

200 г

200 г

200 г

Протертий овочевий суп (пюре)

 

 

150 г

150 г

200 г

м'ясне пюре

 

 

 

50 г

50 г

курячий жовток

 

 

 

 

½

фруктове пюре

 

 

 

100 г

100 г

Разом до 9 - 10 місяців повноцінне грудне годування залишається тільки одне, інші трапези малюка буде займати прикорм «дорослими» продуктами (одне кисломолочне годування в день, одне - круп'яне, одне - овочеве з м'ясом, одне фруктове).

Доктор Комаровський, хоча й не є прихильником пізнього грудного вигодовування, все ж рекомендує до виповнення дитині 1 року не припиняти грудного вигодовування.